© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dit appartement heeft de uitstraling van een luxe hotelsuite

Kim Grenaa heeft zijn appartement verbouwd tot een minimalistische, strakke hotelsuite.

De kunst om kleiner te gaan wonen

Maak kennis met de man die met zijn poedel Hjalmer van een groot huis naar een kleiner appartement ging. Van een tweekamerwoning maakte hij één grote ruimte die alles heeft. Een minimalistische hotelsuite in een strakke stijl, met de nadruk op welzijn en verborgen bergruimte.

Modeman Kim Grenaa heeft zijn huis in een voorstad verruild voor een appartement midden in Kopenhagen. Tijdens dit leerzame proces doorliepen al zijn meubels en spullen een strenge keuring. Wat er niet doorheen kwam, werd verkocht. Hier is hij te zien met poedel Hjalmer en lampen van Nuura.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Modern appartement in ouder gebouw

Dit eenkamerappartement midden in Kopenhagen heeft het eigenlijk allemaal. Een slaapkamer, keuken, eetkamer, woonkamer, spa- en fitnessruimte en twee terrassen – en het is er verbazingwekkend rustig. Dat is perfect voor de bekende modeman Kim Grenaa, die na een paar jaar in een villa ten noorden van Kopenhagen te hebben gewoond, terugverhuisde naar de stad, naar een oud gebouw met ramen die nog herinneren aan de machinefabriek uit de jaren 1930. Nu herbergt het moderne appartementen.

Lees ook:

Bij het appartement horen twee kleine terrassen. Op dit terras staan tuinmeubilair van Hay en een tafel met spiegels aan de zijkanten van Kristina Dam Studio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Flexibiliteit en welzijn waren kernwoorden bij het inrichten van de woonkamer. De tafel, die op een kleed van Massimo staat, is een vintage vondst van Kim Grenaa. De Sawbuck Chair is van Wegner, de gordijnen komen van &Drape en de bank is van &tradition.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De muur loopt door tot in de keuken en is met een blokkwast geverfd. De chaise longue is gemaakt door Rune Bruun Johansen, de schaal op de glazen tafel is van Sofie Østerby voor Fredericia.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Naast de bank staan gewichten van NOHrD klaar voor gebruik.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Oude meubels krijgen nieuw leven

Kim Grenaa ging van 170 m2 naar 95 m2, en wat doe je, als je van tevoren al weet dat je geen ruimte hebt voor al je spullen? Hij heeft niet gewacht tot de hele inboedel bij zijn stadsappartement zou aankomen, want hij wist dat het dan een chaos zou worden. Daarom heeft hij het appartement heel precies uitgetekend en moodboards gemaakt. Hij maakte strenge keuzes: alleen de spullen die terugkwamen in de illustraties mochten mee, de rest werd verkocht.

Het pijnlijkst was de verkoop van de Poet Sofa van Finn Juhl, die hij al jaren had maar waar geen plek meer voor was. Nu heeft een man in Aarhus er plezier van. De meeste spullen raakte Kim kwijt via online veilingen, en verder vroeg hij zijn buren of ze wilden meenemen wat ze graag wilden hebben. Zo vond een 15 jaar oud Ikea-bed nieuwe eigenaren. De verhuizing zelf verliep probleemloos. Hij wist immers precies waar alles moest staan.

‘Een verhuizing is een psychische aardverschuiving, die bijna net zoveel impact heeft als een scheiding of sterfgeval. Als je kleiner gaat wonen, is mijn voornaamste advies dat je streng moet zijn. Ga er echt voor zitten en maak moodboards, bepaal welke meubels je in je nieuwe huis wilt hebben en ook hoeveel serviesgoed en glazen je gebruikt. En begin met een minimalistische inrichting. Later kun je altijd nog dingen toevoegen,’ aldus Kim, die met zijn nieuwe bedrijf Grenaa Creative Living bedrijven en particulieren adviseert op interieurgebied.

In de ban van het interieur

Hij is verantwoordelijk voor het inrichten van leegstaande woningen die verkocht moeten worden en helpt particuliere cliënten met ideeën of totaaloplossingen voor het interieur. Hij heeft ook nog steeds klanten in de modewereld en is mede-uitgever van het internationale modeblad Dansk. De magie van huizen en hun interieur fascineert hem nu echter enorm.

‘Ik vind dat je de oorspronkelijkheid van een huis moet onderkennen. Ga een vrijstaand huis niet ombouwen tot een patriciërs- huis. Je moet meebewegen met de architectuur van het huis, niet ertegenin gaan,’ legt hij uit.

Toen Kim Grenaa het appartement overnam, was de keuken nieuw, maar veel te pompeus. Hij verwijderde de bovenkasten, zodat de keuken nu meer op een meubel lijkt. Dit gevoel wordt benadrukt met een tafellamp van keramiek en de plank met kunst. De keuken is van Trend Snedkeri. Ernaast bevindt zich een kast met een gordijn ervoor. Hierin hangt op drie niveaus kleding.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De eettafel wordt gebruikt om aan te eten en te werken en is net als de sculpturale papieren lampen van &tradition. Eromheen staan stoelen en krukjes, zoals een Wegner-stoel met een zitting van gevlochten papierkoord en een kruk van Etage Projects. De lichtblauwe vaas is van Tableau. In de overgang naar de woonkamer staat de kast Panton Wire van Montana, die vanwege zijn transparantie uitstekend werkt in kleinere huizen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Van twee kamers naar één

Het appartement had oorspronkelijk twee kamers, maar er is een muur gesloopt om zo veel mogelijk licht in de keuken te brengen. De plafondhoogte van 2,5 meter werd benut om een slaapkamer in te richten bij het keukengedeelte. De drie treden naar het verhoogde bed zijn van praktische en sculp- turale houten blokken gemaakt.

Zit of lig je op bed, dan is het plafond dusdanig hoog dat je geen last hebt van claustrofobie. Het is juist heerlijk slapen in het moderne hemelbed, dat een bodem heeft waarin je heel veel spullen uit het zicht kunt opbergen.

De plafondhoogte van het appartement is hier gebruikt om een kamer in een kamer te creëren. Het slaapgedeelte is afgebakend met gordijnen van &Drape, die een vaag lichtblauw waas hebben, en ook het grote plateau camoufleren waarop het bed is neergezet. In het plateau is heel veel bergruimte voor dingen die niet dagelijks worden gebruikt. De kruk is van Etage Projects.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Drie stappen naar de hemel – als Kim Grenaa en Hjalmer hun bed opzoeken, komen ze eerst langs een soort kleine galerie. Op de houten plank aan de wand, die is gemaakt door Anne Brandhøj, is een tekening van Christian Lemmerz te zien. Op de sokkel staat een sculptuur van Ole Mynster.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ruimte voor grote gezelschappenPlads til større selskaber

Het simpele interieur is zo goed doordacht dat het ook snel aangepast kan worden als er veel mensen over de vloer zijn. In de kelder zijn stapelstoelen te vinden en twee enorme halvemanen die aan de eettafel passen – zo kunnen er opeens 12 personen aan tafel zitten. Ook over het opbergen van kleding is goed nagedacht: de kleding kan op drie niveaus worden opgehangen en per seizoen worden gewisseld. In de kelder staan nylon kasten met een ritssluiting van Ikea, waarmee Kim zijn garderobe onder controle houdt. Dankzij al deze slimme opbergoplossingen kon hij zijn appartement als een minimalistische hotelsuite inrichten.

‘Een vrijstaand huis brengt veel zorgen met zich mee. Dit appartement heeft alles wat ik op dit moment nodig heb in mijn leven. We zijn heel blij dat we weer deel uitmaken van het dagelijks leven in de stad, toch?’ zegt Kim lachend tegen zijn hond Hjalmer.

Lees ook:

Hét advies voor als je weinig ruimte hebt: gebruik spiegels. Hier geven spiegels van H&M Home een heerlijk ruimtelijk gevoel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het bed is van Gubi. Spiegels spelen ook de hoofdrol in de badkamer, die al in het appartement zat toen Kim het kocht. Hij richtte de ruimte in met marmeren zuilen en ronde spiegels van Møller & Mammen, die hij aan een buis hing.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad