© Krista Keltanen / Living Inside

Gids: Zo richt je een smalle eetkamer in

Wij geven je 6 tips voor het inrichten van een smalle eetkamer, zodat er behalve plaats voor gasten ook nog praktische opbergruimte is.

© Frederikke Heiberg

Zet de eettafel dichter bij de muur

In plaats van de eettafel in het midden van de kamer te plaatsen, kun je hem bij de muur zetten, met een lange bank tegen de muur en stoelen aan de andere kant van de tafel.
Op die manier bespaar je de ruimte die je anders nodig hebt voor het in- en uitschuiven van stoelen. En zo'n bank is ook nog eens een heel mooi en decoratief element in je interieur.
Heb je extra opbergruimte nodig, dan kun je voor een bank met ingebouwde opbergruimte kiezen. Hier kun je van alles in bewaren, van tafelkleden tot placemats en kookboekjes of droogwaren.

© Tia Borgsmidt

Benut de hoogte

In een smalle en kleine ruimte is het een goed idee om, voor zover dat mogelijk is, alle opbergruimte hoog te plannen, van de vloer af.
Beperk ook het aantal grote meubelen tot een minimum, want die nemen veel ruimte in beslag en laten de kamer kleiner lijken.
Afhankelijk van hoeveel opbergruimte je nodig hebt, kun je volstaan met een aantal planken aan de muur, wat de ruimte een lichte en luchtige uitstraling geeft. Je kunt de ruimte ook inrichten met een smalle en hoge vitrinekast, waarin je serviesgoed of andere voorwerpen die in de eetkamer thuishoren, kunt opbergen.

© Krista Keltanen / Living Inside

Bespaar ruimte met de juiste eetkamerstoelen

Bij het inrichten van je eetkamer is het van groot belang om extra aandacht te besteden aan de eetkamerstoelen. Door de juiste stoelen te kiezen, kun je veel ruimte winnen.
In een smalle eetkamer is het een goed idee om stoelen te kiezen die onder de tafel kunnen worden geschoven als ze niet worden gebruikt. Daarom kun je het beste kiezen voor eetkamerstoelen zonder armleuningen, omdat armleuningen meestal maken dat de stoel niet helemaal onder de tafel kan worden geschoven. Op die manier nemen de stoelen niet te veel van de schaarse ruimte in de kamer in.

Lees ook:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Houd de vloer vrij van accessoires

Ook al droom je van een paar mooie kamerplanten, een decoratieve staande lamp of een handig bartafeltje in je eetkamer, deze passen niet zo goed in een smalle eetkamer.
De bedoeling is namelijk om zo weinig mogelijk vloeroppervlak te gebruiken en in plaats daarvan een gezellige, huiselijke sfeer te creëren met objecten die aan de muur of aan het plafond hangen.
Je kunt bijvoorbeeld een levendige en persoonlijke sfeer scheppen met een paar hangpotten aan het plafond met mooie groene planten erin. Of je kunt een fraaie fotowand maken op een van de lege muren in de kamer, en zo leven en kleur in de ruimte brengen.

© Kristian Septimius Krogh

Baken de eethoek af

Met een langwerpig vloerkleed onder de eettafel kun je de eethoek duidelijk afbakenen. Zo voorkom je dat het lijkt alsof de eethoek opgaat in de rest van de kamer.
Met een duidelijke afbakening leg je visueel de nadruk op de 'grenzen' van het eetgedeelte, waardoor de ruimte buiten het eetgedeelte groter lijkt.
Een vloerkleed kan bovendien een gezellige sfeer in de eetkamer creëren en de akoestiek verbeteren.

© Nicoline Olsen

Creëer een lichte, luchtige uitstraling

Met lichte meubels kun je een gevoel van een lichtere en luchtigere ruimte creëren, wat goud waard is in een smalle eetkamer. Kies daarom voor meubels van licht hout, of meubels die zijn geverfd in wittinten of lichte pastelkleuren.
Als je niet alle meubels in lichte tinten wilt hebben, dan kun je kiezen voor ranke, eenvoudige en niet al te grote meubels in donkere kleuren.