© Tia Borgsmidt

Kersttaart met amarenen

Deze kersttaart bestaat uit een mooie combinatie van zoete amarenen en pure chocola. Hij heeft een intense, onweerstaanbare smaak en blijft in een afgesloten trommel een paar dagen goed.

14 december 2020
Chocoladetaart
  • 100 g amarenen
  • 250 g pure chocola
  • 150 g boter
  • 5 eidooiers
  • 200 g fijne rietsuiker
  • 200 g amandelmeel
  • 2 theelepels kaneel
  • 50 g walnoten, gehakt
  • ½ dl sap/siroop van de amarenen
  • 1-2 eetlepels tarwebloem
  • 5 eiwitten
Decoratie
  • 1-2 eetlepels cacaopoeder
  • Witte en pure chocolade
  • 1-2 eetlepels amarenen
  • op sap
  • wat sap of siroop

Chocoladetaart

  • Verwarm de oven op 175° hetelucht.
  • Laat de amarenen uitlekken en bewaar het sap.
  • Hak de chocolade grof en doe deze met de boter in
  • een kom. Smelt het mengsel au bain marie en roer het glanzend.
  • Doe de eidooiers en de helft van de suiker in een kom en klop tot een luchtig geheel. Klop het gesmolten chocolademengsel erdoor. Voeg amandelmeel, kaneel, gehakte walnoten en sap van de amarenen toe en roer alle ingrediënten tot een beslag.
  • Meng de amarenen door de tarwebloem – dan zakken ze tijdens het bakken niet naar de bodem.
  • Klop de eiwitten met de rest van de suiker stijf en spatel ze met de amarenen voorzichtig door het beslag.
  • Vet een stervormige bakvorm in en strooi er wat bloem in (wij gebruikten een siliconenvorm, maar een springvorm van ca. 25 cm kan ook). Schep het beslag in de vorm.
  • Bak de taart circa 45 minuten. Prik met een breinaald in de taart; hij is gaar als de naald er droog uit komt. Laat afkoelen.

Decoratie

  • Schaaf krullen van de chocolade. Bestrooi de taart met gezeefd cacaopoeder en decoreer met chocoladekrullen en amarenen. Druppel er sap of siroop over en serveer.