Dit appartement in hartje Kopenhagen ademt de charmante Parijse cafésfeer

Julie Sascha Lee Dann doet niet aan interieurregels. Perioden, materialen en verhalen versmelten op een prachtige manier. Bekijk het elegante appartement hier.

Julie Sascha Lee Dann

Julie Sascha Lee Dann is eigenaar van Beau Marché en Les Voyageurs in Kopenhagen. Het affiche aan de wand komt uit de jaren 1920 en bevat het zomerprogramma van het kuuroord Saint- Gervais. Pure joie de vivre, zoals Julie zegt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mooie dingen en ambachtelijkheid

Julie Sascha Lee Dann houdt van mooie dingen en ambachtelijkheid. Dat zie je goed in haar Kopenhaagse appartement, een eclectische smeltkroes van kleuren, modern design en vintage klassiekers. Vooral de keuken is hier een voorbeeld bij uitstek van. Zelf zegt Julie dat het wel een beetje épicerie mag hebben (Frans voor ‘kruidenierszaak’).

‘Het idee is om producten als mooi verpakte pasta of sardineblikjes op de schappen te zetten, die inspirerend zijn en bijdragen aan de sfeer. Ik wil graag dat de keuken echt een leefruimte is,’ vertelt ze.
De keuken is inderdaad een mix van spullen, stijlen en perioden.

Lichte woonkamer met wit gelakte houten vloer

Bij de verbouwing werden er muren doorgebroken, waardoor de woonkamer nu in het verlengde van de keuken ligt. De uitnodigende bank heeft Julie ontworpen voor Beau Marché. Met zijn strakke leuningen en zachte stoffering is hij geïnspireerd op de jaren 1970. De tafel is antiek en komt uit Japan, de glazen sculptuur die erop staat is Franse vintage. Op de vensterbank staat een rococolamp die Julie van haar oma heeft gekregen. De Meribel-stoel met gevlochten zitting is een ontwerp van Charlotte Perriand en de hoge lamp is een Spaans ontwerp uit de jaren 1980.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Keuken is mix van spullen

Het framboosrode keukenblok is door Julie zelf ontworpen in samen­ werking met keukenspecialist Martin Lindholdt. Het terrazzo blad is van Lotus Concrete. De witte wandtegels met donkere voegen zijn geïnspireerd op de New Yorkse metro, de kristallen kroonluchter komt uit Zwitserland, de tafel is van Ronan en Erwan Bouroullec en de Franse rieten stoelen, bekend van Parijse cafés, komen uit Julies winkel Beau Marché.

‘Ik vind het leuk om materialen te combineren en zou de keuken een mix noemen van een industriële en een landelijke stijl. Zoals je ziet houd ik van kleur, en het is mijn ervaring dat je een rustigere look creëert door kleur aan te brengen op een groot oppervlak. Ik wilde graag schappen met volop ruimte voor alles wat ik gebruik. De schapdragers van gegalvaniseerd staal komen van een bouwmarkt en vormen een ruw contrast met de glazen schappen.

Stijlvolle designstoel in witte woonkamer

De Thonet-stoel is een designklassieker, en Julie wijst erop hoe prachtig de ronde vorm samengaat met de zwierige handtekening van Schwalbe op het kunstwerk erboven.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Schappen vol glazen en porselein

Schappen vol glazen en porselein dragen bij aan de gezellige, ongedwongen sfeer in de keuken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

Prachtige spullen en kleuren

Ook in de woonkamer zijn grote oppervlakken van kleur voorzien. Zoals de bank, die Julie zelf heeft ontworpen. Ook het klassieke bad op leeuwenpootjes in de badkamer kreeg een opvallende kleur.

‘Als je veel kleur gebruikt, voel je je niet zo beperkt. Ik heb geen strakke regels en doe wat mijn hart me ingeeft, want spullen moeten leven en worden gebruikt. Nieuw hoeft niet echt nieuw te zijn, ik koop graag vintage. En ik geniet ervan om ook op gewone dagen mooie dingen te gebruiken – zelfs al is het een bord met een barst erin.’

Lichte en open keuken met rode keukenkasten

De keuken is zo samengesteld dat je op ontdekking kunt gaan in alle details en is een mix van allerlei materialen: glas, tegels, riet, hout en hoogglans.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een warm patina

Julie woont nu acht jaar in dit appartement van 83 m2 midden in Kopenhagen en heeft het volledig verbouwd. Zo zijn er binnenmuren doorgebroken om lange lijnen te creëren.

De meeste dingen in Julies woning hebben een verhaal, zoals het oude filmaffiche voor The Purple Rose of Cairo van Woody Allen, dat Julie van haar vader gekregen heeft, of de Meribel­stoel van Charlotte Perriand, die is ontworpen voor een skioord met dezelfde naam in de Franse Alpen en die met de jaren een warm patina heeft gekregen. En vergeet ook niet de spiegel boven de wastafel in de badkamer, die Julie in Parijs heeft gevonden en die misschien een echte Mathieu Matégot is.

‘Ik ben ook heel blij met het tafeltje in de slaapkamer, dat van Pulpo is en is ontworpen door Sebastian Herkner. Als ik er vanuit bed naar kijk, lijkt het alsof er allemaal glitters in de dikke glasplaat zitten. Zulke voorwerpen, die zowel functioneel zijn als kunst op zich, vind ik het interessantst'.

Grote en ruime badkamer met rood bad

Hoewel de badkamer piepklein is, wilde Julie per se een bad. Ze importeerde het samen met de kraan uit Engeland. De grote spiegel op de wand ernaast creëert diepte en laat de ruimte groter lijken. De vloer is gelegd door Lotus Concrete, dat ook het keukenblad heeft gemaakt, en de terrazzo is in vrij grote stenen gelegd voor een modernere uitstraling.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
tafeltje met de verchroomde stalen poten en de dikke glasplaat is van Pulpo

Het tafeltje met de verchroomde stalen poten en de dikke glasplaat is van Pulpo, heet Alwa Three en is ontworpen door Sebastian Herkner. Erop staan een oude lemen pot uit India en een vintage lamp.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad