In 2012 kocht Jens-Christian Carlsson met zijn vrouw en hun twee dochters een goedkope kavel bij de baai van Sejerø in het noorden van het Deense Seeland, waar alleen een schuurtje stond. Twee jaar later verplaatste hij de schuur naar de rand van het perceel en begon hij met de bouw van zijn eigen huis.
Ondanks zijn vele jaren ervaring in het vak had Jens-Christian zich nog nooit gewaagd aan de bouw van een huis. Van 2014 tot 2018 bracht hij daarom al zijn vrije dagen op de bouwplaats door, waar hij gaandeweg leerde hoe je een boom kapt, een graafmachine bestuurt, een fundering legt, een staalconstructie bouwt, wanden plaatst, een dak dekt, grote ramen zet die tegen harde wind kunnen, enzovoort.
Al doende ontstonden er verschillende vernuftige ideeën, en Jens-Christian is erin geslaagd allerlei details te integreren, die enerzijds tegemoetkomen aan basisbehoeften en problemen oplossen en anderzijds kleine verhaaltjes vertellen en elke kamer tot een belevenis maken. De keuken is daarvan een goed voorbeeld.
Jens-Christian houdt van koken én is graag buiten. In plaats van een binnen- en een buitenkeuken te maken, ontwierp hij een meubel dat dankzij een kogellager bij mooi weer het terras op gedraaid kan worden. De water en elektriciteitsvoorzieningen lopen omlaag door de ton waar de keuken aan één zijde op rust. Ook integreerde Jens-Christian bakken in het werkblad voor bijvoorbeeld kruiden, specerijen, olie of bestek.
Daarnaast is er in het midden van de keuken een afgedekte plek gecreëerd voor de staafmixer, die je kunt aansluiten op een stopcontact in het meubel. Zo heb je alles bij de hand, want zoals Jens-Christian zegt: in de vakantie moet koken makkelijk zijn.
De keuken bevindt zich naast de enige technische ruimte in huis, die alle aansluitingen en meters bevat. Aan de andere kant van de technische ruimte zit de badkamer, waar ook bijzondere en betaalbare oplossingen zijn gerealiseerd. De vloer is gemaakt van stenen die over waren uit de werkplaats van Jens-Christian en op maat zijn gezaagd. De wanden zijn gemaakt van een buitenmateriaal dat tegen water kan. De witte lampjes kocht Jens-Christian jaren geleden op een markt in Berlijn, in de overtuiging dat ze op een dag van pas zouden komen.
De verlichting is ingedeeld in zones, zodat je alleen het deel dat je nodig hebt maar hoeft te gebruiken. Het hele huis getuigt ervan dat hier een meubelmaker woont. Er zijn bijvoorbeeld nergens zichtbare schroeven, en overal in het houtwerk komen fraaie, zelfgemaakte details terug. Zo zijn alle randen afgewerkt met kurk, omdat Jens-Christian als geen ander weet dat hout 'leeft' onder verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid.
Op meerdere manieren heeft Jens-Christian geprobeerd de natuur naar binnen te halen. Zo zitten er geen ramen aan de kant van het huis waar zich het buurhuis bevindt, zodat je dit niet ziet, terwijl aan de andere zijde juist grote schuifpuien zijn aangebracht. Het gezin heeft het naastgelegen perceel aan die kant erbij gekocht, om te voorkomen dat iemand er zou gaan bouwen. Daardoor voelt het als je naar buiten kijkt nu alsof je midden in het bos bent. Door de grote glazen oppervlakken vervaagt de grens tussen binnen en buiten, en als in de zomer de puien opengaan, wordt het terras een verlengstuk van het huis. Dat betekent ook dat het huis opeens twee keer zo groot lijkt, doordat het terras op hetzelfde niveau ligt als de binnenvloer. De natuur is binnen ook zichtbaar doordat alle vlakken van hout gemaakt zijn, wat zorgt voor een organische, levendige uitstraling. En dankzij de daklichten komt er overdag veel licht de woning binnen en kun je ’s avonds vanuit de slaapkamers de sterrenhemel zien, die hier veel helderder is dan in de stad.
Overal in het huis zijn er kleine ervaringen, verhalen en speciale oplossingen gecreëerd, die precies aansluiten bij de bewoners en hun behoeften – van praktisch tot meer gevoelsmatig. En de woning is nergens mee te vergelijken. Zoals Jens-Christian uitlegt, is het huis ontstaan in het proces en dankzij de ideeën die gaandeweg bij hem opkwamen. Hij gebruikt niet zoals veel mensen Pinterest en andere social media voor inspiratie, maar laat zich leiden door de natuur, het ambacht, het budget en door toevalligheden en obstakels. ◆