Een oase in de grote stad

Midden in Kopenhagen woont een stel dat het beste van de stad heeft verenigd met de omringende natuur en de zee. Als echte fijnproevers hebben ze hun huis ingericht op basis van de kwaliteit van de meubels, maar ook van de sociale functie. En hun stijlvolle, goed doordachte keuken is erop afgestemd om samen met vrienden te kunnen koken. Ervaar het moderne stadsleven.

In het huis van Kasper en Signe mag je zien dat er geleefd wordt. De geloogde boerentafel komt van een vlooienmarkt en de Thonet-stoelen zijn gekocht bij de lokale woonwinkel Beau Marché, waar ook de rieten lamp en de tafellamp Petit Machine vandaan komen. Het bloemenschilderij van Yelva Vermehren uit begin 20e eeuw krijgt iets moderns doordat er veel ruimte omheen zit en gaat een samenspel aan met de spiegel van Gio Ponti uit 1933.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kasper Laustsen en Signe Adler-Nissen wonen met hun dochtertje Ingrid in Kopenhagen. Het zijn echte stadsmensen, die volop gebruikmaken van de voorzieningen van de stad. Ze zijn vaak te vinden in de lokale winkels en cafés, koken graag samen met vrienden of gaan eropuit met hun boot.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een stadsmens is behalve een stedeling iemand die beter gedijt in de stad dan op het platteland. Maar uniek aan Kopenhagen is dat het beide biedt. Want de hoofdstad wordt omringd door water en door grote gebieden met groen. Je hoeft de natuur dus niet te missen om in een bruisende omgeving met cafés en winkels te kunnen wonen. Bovendien doen veel inwoners hun best om groen te creëren rond hun eigen huis.

Zo ook Kasper Laustsen en Signe Adler-Nissen, die in het oude centrum wonen. Deze wijk stond vroeger bekend om zijn vele krappe binnenplaatsen met slechts 2 meter ruimte tussen de huizen, maar sinds in de jaren 1970 veel achterhuizen zijn gesloopt, is het centrum nu juist bekend om zijn grote binnenplaatsen. Aan een daarvan woont dit stel, een advocaat en een advocaat-stagiair, met hun dochter Ingrid.

Lees ook:

Het appartement is gesitueerd op de begane grond en grenst aan een binnenplaats. Die geeft het gevoel van een tuin, en er zitten veel vogels.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

JP snedker bouwde deze kast, waarin boeken, oude elpees, Franse keramiek en andere decoratieve voorwerpen staan. De Bonaparte- fauteuils en de goudkleurige Bestlite-vloerlamp van Robert Dudley zijn van Gubi, de bank is van Bolia. Een salontafel van Gubi en een vloerkleed van Ellos vormen een discreet roze accent. De bijzettafel Palette van &tradition is ontworpen door Jaime Hayon.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het stel houdt van mahonie, ook al is die houtsoort in de populaire designen interieurscene uit de gratie. Ze vinden het een mooi idee om meubels te gebruiken die meer dan 100 jaar oud zijn – die zijn bewezen degelijk. De mahoniehouten ladekast is gecombineerd met een grote ronde spiegel van House Doctor. De glazen vaas is van Sebastian Herkner en komt net als de kandelaar van Beau Marché.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Voorheen was er een dubbele deur naar de keuken, maar die is weggehaald om licht en een open verbinding met de eet- en woonkamer te creëren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Door de rijen kruisvensters kijk je uit op bloemen, hortensia’s en klimhortensia’s en een prunus. Over de muren kruipen klimop en wingerd, waardoor je het gevoel hebt dat je omringd bent door groen en kleuren, die wisselen met de seizoenen. Met kerst regelt Kasper een grote kerstboom.

Om het natuurgevoel te versterken, probeert hij vogels te lokken met voederhuisjes en vogelbadjes. Daardoor is het een gekwetter van jewelste op de binnenplaats. Het leven in en rond het huis wordt afgewisseld met boottochtjes – hun boot ligt in een van de havens van de stad. Er kunnen zeven mensen op overnachten, en daarom gaan ze er geregeld een weekendje mee naar Zweden.

Met een mix van tweedehands meubels, unica en Frans geïnspireerd design hebben Kasper en Signe een heel persoonlijke stijl. Er is voor hout gekozen om warmte te brengen in het witte kader, maar omdat de vele houtsoorten niet altijd makkelijk te combineren zijn, staan de meubels verspreid door de woning. Het rieten bankje komt van een vlooienmarkt, de lithografie is van Augusta Atla.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het is een kunst om een keuken te laten opgaan in de omgeving. Maar zo discreet en natuurlijk als deze keuken oogt, zo veel moeite is er gedaan om hem er zo te laten uitzien. Hij is ontworpen door Studio Martin Lindholdt, en de fronten zijn gemaakt door Frederiksberg Snedkeri.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘We maken volop gebruik van de stad. En ook van de natuur eromheen, waar we via de fietsbrug zo zijn. Het is vooral fijn dat we de zee in de buurt hebben. Denemarken heeft weinig echte natuur, maar wel veel water en kust. Dat is uniek. Daarom gaan we geregeld varen met vrienden. Onze dochter gaat naar een kleuterschool in het centrum die veel doet met de natuur, ook die in de stad.

Ze gaan appels plukken in het park om appelmoes te maken of eikels rapen voor eikelcacao. Als we gaan wandelen, wijst ze ons vaak groene plekken aan die wij nog niet kennen. Omdat we natuurliefhebbers zijn, twijfelden we een beetje of we wel een appartement aan een binnenplaats moesten kopen, maar het groen blijkt juist een essentieel onderdeel van het wonen hier. Als we tegen een grijze muur aan keken, zou het als een gevangenis voelen,’ zegt Kasper.

Martin Lindholdt, eigenaar van Studio Martin Lindholdt, heeft de modules op elkaar afgestemd en met de hand gemaakt. De koele kleuren krijgen tegenspel van de messing handgrepen, de kraan van Toni Copenhagen en de hanglampen van Beau Marché.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Koken, goede koffie en wijn zijn onontbeerlijk voor een levensgenieter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kaspers grote droom voor de keuken was een fornuis met ruimte voor meerdere grote pannen en twee ovens. Dat is gelukt met dit fornuis van Ilve, dat een meter breed is. Dezelfde breedte hebben de koelladen van KitchenAid, die rechts zijn geplaatst en discreet opgaan in het keukenmeubel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het stel is ook actief in de buurt. Ze gaan graag samen met buren naar een nabijgelegen café en steunen de winkels. Het contact met de directe omgeving geeft een gevoel van nabijheid en veiligheid en speelt ook een rol in het interieur – naast hun eigen behoeften uiteraard. Beiden houden ze van lezen, en daarom telt het huis meerdere leeshoekjes, én een grote kast voor de vele boeken.

Dat moest een harmonieus, klassiek meubel worden dat eruitziet alsof het er altijd al heeft gestaan. Hetzelfde doel hadden ze voor ogen met de nieuwe keuken, die is gemaakt door Studio Martin Lindholdt. Centraal daarbij staat een keukenblad van marmer, dat naast de donkergrijze fronten en witte vitrinekasten de toon zet voor de koele sfeer. Kasper en Signe wilden graag een rustige uitstraling en kozen daarom voor een symmetrische opbouw van de kasten. Omdat ze houden van goed en lekker eten, schaften ze een groot fornuis aan, zodat het koken ook een sociale gebeurtenis kon worden.

‘We nodigen mensen vaak al in de middag uit, zodat we samen kunnen koken. Het geeft een andere rust en een ander soort contact als je tijdens het praten groente snijdt en in pannen roert. Het koken is daarom een deel geworden van het samen zijn,’ legt Kasper uit.

Lees ook:

Grappige objecten en keramiek geven de keuken een persoonlijke, warme touch, zoals deze gele aardewerken schaal met pompoenen en artisjokken, die van een vlooienmarkt komt. De kip is gemaakt door een pottenbakker in Zuid-Frankrijk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad