Het appartement van deze kunstrecensent zit vol met knalkleuren

Een groene werkkamer, een citroengele gang en een blauwe keuken. Het appartement van Lisbeth Bonde zit vol kleur en inspireert haar elke dag.

Het appartement van Lisbeth Bonde is ‘ingekleurd’ door de Deens-Noorse kunstenaar Nils Erik Gjerdevik. De kleuren zijn gekozen op basis van het internationale Natural Color System (NCS), de internationale kleurstandaard voor ontwerpers en architecten. In haar werk als kunstrecensent komt Lisbeth veel kunstenaars tegen, van wie ze soms een werk koopt. Zo heeft ze in de loop van de jaren een indrukwekkende collectie opgebouwd. Kerry Harm Nielsen, galeriehouder van Galleri Kant in Kopenhagen, heeft de plaatsing van de werken voor zijn rekening genomen. Hij nam het kleurenpalet van Gjerdevik als uitgangspunt om bijzondere combinaties te realiseren. Rechts hangt een groot werk op papier van Ferdinand Ahm Krag met daarboven een grafische print van Nils Erik Gjerdevik. Linksboven hangt een kleiner werk op papier van Ruth Campau en daaronder een schilderij van Kathrine Ærtebjerg. Helemaal onderaan zie je een aquarel van Adam Saks. De paardenkop is een gipsafgietsel van een sculptuur van de Griekse beeldhouwer Phidias (480-430 v.Chr.), gemaakt door Brdr. Funder Stukkatører. De vloerlamp TR7 werd ontworpen door Tom Rossau en de luit heeft Lisbeths overleden ex-man, de schilder Preben Fjederholt, ooit op de kop getikt.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

De kleurformule

In het appartement van Lisbeth Bonde in Kopenhagen gaan de muren met hun opvallende kleuren een spannende dialoog aan met haar omvangrijke kunstcollectie.

De kleuren van de muren zijn geselecteerd door kunstenaar Nils Erik Gjerdevik, terwijl galerist Kerry Harm Nielsen verantwoordelijk was voor de plaatsing van de kunstwerken. Het samenspel tussen de werken en de kleuren op de muren zorgt voor een bijzondere dynamiek die elke dag opnieuw inspireert.

De eetkamer staat vol met meubels en kunstwerken die elkaar beïnvloeden en een interessante dynamiek creëren tussen contrast en harmonie. Een opvallende blikvanger is het grote werk Lilies 8 met bloemmotief, gegraveerd in gepolijst staal door Erik A. Frandsen. Het spiegelgladde oppervlak wordt benadrukt door de kroonluchter Spiral SP01 Pendant Silver in zilverkleurige kunststof, in 1969 ontworpen door Verner Panton. Het stalen oppervlak springt direct in het oog, maar wordt getemperd door een bijzettafel van mahoniefineer in empirestijl. Rechts zien we het schilderij Timaios van Preben Fjederholt uit 1988 en daaronder een kleiner, grafisch werk van Peter Callesen, gemaakt in de lithografiewerkplaats Steinprint in Tórshavn op de Faeröer.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

De klassieke uitstraling van de Mogens Koch-kasten staat in schril contrast met een expressief schilderij van Lars Nørgård, dat Lisbeth kocht naar aanleiding van haar boek over Nørgård met als titel Dårlige Nerver (slechte zenuwen). Op de kasten staan kleischetsen van twee naaktmodellen, gemaakt door beeldhouwer Louis Rosen Schmidt, en een klein beeldje van beeldhouwer Tine Hecht-Pedersen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

Synergie van kleuren

Kleuren hebben de wonderbaarlijke eigenschap dat ze ons op verschillende manieren beïnvloeden en talloze associaties kunnen oproepen. Blauw kan verwijzen naar de lucht of de zee, en geel bijvoorbeeld naar een frisse citroenkwark in de zomer.

Dus als je besluit om te gaan samenleven met kleuren, moet je van tevoren bepalen op welke manier je dagelijks beïnvloed wilt worden.
Daarom heeft Lisbeth Bonde goed nagedacht over de kleurstelling van haar 160 m² grote appartement in Kopenhagen, waar ze samen met haar man woont.

Ze gaf de inmiddels overleden kunstenaar Nils Erik Gjerdevik de opdracht om de kamers kleur te geven, waardoor er een levendige, kleurrijke flow ontstond in haar appartement – en een spannende interactie met Lisbeths kunstcollectie aan de muren.

Lees ook:

Het schilderij met roze tinten van Leonard Forslund versmelt met de terracottakleur op de muur, waardoor een soort 3D-effect ontstaat.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

Het abstract-expressieve impastoschilderij is van Lars Dan, een goede vriend van Lisbeth, die zijn dichtbundel The Grass Blue Greener aan haar opdroeg. De grijze achtergrondkleur zorgt voor een neutrale achtergrond, waardoor de opvallende kleuren van het schilderij tot leven lijken te komen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

Leven tussen en voor de kunst

Als professioneel kunstliefhebber vindt Lisbeth het belangrijk dat ze ook thuis wordt omringd door kunst.

– Het is een voortdurend leerproces om de kunstwerken hier thuis te kunnen bestuderen, omdat ze steeds een andere betekenis krijgen en van dag tot dag en van jaar tot jaar veranderen door het licht, mijn persoonlijke omstandigheden en mijn humeur, zegt Lisbeth.

De moderne terracottakleurige boerderij op het grote cinemascopeschilderij van Allan Otte vormde het uitgangspunt voor alle kleuren in het appartement en de muur waaraan het hangt. Het werk bevat een maatschappijkritisch motief in de vorm van een Deens agrarisch landschap uit de 21e eeuw. In de hoogtechnologische landbouw is alles verre van goed, dus de titel Everything is Good Here moet ironisch worden opgevat.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

Kunst kent geen regels

Op een goed kunstwerk raak je nooit uitgekeken.

– Net als bij dromen hebben ze een geconcentreerde betekenis, door de compositie, de kleur en de indeling van het oppervlak die je met je verstand nooit helemaal kunt bevatten, vertelt Lisbeth over haar kunstverzameling, die allesbehalve systematisch tot stand is gekomen.

Het lijkt eerder alsof de werken haar hebben uitgezocht terwijl ze in de loop van de tijd werken verzamelde van kunstenaars die later vaak heel beroemd zijn geworden. Elk werk heeft zijn eigen geschiedenis en herkomst.

Zo leerde ze ook Gjerdevik kennen, die aanbood om haar muren te schilderen voordat zij en haar man in het appartement gingen wonen. Het idee was om een oorspronkelijke interactie met de kunstwerken, en daarmee ook een uniek huis te creëren.

In de groene werkkamer van Lisbeth speelt de kleur op de muren een interessant spel met de nuances in dit schilderij van Alexander Tovborg. Vanuit deze kamer is er een doorgang naar de woonkamer.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

Gjerdevik gaat aan de slag

In juni 2016 ging Gjerdevik in de lege kamers zitten om de sfeer te proeven en om te zien hoe het licht in de loop van de dag veranderde.

Vervolgens vroeg hij Lisbeth om foto’s van de werken die vanwege hun formaat alleen op een bepaalde plaats aan de muren konden hangen.

Een groot landschap van Allan Otte kon bijvoorbeeld alleen boven een van de banken in de woonkamer hangen. De opvallende terracottakleur van de boerderij op dit schilderij vormde het uitgangspunt voor de kleurstelling van het hele appartement.

De bonte fauteuil is tweedehands en de kleuren komen terug op de muur met een schilderij van Nils Erik Gjerdevik van Galleri Kant en een kleine gouache van de abstracte kunstenaar Ib Geertsen, die vooral bekend is vanwege zijn mobiles en cirkelvierkanten.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

‘We hadden zelf nooit zulke radicale kleuren gekozen’

– We hadden zelf nooit zulke radicale kleuren gekozen. Je moet dan namelijk precies weten wat de intrinsieke kwaliteiten van elke kleur zijn en hoe ze met elkaar communiceren. Maar we ontdekten meteen hoe goed ze bij elkaar pasten, en tegenwoordig kan ik er echt van genieten als ik in mijn terracottakleurige woonkamer sta en naar mijn groene werkkamer kijk, zegt Lisbeth.

– Deze complementaire contrasten zijn een lust voor het oog. En het is al net zo mooi om vanuit de grijze eetkamer door de felgele gang te kijken, terwijl je oog wordt getrokken door de blauwe keuken aan het einde. De kleuren vertonen een interessante gelijkenis met het kleurenpalet dat Gjerdevik gebruikte voor zijn esthetisch verfijnde en complex samengestelde kunst.

Als je vanuit de citroengele gang het hele appartement bekijkt, lijkt het alsof je overspoeld wordt door kleur. Hier hangt een potpourri van werken in allerlei formaten, materialen en stijlen. Boven de deur hangt een tekening van Christina Hamre van een mythologisch dier met een lichaam op de rug, dat de overgang tussen leven en dood markeert.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

Muren vol sprankelende kunst

Toen alle kamers geschilderd waren, kreeg Lisbeth bij het ophangen van haar kunstwerken hulp van haar goede vriend Kerry Harm Nielsen van Galleri Kant.

Ook hij ging veel verder dan zij en haar man zelf hadden gedurfd – deels met wanden vol kunst (zogenoemde salonexposities) en deels door de werken op spannende manieren te combineren.

Door de gecombineerde expertise van twee mensen – de kleurstelling van de muren en de specifieke plaatsing van de werken – is er in Lisbeths appartement een interessante en originele dynamiek ontstaan, waar ze elke dag opnieuw van geniet.

De keuken is geschilderd in het zogenoemde Kopenhagenblauw, waarvan men vroeger dacht dat het vliegen buiten hield. Bij Lisbeth vormt deze kleur een mooie achtergrond voor een grafisch werk met bloemmotief van Erik A. Frandsen van Edition Copenhagen. Daarboven zien we het speelse schilderij Croissant van Emily Gernild uit 2017.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner

In de slaapkamer creëert een hemelbed in Shakerstijl een ruimte binnen de ruimte. Het is gemaakt van Amerikaans kersenhout, en een Deense meubelmaker heeft het Amerikaanse origineel nagemaakt. Lisbeth kocht het voor een zacht prijsje, waardoor de hoofdkussens, bekleed met de beroemde zeewiermotieven van William Morris, duurder waren dan het bed zelf. De hemel is gemaakt van een transparante, groene stof, zodat je de kroonluchter en de plafondornamenten nog net kunt zien als je op het bed ligt. Achter het bed hangt een schilderij van Asmund Havsteen-Mikkelsen en rechts zie je een borduurwerk met de titel Jeg (ik) van Pernelle Maegaard. Het schilderij Drømmen om Silkeborg Bad (de droom over Silkeborg Bad) is gemaakt door Lise Blomberg Andersen. Het monochrome schilderij rechts van het bed is geschilderd door Peter Martensen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Stine Kirchheiner