dakterras © Andreas Mikkel Hansen

Bekijk de woning van de eigenaar van Vipp op het dak van Kopenhagen

Bij het indrukwekkende appartement hoort een prachtig dakterras met veel groen, gezellige oases en een heerlijke buitenkeuken.

De tuin op het dak van Kopenhagen

De oude Viking-potlodenfabriek in de Kopenhaagse wijk Islands Brygge is al 20 jaar in het leven van Vipp-eigenaar Jette Egelund: als kantoor, als een van de bijzondere locaties van Vipp en als woning.

Ronde Tafel
© Andreas Mikkel Hansen

Jette Houdt van rustige kleuren en in de eetkamer is alles mooi op elkaar afgestemd. De open kast, die eruitziet als een grote letterbak, is gemaakt in samenwerking met interieurarchitect Julie Cloos Mølsgaard en meubelmakersbedrijf Nordhavnssnedkeren. De tafel en stoelen komen uit de Cabin-serie van Vipp – de tafel is een prototype. De lamp is van Rich Brilliant Willing in New York.

beige bank
© Andreas Mikkel Hansen

In de woonkamer beneden is een gezellige zithoek ingericht met veel Vipp-design: de Chimney-bank en -poef, salontafels en vloerlampen. Daarnaast staan er een speciaal gemaakte bijzettafel en, achteraan, een antieke tafellamp. De vaas op de ronde tafel is van Sandra Davolio, met papieren bloemen van Rie Elise Larsen

Industriële glazen deur
© Andreas Mikkel Hansen

De glazen wand van de werkkamer is gemaakt door smid Klaus Blomqvist en zorgt voor rust op de werkplek, terwijl er wel contact mogelijk is met de omgeving. Het bureau is gemaakt door Kristian Frandsen, de lamp die erop staat heet Atollo en is van Oluce en de bureaustoel, de loungestoel en het voetenbankje zijn van Vipp.

Zwarte piano
© Andreas Mikkel Hansen

Mogens Dahl is musicus en dirigent, en ook dat zie je terug in de woning.

Een oude potlodenfabriek

Nu is Islands Brygge een van de meest gewilde wijken van Kopenhagen, met water, groen en het centrum op 15 minuten fietsen. Maar in 2002 droeg het nog veel meer het stempel van de arbeiders- en fabriekswijk van weleer. In die tijd was Jette Egelund op zoek naar een kantoor voor haar bedrijf Vipp.

Ze stuitte op een fabriek uit de jaren 1930 waar ooit de klassieke gele Viking- potloden werden gemaakt.De benedenverdieping was nog niet afgewerkt, maar in principe kon ze er zo in. Gaandeweg kwamen de verdiepingen erboven ook beschikbaar, en Jette en haar partner Mogens Dahl kochten de eerste etage, waar ze acht jaar woonden.

Toen ook de bovenste verdieping leeg kwam te staan, knapte het stel die op en verhuisden ze nog een stukje hoger. Nu is Vipp eigenaar van de begane grond en de eerste verdieping, waar onder andere de Vipp Supper Club is gevestigd, en is het deel daarboven van Jette en Mogens.

Keuken-eetkamer
© Andreas Mikkel Hansen

Een van de originele elementen van de fabriek zie je achter in de keuken: de zware metalen deur naar een gang tussen de fabrieksgebouwen. Daar heeft Mogens nu zijn muziekbibliotheek. Het interieur is grotendeels van Vipp: eettafel, stoelen en het lange, zwarte kookeiland. De tafel is ideaal voor als het hele gezin bij elkaar is.

Vipp keuken
© Andreas Mikkel Hansen

De keuken heet V1. Bij de spoelbak staat een van de bestsellers van het bedrijf, het zeeppompje. De fruitschaal ernaast is antiek.

Vipp keuken
© Andreas Mikkel Hansen

Een prachtig stilleven op de hoek van het kookeiland. Alles is van Vipp.

Hoe vaak vind je nu een plat dak in Kopenhagen?

Architect Mads Møller van Arcgency hielp hen met de verbouwing van de tweede verdieping en met de opbouw, die Jette het ‘dakhuis’ noemt. Arcgency was eerder al betrokken bij Vipp Shelter in Zweden, een van de vele locaties die Vipp wereldwijd heeft gecureerd.

In de woning zijn diverse originele elementen van de fabriek behouden, zoals de oude goederenlift die uitkomt in de keuken en een lange tussengang, waar Mogens, die dirigent is, zijn muziekbibliotheek heeft. Daarnaast grepen ze de kans aan om van het dak een tuin te maken, want hoe vaak vind je nu een plat dak in Kopenhagen?

Het stel nam een paar experts in de arm: ingenieurs van Rambøll moesten de stabiliteit van het gebouw garanderen en landschapsarchitect Pia Ingemann Øigaard van Yards Landscape maakte het tuinontwerp en dacht samen met een hovenier van Malmos de beplanting uit. De tuin heeft een wat ruigere look die de winderige omstandigheden op het dak goed kan doorstaan.

Ronde eettafel
© Andreas Mikkel Hansen

Dit kleine eethoekje bevindt zich achter het kookeiland. Stoel en lampen zijn van Vipp, de tafel is ontworpen door Jean Prouvé.

Kunstwerk van Galerie Nils Stærk
© Andreas Mikkel Hansen

Als het om kunst gaat, mogen de kleuren best knallen. Dit werk naast de deur van de slaapkamer is van Gert & Uwe Tobias en komt van galerie Nils Stærk. In de slaapkamer staat een bed van Auping met kussens van Julie Cloos Mølsgaard. De sprei is van Massimo en de wandlamp van Vipp.

Vintage bureau
© Andreas Mikkel Hansen

Vanuit de werkkamer zie je de trap naar de opbouw. Boven het bureau van Kristian Frandsen hangt een kunstwerk van Rita Kernn-Larsen.

Jette Egelunds interieurervaring

Jette vertelt over de inrichting van de woning, en waarom een televisie met een lang snoer de beste investering bleek te zijn.

Is er een bepaalde ruimte waar je bijzonder blij mee bent?

‘Het dakhuisje. Daar is het zo heerlijk licht, en je ziet er de zon ondergaan boven de stad.’

Bank van Vipp
© Andreas Mikkel Hansen

Het dakhuis heeft alles wat je je kunt wesen: een haard, zachte banken, kunst, een eetplek en een deur naar de tuin en het terras. De banken zijn van Vipp, de blauwe spiegel komt van Etage Projects.

Rundt spisebord
© Andreas Mikkel Hansen

Wat is je beste interieurtip?

‘Omring jezelf met spullen waar je graag naar kijkt en kies voor meubels die lang meegaan. Persoonlijk houd ik het meest van rustige kleuren, maar dat is geen ijzeren wet.

Er zijn ook mensen die graag kleurrijke stoffen en patronen om zich heen hebben, dus het is belangrijk om te voelen waar je blij van wordt. Ik houd wel van kleur op de muur in de vorm van moderne kunst, dus daar kies ik juist niet voor gedekte tinten. Ik was heel blij met de hulp van interieurarchitect Julie Cloos Mølsgaard.’

Dakterras
© Andreas Mikkel Hansen

Blik op de daktuin.De bomen langs de rand geven privacy en bieden bescherming tegen de wind.

Flagline stoel van Wegner
© Andreas Mikkel Hansen

De ruimte onder de trap is mooi benut met een daybed van Vipp, een glazen sculptuur van FOS en de Flag Halyard Chair van H.J. Wegner.

Wat was je beste aankoop voor het huis?

‘Een tv met een lang snoer. Die nemen we mee naar het dakterras, en het voelt heerlijk luxe om daar buiten naar het EK en de Tour de France te kijken.’

Overdekt terras
© Andreas Mikkel Hansen

Aan de ene kant van het dakhuis is een deel van het terras overdekt en ingericht met een eettafel en buitenkeuken – ideaal om vaker buiten te zijn, ook helemaal aan het begin en einde van het buitenseizoen. De tafel en stoelen zijn van Vipp.

Wat is je liefste bezit?

‘We hebben onlangs een ronde eettafel gekocht. Die werkt heel goed, en als de kinderen op bezoek komen, kunnen we er met z’n allen aan zitten. Verder een aantal oude schilderijen die ik van mijn moeder heb geërfd en twee kandelaars uit haar tijd, die veel voor me betekenen.’

Buitenbank
© Andreas Mikkel Hansen

De bank is van Gloster en de bijzettafel is van Vipp. Langs de rand zijn bomen geplant, en dankzij een irrigatiesysteem redden de planten zich het hele jaar door.

Lees ook:

Buitenkeuken omdraaien
© Andreas Mikkel Hansen

In een bijgebouw als dit is een buitenkeuken haast een must. Deze is van Vipp, net als de klassieker van het merk, de pedaalemmer.

Waar moet je over nadenken als je een daktuin wilt aanleggen?

‘De planten moeten genoeg aarde hebben. Win professioneel advies in. Wij kochten bijvoorbeeld op advies van Pia een irrigatiesysteem, zodat we op vakantie kunnen gaan zonder dat alles verdort. Het kost wat meer, maar op termijn betaalt het zich terug omdat de planten niet doodgaan.’

Waar zou je willen wonen als je deze plek niet had?

‘Ik kan op veel plekken aarden, maar het liefst ergens waar ik ’s ochtends buiten kan zwemmen.’

Dakterras
© Andreas Mikkel Hansen

Jette nam landschapsarchitect Pia Ingemann Øigaard van Yards Landscape en een hovenier van Malmos in de arm. Samen besloten ze hoe de tuin op het dak moest worden ingericht. Er staan voornamelijk diverse grassen, die tegen weer en wind kunnen, en Jette heeft zelf bakken met bloemen neergezet.