© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Klein, maar heel fijn in Kopenhagen

Katrine Pihl-Andersen woont op krap 50m2 maar heeft aan ruimte geen gebrek. Dankzij maatoplossingen, kleuren die ruimtelijk aandoen, kleine meubels en goede bergruimte. Ze heeft zelfs plaats voor een weelde aan planten, die het interieur tot een eenheid maken en het appartement op vierhoog veranderen in een lusthofje.

Hoewel het appartementje op het Deense eiland Amager maar twee kamers telt, is ze erin geslaagd ruimte te creëren voor een elegante op maat gemaakte keuken, een eethoek, een kleine woonkamer en een gezellige slaapkamer. De keukenvloer is groen geverfd om een kamer in een kamer te maken. De maatwerkkeuken van Squareleaf heeft Katrine deels zelf ontworpen volgens haar idee van een lichte, uitnodigende uitstraling. Daarom zijn er geen bovenkasten en is de muur naar de woonkamer weggebroken. De eiken oppervlakken geven de keuken warmte en de schappen op de kop van het eiland maken de module minder massief.

De strakke lijnen en het warme hout van de keuken creëren een rustige look. Bij het fornuis hangt een industriële lamp van Jieldé, die Katrine uit Frankrijk heeft laten komen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Ik vind niets zo ontspannend als met planten bezig te zijn. Ik heb iets tactiels nodig – iets anders dan al die schermen en de digitale wereld. Mijn vriend, die pas bij me is ingetrokken, was niet zo enthousiast over al die grote planten in de slaapkamer, omdat ze zo veel plaats innemen. Maar omdat planten niet massief zijn, oogt het niet opgepropt. Het is ergens een beetje decadent: zulke grote planten in zo’n kleine woning,’ vertelt ze met een glimlach.

De vele planten brengen warmte aan, waardoor Katrine zich thuis en prettig voelt in haar appartement. Ze noemt het zelfs een vakantiehuis op vierhoog, omdat het zo groen is en er allerlei kleine rotan en rieten meubels staan. Door die kleine meubels heeft ze niet veel concessies hoeven doen aan het interieur: er staan een bank, een klassieke fauteuil, twee open kasten en een eettafel, zonder dat het vol aanvoelt. Het vele daglicht dat dankzij de grote ramen en het balkon op het westen naar binnen valt, draagt daaraan bij.

Lees ook:

De gevlochten loungestoel, CH25, is ontworpen door Hans J. Wegner.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Het wandje naast de bank heeft Katrine zelf gemaakt om een gezellig zithoekje te creëren. De bank van Ikea is even oud als zijzelf en was van haar opa en oma tot ze er uiteindelijk zelf plek voor had.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Het hoekje waar de bank staat is een van mijn favoriete plekken in huis, omdat het licht daar ’s middags zo mooi naar binnen valt. Soms schuif ik een stoel naar de balkondeur en zet ik de deur open, zodat ik van het uitzicht kan genieten en het gevoel heb dat ik een tuintje heb. Dat is zo’n fijn alledaags pleziertje,’ aldus Katrine. Ze vindt het heerlijk om op de bovenste verdieping te wonen, met uitzicht over de stad en met een vleugje van die bijzondere sfeer van een vakantiehuis.

De smalle eettafel van graniet is van Nordal, eromheen staan klassieke J39-stoelen van Børge Mogensen. Boven tafel hangt een discrete PH-lamp.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de slaapkamer mag Katrines lievelingsplant de ruimte opluisteren naast het grote schilderij dat ze zelf gemaakt heeft. Het bankje is van Coop, de keramieken vintage lamp is van Søholm, met een kap van Le Klint.

Het is een klein appartementje, maar Kathrine heeft hier alles. Het is dus echt een perfect voorbeeld van klein, maar hartstikke fijn. Het is ook echt typisch Deens, en daar houden we van.

Lees ook:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
De gekleurde wand wordt ingekaderd door een simpele houten lijst. Het nachtkastje kreeg dezelfde kleur, om rust aan te brengen. De lamp links is van Jieldé, terwijl die rechts een oude Le Klint is. Het bed is van LLLP by Nicholas Rose.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad