Een architectonische metamorfose

Een mooi oud achterhuis in de Deense stad Fredericia is nu een hyper-modern droomhuis vol met luxueuze maatoplossingen.

‘Tegels en beton vergaan nooit.’ Dat zei Jesper Therkildsen tegen zichzelf en tegen zijn vrouw Karin toen ze voor het oude achterhuis uit de jaren 1930 in Fredericia stonden. Er zaten gaten in het dak en de achtertuin stond bekend als een ‘dubieus adresje’ in deze Deense stad. Hier stonden ze dus te kijken naar de bouwval die al voor 2010 leeg was komen te staan.

‘Het gebouw had bijzondere verhoudingen en een boeiende vorm, en het was interessant om aan de slag te gaan met het pakhuis met zijn zichtbare structuren, metselwerk en spanten,’ aldus Jesper, die als architect gewend is om zowel creatief als constructief te denken. Hij had al vaker een huis voor zijn gezin gebouwd, het meest recent een modern huis met uitzicht op een van de mooiste natuurgebieden van Fredericia. Nu had hij zijn oog laten vallen op een achterhuis tussen de hoofdstraat en de groene stadswallen.

‘Karin en ik woonden heel mooi, dus de lat lag hoog. Maar we wilden werk en vrije tijd graag beter combineren. Hier kon Karin haar cosmetische kliniek in het voorhuis inrichten, en ik mijn studio in het achterhuis. Ik geloof er niet in dat je een huis voor het leven kunt ontwerpen. Met elke leeftijd heb je zo je wensen, en in deze fase willen we van het leven genieten,’ aldus de architect. Daarom is er op luxe niet bespaard in de woning, die met 370 m. plaats biedt aan een thuisbioscoop, dartbaan, fitnessruimte, wijnkelder en inloopkast.