Noorse Heymat lanceert derde collectie met bekend ontwerpduo

In maart 2022 lanceert Heymat een nieuwe collectie die tot stand is gekomen in samenwerking met het veelgeprezen ontwerpduo Vera & Kyte.

Nieuwe collectie in samenwerking met Vera & Kyte

Loom, zoals de nieuwe collectie deurmatten heet, is de derde collectie die Vera & Kyte heeft ontwikkeld in samenwerking met het Noorse merk Heymat.

Heymat staat bekend om zijn stijlvolle deurmatten, die niet alleen functioneel zijn, maar je woning ook iets bijzonders geven. Dat is ook het geval met de collectie van Vera & Kyte. Kleur en textuur staan centraal, met als resultaat een deurmat die echt een designobject is in je huis.

Loom Bauhaus Blue Heymat
© Heymat

Geïnspireerd op het invloedrijke Bauhaus

Loom is een kleurrijke deurmat geïnspireerd op het invloedrijke Bauhaus, waarvan de unieke kleurencombinaties en de oprechte eenvoud grote invloed hebben gehad op het design van Vera & Kyte.

Het duo heeft vooral gekeken naar de twee vrouwelijke Bauhaus-pioniers, Gunta Stölz en Anni Albers. Geïnspireerd door hun schetsen ontwierp Vera & Kyte twee deurmatten, die met een geweven textielpatroon verwijzen naar een gelaagde structuur. De geometrische compositie van de deurmatten is een abstracte vertolking van een geweven draadstructuur en de ritmische beweging van een mechanisch weefgetouw. Hier komt ook de naam Loom vandaan, die ‘weefgetouw’ betekent.

‘Loom is ons eerbetoon aan de vrouwelijke Bauhaus-pioniers Gunta Stölz en Anni Albers, die tot de eerste vrouwen behoorden die in de jaren 1920 de Bauhaus-opleiding volgden. In een door mannen gedomineerde designwereld leerden de vrouwelijke studenten traditioneel weven in een speciaal ‘vrouwenklasje’. Gunta en Anni revolutioneerden het traditionele weversambacht. Met de collectie Loom willen we hun unieke talent vieren,’ aldus Vera & Kyte.

Loom Bauhaus Brick Blue Heymat
© Heymat

Gedurfd blauw en rustige aardetinten

Het duo is bepaald niet bang voor kleur, en ook in de kleurkeuze voor Loom is de Bauhaus-inspiratie duidelijk zichtbaar. Er zijn twee kleurencombinaties gebruikt, gedurfd blauw en warm bruin, zodat de matten in allerlei huizen en kamers tot hun recht komen.

‘In het hele proces stond het kleurenspel centraal, en we kwamen uit op twee verschillende kleurvarianten, die zowel uniek zijn als een breed publiek zullen aanspreken,’ legt Vera & Kyte uit. ‘De variant Bauhaus Brick heeft een lichte, warme uitstraling, met tinten van een natuurlijk greige, via roze en amber naar gele aardetinten. Bauhaus Blue heeft een basis van diep nachtblauw, gecombineerd met elegante blauwtinten en een frisse toets van geel en roze.’

De collectie bestaat uit twee deurmatten en is verkrijgbaar via heymat.com.