
Rustiek menu: Italië
Deze maand staat er zalige, verzadigende kost op het menu, waarbij we ons hebben laten inspireren door Italië. Alleen houden we het op slechts drie gangen, die grotendeels van tevoren bereid kunnen worden. Daar staat tegenover dat de smaakbeleving gegarandeerd onvergetelijk is - en mét Deense twist!
DoorPrimi: zwarte pasta, citroen, salie en Havguskaas.
4 personen
Keep it simple... Daar zijn de Italianen goed in, en we sluiten er dan ook graag bij aan. Over de donkere pasta strooien we gerijpte Havguskaas, wat de smaakbeleving nog intenser maakt.
- 1⁄2 dl olijfolie
- 1 klein bosje salie
- 200 g fettuccine met inktvisinkt, bijvoorbeeld van Sapori di Casa
- 2-3 eetlepels olijfolie
- geraspte schil van 1 onbespoten citroen
- 75 g Havgus (kan vervangen worden door Parmezaanse kaas)
(1) Verhit de olie in een steelpannetje en frituur de salieblaadjes in circa 10 seconden aan weerszijden knapperig. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. (2) Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af. (3) Roer de olijfolie, citroenrasp en geraspte Havgus door de pasta, maar bewaar wat kaas voor de garnering. Verdeel de pasta over kommen, strooi de rest van de kaas erover en garneer met de salieblaadjes.
Lamsschenkel
- 1 liter water
- 1 theelepel zout
- 200 g snelkookpolenta versgemalen peper
- 2 eetlepels olijfolie
Groene basilicumolie
- 1 dl olijfolie
- 1 pot basilicum (gebruik alleen de blaadjes)
Lamsschenkel
(1) Verhit de olie in een pan met een dikke bodem die ook in de oven kan, en bak de schenkels bruin. Strooi er zout en peper over en schep ze op een bord. (2) Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Snipper de ui en knoflook. (3) Verwarm de oven voor op 180 °C. (4) Fruit de bleekselderij en ui in het achtergebleven bakvet. Voeg knoflook, wijn, tomaten, tijm en laurier toe. Breng alles aan de kook en leg de lamsschenkels in de saus. Zet de pan circa 3 uur in de oven. (5) Breng het gerecht op smaak met zout, peper en balsamico.Gebakken Polenta**(1) Breng het water aan de kook en voeg het zout toe. Neem de pan van het vuur en klop beetje voor beetje de polenta erdoor. Zet de pan terug op het vuur en laat de brij al roerend circa 5 minuten pruttelen. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout. Schep de polenta in een platte schaal zodat er circa een bodempje van 1 centimeter dik in staat. Dek de schaal af en zet hem koud weg. (2) Snijd de polenta in stukken. Verhit de olie in een pan en bak de polenta aan weerszijden goudbruin.
Groene basilicumolie
(1) Verwarm de olie. Doe basilicum en olie in een blender en draai er een mooie groen saus van. Schenk de olie door een zeefje. (2) Schep vlees, saus en polenta op de borden. Druppel de basilicumolie over het vlees en garneer met verse tijmblaadjes.