Een stadsmens is behalve een stedeling iemand die beter gedijt in de stad dan op het platteland. Maar uniek aan Kopenhagen is dat het beide biedt. Want de hoofdstad wordt omringd door water en door grote gebieden met groen. Je hoeft de natuur dus niet te missen om in een bruisende omgeving met cafés en winkels te kunnen wonen. Bovendien doen veel inwoners hun best om groen te creëren rond hun eigen huis.
Zo ook Kasper Laustsen en Signe Adler-Nissen, die in het oude centrum wonen. Deze wijk stond vroeger bekend om zijn vele krappe binnenplaatsen met slechts 2 meter ruimte tussen de huizen, maar sinds in de jaren 1970 veel achterhuizen zijn gesloopt, is het centrum nu juist bekend om zijn grote binnenplaatsen. Aan een daarvan woont dit stel, een advocaat en een advocaat-stagiair, met hun dochter Ingrid.
Door de rijen kruisvensters kijk je uit op bloemen, hortensia’s en klimhortensia’s en een prunus. Over de muren kruipen klimop en wingerd, waardoor je het gevoel hebt dat je omringd bent door groen en kleuren, die wisselen met de seizoenen. Met kerst regelt Kasper een grote kerstboom.
Om het natuurgevoel te versterken, probeert hij vogels te lokken met voederhuisjes en vogelbadjes. Daardoor is het een gekwetter van jewelste op de binnenplaats. Het leven in en rond het huis wordt afgewisseld met boottochtjes – hun boot ligt in een van de havens van de stad. Er kunnen zeven mensen op overnachten, en daarom gaan ze er geregeld een weekendje mee naar Zweden.
‘We maken volop gebruik van de stad. En ook van de natuur eromheen, waar we via de fietsbrug zo zijn. Het is vooral fijn dat we de zee in de buurt hebben. Denemarken heeft weinig echte natuur, maar wel veel water en kust. Dat is uniek. Daarom gaan we geregeld varen met vrienden. Onze dochter gaat naar een kleuterschool in het centrum die veel doet met de natuur, ook die in de stad.
Ze gaan appels plukken in het park om appelmoes te maken of eikels rapen voor eikelcacao. Als we gaan wandelen, wijst ze ons vaak groene plekken aan die wij nog niet kennen. Omdat we natuurliefhebbers zijn, twijfelden we een beetje of we wel een appartement aan een binnenplaats moesten kopen, maar het groen blijkt juist een essentieel onderdeel van het wonen hier. Als we tegen een grijze muur aan keken, zou het als een gevangenis voelen,’ zegt Kasper.
Het stel is ook actief in de buurt. Ze gaan graag samen met buren naar een nabijgelegen café en steunen de winkels. Het contact met de directe omgeving geeft een gevoel van nabijheid en veiligheid en speelt ook een rol in het interieur – naast hun eigen behoeften uiteraard. Beiden houden ze van lezen, en daarom telt het huis meerdere leeshoekjes, én een grote kast voor de vele boeken.
Dat moest een harmonieus, klassiek meubel worden dat eruitziet alsof het er altijd al heeft gestaan. Hetzelfde doel hadden ze voor ogen met de nieuwe keuken, die is gemaakt door Studio Martin Lindholdt. Centraal daarbij staat een keukenblad van marmer, dat naast de donkergrijze fronten en witte vitrinekasten de toon zet voor de koele sfeer. Kasper en Signe wilden graag een rustige uitstraling en kozen daarom voor een symmetrische opbouw van de kasten. Omdat ze houden van goed en lekker eten, schaften ze een groot fornuis aan, zodat het koken ook een sociale gebeurtenis kon worden.
‘We nodigen mensen vaak al in de middag uit, zodat we samen kunnen koken. Het geeft een andere rust en een ander soort contact als je tijdens het praten groente snijdt en in pannen roert. Het koken is daarom een deel geworden van het samen zijn,’ legt Kasper uit.