1 deeg, 3 baksels
Van een mooi, klassiek korstdeeg kun je drie verschillende soorten kerstlekkernijen maken. Dat is lekker makkelijk, en de baksels zijn alle drie zoet en onweerstaanbaar.
Korstdeeg- 250 g tarwebloem
- 70 g poedersuiker
- 150 g boter
- 1 ei
Doe bloem en poedersuiker in een kom en wrijf de boter erdoorheen. Voeg het ei toe en vorm er snel een deeg van. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het circa 1 uur in de koelkast.
... Oké, bakken maar!
Vanillesterren met kerstkruiden
Circa 30 stuks
Geef het korstdeeg de smaak van kerst met kruiden en specerijen. Steek er sterren van verschillende groottes uit en versier ze met (grove) suiker.
- 1 portie korstdeeg
- 1 vanillestokje
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 ei
- 1-2 eetlepels (grove) suiker
1) Bereid het deeg volgens de beschrijving, maar voeg vanillemerg en de specerijen toe. Leg het deeg circa 1 uur in de koelkast. 2) Verwarm de oven op 180°. 3) Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot circa 3 mm dikte en steek er sterren van verschillende groottes uit. 4) Leg de sterren voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei en strooi er de suiker over. 5) Bak de koekjes in circa 8 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster.

Gevulde vijgenkoekjes met glazuur
Circa 10 stuks
Deze koekjes doen een klein beetje denken aan tompoezen, maar dan à la de Scandinavische kerst. Ze bestaan uit korstdeeg met vijgenjam en zijn versierd met glazuur en eetbaar kleurstofpoeder.
Gevulde vijgenkoekjes- 1 portie korstdeeg
- 1 pot vijgenjam
- 150 g poedersuiker
- 1 eiwit of kokend water
- diverse kleuren eetbaar poeder ter decoratie
Gevulde vijgenkoekjes - 1) Verwarm de oven op 200°. 2) Verdeel het korstdeeg in twee porties en rol ze op een bebloemd werkblad uit tot circa 3 mm dikte. Steek er sterren uit en leg die voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat. 3) Bak ze in 10 à 12 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 4) Smeer op de helft van de sterren een dun laagje vijgenjam. Leg voorzichtig de andere sterren erop.
Glazuur - 1) Roer poedersuiker en eiwit of kokend water tot een glazuur. 2) Versier de tompoezen met glazuur en eetbaar poeder.

En dan de uitsmijter...
Notentaartje met karamel
circa 12 personen
Het brosse korstdeeg vormt de bodem van dit fijne notentaartje. Met een heerlijke mazarin en een zoete notenkaramel erbij, loopt het water je in de mond.
Bodem- 1 portie korstdeeg
- (zie vorige pagina)
- 1 ei om te bestrijken
Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed er een ingevette springvorm van circa 22 cm mee. Houd de rest van het deeg apart.
Mazarin- 125 g marsepein
- 100 g fijne rietsuiker
- 75 g zachte boter
- 1 ei
- 30 g tarwebloem
- 150 g noten, bijvoorbeeld hazel- en walnoten
- 150 g boter
- 110 g fijne rietsuiker
- 2 eetlepels honing
1) Verwarm de oven op 180° hetelucht.
2) Rasp de marsepein grof en meng de suiker erdoor. Klop de boter erdoor en voeg het ei toe. Roer de bloem erdoor en blijf roeren tot er een gelijkmatig geheel ontstaat.
3) Verdeel de mazarin over de bodem en bak de taart in circa 25 minuten goudbruin. Prik met een breinaald in de taart; hij is gaar als de naald er droog uit komt.
4) Hak de noten grof. Breng ze met de boter, suiker en honing in een pannetje aan de kook. Neem de pan van het vuur en verdeel de notenmassa over de taart.
5) Rol de rest van het deeg uit op een bebloemd werkblad en steek er sterren van verschillende groottes uit.
6) Bestrijk ze met losgeklopt ei en leg ze op de taart.
7) Bak de notentaart nog 5 à 8 minuten tot de sterren goudbruin zijn. Laat hem helemaal afkoelen.
8) Eetsmakelijk!
