© Pernille Kaalund

Exotische oase tussen de heuvels

Tussen de mooie heuvels van Sondrup Bakker in het Deense Jutland ligt een fraaie wilde bostuin van 5000 m2 met uitzicht op de Horsens Fjord. Kijk mee achter het hek van tuinjournalist Lotte Bjarke, waar je je in een exotisch paradijs waant!

De oranjerie staat op een fijne plek op de heuvel, tussen bomen, wolken van Chinese ruit en groepen potplanten in op elkaar afgestemde kleuren. De oranjerie is door Lottes man Søren ontworpen en gebouwd. Hij meet ongeveer 30 m2 en heeft een houtkachel.

© Pernille Kaalund

Vanaf de landweg valt de tuin niet zo op, maar zodra je de oprit op rijdt, ontdek je dat dit geen alledaagse tuin is. Bijzondere soorten struiken en bomen zijn zorgvuldig gegroepeerd en potplanten zijn qua kleur fraai op elkaar afgestemd. Als je via de smalle paden over het glooiende terrein loopt, ontwaar je fraaie bloembedden, een moestuin met een kas, een vuurplaats en een weelderige pluktuin.

Daarnaast wemelt het van de gezellige kleine oases en verborgen hoekjes in de natuurtuin, die perfect gelegen is met uitzicht over weiden met grazende koeien en de Horsens Fjord. Deze unieke plek is van tuinexpert en journalist Lotte Bjarke en haar man Søren Nielsen.

De pluktuin, die tegen de moestuin aan ligt, is een symfonie van grassen en zomerbloemen. Het eenjarige fonteingras is een favoriet en doet het goed in boeketten. De crèmekleurige Cosmos heet ‘Xanthos’, en erachter staat ruige zonnehoed. Helemaal achteraan zie je de hoge rode venkel, die lekker smaakt en ook geschikt is voor boeketten.

© Pernille Kaalund

Lotte Bjarke midden in het exotische hoekje, waar ze lekker kan experimenteren. Lotte is een enorme plantenfanaat en vindt het heerlijk om naast haar werk als schrijver, blogger en journalist en redacteur van het tuinblad Gartner Tidende bezig te zijn in haar natuurlijke bostuin. Op de voorgrond groeit siertabak en naast Lotte staat een bananenplant.

© Pernille Kaalund

Het exotische hoekje maakt zijn naam volledig waar. Op deze warme, beschutte plek groeien vijgen, bananenplanten, passiebloemen, kiwi’s en abrikozen. Aan de rand zie je de metershoge siertabak, die Lotte zelf heeft opgekweekt uit zaad van de planten van het jaar ervoor, die maar half zo hoog waren. In één zomer groeiden ze uit tot een paar meter hoogte, dankzij de vruchtbare grond, de warmte in het exotische hoekje en een tuinier met extreem groene vingers. Op de achtergrond zie je het bankje Palissade van Hay.

© Pernille Kaalund

Het ovale plantenbed wordt aan één kant afgeperkt door cortenstaal. In het bed groeien de bodembedekker Muehlenbeckia complexa, vijg, Cordyline, Japanse esdoorn, montbretia, dahlia’s in warme kleuren en vingerplanten. De paden zijn van steenmeel.

© Pernille Kaalund

Verstopt tussen de bomen tref je een royale oranjerie aan, die lijkt op te gaan in de omgeving. De oranjerie is een van de nieuwste projecten van het stel, ook al lijkt het of hij er altijd heeft gestaan. Hij heeft meerdere niveaus en is ontworpen en gebouwd door Søren. Er staat een houtkachel, waardoor je er het hele jaar kunt zitten in de lekkere stoelen. Maar de oranjerie is er niet alleen maar om te relaxen.

Hij is zo ingericht dat er genoeg plek is om plantjes te laten voorkiemen. Zo staan er tafels met ingebouwde verwarming, zodat er al in februari kan worden begonnen met voorkiemen. De oranjerie doet haast tropisch aan. Op tafels en schappen staan allerlei exotische kamerplanten, er kruipt een passiebloem over het dak en ananasplanten geven de gezellige ruimte een bijzondere sfeer.

Lees ook:

De zinnia elegans ‘Queen Lime Red’ kleurt met zijn rode hart mooi bij de rode Emilia ‘Scarlet Magic’ op de achtergrond.

© Pernille Kaalund

De cordyline valt op met zijn bruinrode kleur. Hij komt inheems voor ten westen van de Stille Oceaan en benadrukt de exotische sfeer.

© Pernille Kaalund

De fraaie montbretia voelt zich helemaal thuis in het exotische hoekje, want hij wordt graag verwend met warmte en beschutting. Hij vangt de aandacht met zijn rode, fresia-achtige bloemen, lange spitse bladeren en ruim 120 centimeter hoogte.

© Pernille Kaalund

Niet alleen in de oranjerie zijn exotische planten te vinden. Eén deel van de tuin is zelfs ‘het exotische hoekje’ gedoopt. En die naam maakt het meer dan waar. De exotische tuin is een vrij recent idee van Lotte, dat ontstond toen ze met Søren overlegde over een mogelijke plek voor een nieuwe aanhanger. Terwijl ze daarmee bezig waren, doken er opeens mogelijkheden op. Vanachter struikgewas kwam een muur tevoorschijn die een zonnige, beschutte plek bood. Met de muur als achtergrond en een bloembed pal op het zuiden werd een heerlijk microklimaat gecreëerd, en dat prikkelde de fantasie van de tuinliefhebber. Hier kon ze aparte uitheemse planten kweken.

Søren egaliseerde de grond en groef uit wat nodig was, en er werden paden van steenmeel aangelegd. Tegen de warme muur kwam een bankje met uitzicht op een ovaal plantenbed, dat aan één kant werd afgeperkt met cortenstaal. Hier gingen begin 2020 de eerste planten de grond in. Inmiddels groeien er allerlei exotische planten, zoals eucalyptus, rode Cordyline en een bijna zwart, grootbladig purperklokje.

Deze leuke gele bolletjes ken je misschien wel uit boeketten, maar je kunt Craspedia ook zelf zaaien.

© Pernille Kaalund

De kas staat op een open plek in het bos. Er groeien de hele zomer tomaten, citroengras (midden) en volop basilicum en aubergines.

© Pernille Kaalund

Je vergeet de tijd in de moesen pluktuin die Lotte op een open plek in de bostuin heeft aangelegd. Hier ben je omringd door bomen en zie je nergens gebouwen. Een perfecte plek om even alles achter je te laten en tot rust te komen.

© Pernille Kaalund

In de pluktuin zijn de kleuren gerangschikt in waaiers, die zich als een symfonie van zomervreugde met elkaar vervlechten. Het eenjarige fonteingras weeft de planten prachtig aaneen. Er staan zalmkleurige Limonium, ruige zonnehoed en bonte salie.

© Pernille Kaalund

Deze saliesoort, Salvia viridis, heeft prachtige roze schutbladeren, die je ook kunt gebruiken in salades. Hij heeft weinig verzorging nodig en de bijen zijn er dol op.

© Pernille Kaalund

De oranjerie lijkt zich vast te klampen aan het scheve terrein. Het heeft iets magisch dat de kas volledig is ingebed in bos en tuin.

© Pernille Kaalund

Rustieke tafels waarop je met de vele verschillende planten kunt werken, vertellen het verhaal van een gepassioneerde tuinliefhebber die graag mag experimenteren in de gezellige oranjerie.

© Pernille Kaalund

In de pluktuin worden ook bloemen gekweekt om te drogen.

© Pernille Kaalund

De tuin is evengoed voor dieren ingericht als voor mensen: overal staan planten die bijen, vlinders en insecten van nectar en stuifmeel voorzien. De vlinderstruik is, zoals de naam al zegt, een ware magneet voor vlinders.

© Pernille Kaalund

De lange roze pluimen van de Limonium suworowii verlenen de tuin een magische lichtheid.

© Pernille Kaalund

Overal in de tuin liggen gezellige hoekjes verborgen op het glooiende terrein. Voor het huis staan twee comfortabele tuinstoelen met een prachtig uitzicht over weiden met grazende koeien en aan de horizon de Horsens Fjord.

© Pernille Kaalund

Bij de pluktuin staat een bankje dat uitkijkt op het fraaie bloembed.

© Pernille Kaalund

Een bodembedekker in de vorm van de zoete aardappel Ipomoea ’Treasure Island’ voegt met zijn donkere bladeren een vleugje drama toe. Felgekleurde dahlia’s schitteren om het hardst met montbretia, en vijgen en druiven benadrukken de exotische sfeer. Er slingert een enorme courgetteplant door het bed en een passiebloem klimt langs een latwerk tegen de warme muur omhoog. In het exotische hoekje experimenteert Lotte er lustig op los, het nieuwe plantenbed is echt haar kindje.

Aan de oostkant van de bostuin staat hoge rode venkel, die oplicht tegen een achtergrond van donkere naaldbomen. Prachtige bloemen vlechten zich door wolken siergrassen in de fraai aangelegde moesen pluktuin. Een kas zorgt voor verse tomaten, aubergines en citroengras, en basilicum voor heerlijke pesto. De moestuin, waarin van alles wordt gekweekt, ligt naast de weelderige pluktuin vol zomerbloemen, waarvan Lotte de zaden zelf opkweekt.

Lees ook:

De crèmekleurige cosmos ‘Xanthos’ ziet er leuk uit en is een favoriet van de bijen – precies de reden dat hij hier staat.

© Pernille Kaalund

Het uitzicht vanaf het huis is weergaloos: een weide met een kudde Schotse hooglanders en in de verte de fjord. Het zitje met de rug naar het uitzicht is bedoeld om ’s ochtends lekker in de zon te kunnen zitten.

© Pernille Kaalund

Op een open plek tussen de grote bomen hangt een hangmat, waar Lotte lekker in de schaduw kan relaxen als ze in de moestuin heeft gewerkt.

© Pernille Kaalund