© Roger Davies

Deense mid-century modern klassiekers

Strak design vanaf 1945 – zijn hipper dan hip. De Nederlandse eigenaar van deze villa in Santa Monica, Californië, heeft een voorliefde voor Deens design, dat hier een moderne omlijsting kreeg.

© Roger Davies

Met de architectuur van het huis wilden de eigenaren een lijn trekken die is verankerd in eenvoud. De woning moest reageren op de natuurlijke omgeving en een archetype worden van integratie tussen interieur en landschap, zoals je dat ziet bij de meest iconische Midcentury Modern-architecten als Richard Neutra, Albert Frey en John Lautner. In dat kader passen meubels van de bekende Deense designers van dat tijdperk, die de architectuur completeren.

Gedetailleerd minimalistisch is misschien de beste omschrijving van het 305 m2 grote huis van de Nederlandse Eline Hissink, Scott Yasharian en hun zoon Aiden in Santa Monica in Californië, VS. Meteen als je binnenstapt in het huis met zijn grote glazen deuren en ramen, ervaar je het licht, de lucht en de warmte van Californië, benadrukt door cactussen. Maar als je naar het strakke design van de meubels kijkt, ben je in Scandinavische sferen. Dit huis staat in het teken van de stijl uit de periode 1945-1975, in Amerika Midcentury Modern genoemd en in Denemarken moderne klassiekers. De stroming wordt vertegenwoordigd door grote namen als Poul Kjærholm, Finn Juhl, en Hans J. Wegner, maar ook door de buiten Denemarken wellicht minder bekende Preben Fabricius en Jørgen Kastholm.

© Roger Davies

Boven een tuin van sculpturale cactussen hangt de lamp Louvre van Louis Poulsen, die met zijn lamellen een grafische dialoog aangaat met de trap, die zich omhoog hoekt.

Elk meubelstuk komt tot zijn recht, en met alle lucht eromheen waan je je in een galerie. En dat klopt ook wel een beetje, want Eline, die gefascineerd is door Deens design, is haar eigen winkel begonnen. In Midcentury Modern verkoopt ze meubels uit deze periode.

‘In de loop der jaren heb ik geprobeerd moderne meubels te doorgronden, en bij het inrichten heb ik het idee in de praktijk gebracht om functionele ruimtes tot stand te brengen waar de designgeschiedenis op waarde wordt geschat. Het fascinerende van moderne klassiekers is dat ze – tijdloos als ze zijn – geheel niet beïnvloed worden door trends en mode. Daardoor staan ze sterk in hun esthetische kracht. Luxe is voor mij niet mijn huis vullen met spullen, maar de ruimte koesteren met een meubel, waardoor je de details en materialen van het ontwerp kunt zien en ervaren. Ingetogen elegantie en dingen die mooi patineren zijn sleutelbegrippen voor mij, die door de Deense designers ondersteund worden,’ zegt Eline.

© Roger Davies

Lucht en ruimte rond de meubels is de grootste luxe die Eline zich kan voorstellen.
Met een tegenspel van warm bruinachtig cederhout pronkt de witte Eames-bank in de kamer met een Finn Juhl-salontafel ervoor.
Een cognackleurige Hannes Wettstein-sofa van Erik Jørgensen speelt met zijn strakke lijnen een fraai spel met de Grasshopper-stoel van Fabricius en Kastholm uit 1968. Samen met een Serge Mouille-lamp uit 1952, die in het spanningsveld tussen design en kunst zweeft, vormt de stoel een leeshoek.

Ze vervolgt: ‘Deens design is op het eerste gezicht heel simpel. Maar hoe meer je ernaar kijkt, hoe meer fascinerende complexiteiten er naar boven komen doordat nauwkeurig designwerk en handwerk gecombineerd zijn met functionaliteit en duurzaamheid. En de meubels zijn elegant en behaaglijk. Zo wordt Deens design getransformeerd van objecten tot kunst.’

© Roger Davies

Trandparantie en interactie met de omgeving waren essentiële parameters die uitdrukking gaven aan het huis. Zo komen alle deuren uit op het terras.

Eline richt ook in opdracht huizen in. Als ze de levensstijl van een klant begrijpt, kan ze het perfecte meubel kiezen en een ruimte plannen die aan een specifieke behoefte voldoet. Dat resulteert natuurlijk in woningen op maat. Zo heeft ze het Bo-555-bureau, de Scimitar-stoel en de P-376- hanglamp van Preben Fabricius en Jørgen Kastholm gereproduceerd op basis van hun oude tekeningen en vondsten bij antiquairs. Ze worden met de originele gereedschappen in de oude fabrieken gemaakt.

‘Van veel Deense designers is de productie nog beperkt. Dat houdt in dat er meer tijd besteed wordt aan objecten en dat ze op maat gemaakt kunnen worden. Dat zie je natuurlijk in de prijs. De meeste meubels van Amerikaanse Midcentury-ontwerpers, zoals lampen van George Nelson, stoelen van Warren Platner en Eames, worden in massa geproduceerd. Bovendien is het lastig om minder bekend design uit die periode te vinden. Gelukkig zijn Deense moderne klassiekers van Finn Juhl, Poul Kjærholm en Fabricius en Kastholm vrij zeldzaam hier in de VS, wat ze interessanter maakt,’ legt Eline uit.

© Roger Davies

In plaats van traditionele tuinmeubels staan er buiten CH88P-stoelen van Hans J. Wegner en een Finn-tafel van Norm Architects. Dankzij de warmte kan dat hier. Ze passen goed bij de architectuur van het huis.

© Roger Davies

BO-555 is de naam van een bureau dat Fabricius en Kastholm in 1965 ontwierpen en dat Eline nu heeft gereproduceerd met behulp van oude tekeningen.

Dat deed ze ook met de rode Scimitar-stoel, ook wel de Kromsabelstoel genoemd, die echter een paar keer gereproduceerd is in Denemarken, en met de P-376-hanglamp, ook een ontwerp van Fabricius en Kastholm. De bureaustoel CH88P van Hans J. Wegner is met zijn rechte lijnen, hout en metaal de perfecte match voor de tafel.

© Roger Davies

Met een bijna hemels licht dat de badkamer in stroomt vanuit dakramen vind je rust als je een bad neemt in deze kuip van Aquatica.
De ruimte dient tevens als inloopkast met een visueel discrete kastopbouw.

© Roger Davies

De structuur van de tegels creëert leven en verwijst naar een andere tijd. Het badkamermeubel in walnoot, dat voor een warm contrast zorgt, is van Architectural Millwork in Santa Barbara. Deense Verner Pantons Moon-lampen passen goed bij de tegelstructuur en onderbouwen zo de filosofie van Eline dat gedetailleerde eenvoud een van de sterkste esthetische uitingen is.