Huset er bygget på en bådtrailer, så det kan flyttes.
© chris1million

Anders woont 'off-grid' in zelfgemaakt tiny house

Kom op bezoek in een duurzaam tiny house op Djursland. Anders Boisen kweekt hier groenten in de tuin, neemt een bad in regenwater en probeert zo klimaatvriendelijk en zelfvoorzienend mogelijk te leven.

Aan het einde van een weg met zomerhuisjes op Djursland, via een bospad en met uitzicht op bos en groene weiden, vind je Anders Boisen en zijn huis: een tiny house van 14 vierkante meter dat hij zelf heeft gebouwd.

Het huis is off-grid, wat betekent dat het niet is aangesloten op water, elektriciteit, verwarming of riolering. In plaats daarvan heeft hij zonnecellen, die genoeg stroom leveren voor een koelkast, computer en een paar lampen. Uit de kraan komt gezuiverd regenwater. Hij kookt op een gasfornuis, hij haalt de warmte uit zijn bio-ethanolhaard en het toilet gebruikt zaagsel in plaats van water.

Anders leeft off-grid en zo klimaatvriendelijk en zelfvoorzienend mogelijk. Hij verbouwt voedsel in zijn moestuin en verzamelt seizoensgebonden wilde planten in het bos.

© chris1million

In de tuin heeft Anders zonnecellen geplaatst, die hem van elektriciteit voorzien. Hij zegt dat hij zo weinig kilowatt gebruikt, dat hij er in pricipe gemakkelijk het hele jaar door mee zou kunnen volstaan. Zijn huis staat echter in een gebied voor zomerhuisjes. Daarom is hij genoodzaakt een paar maanden per jaar te verhuizen. En ook al is het huis klein, er is nog plek voor de deelhond Borsi.

© chris1million

Het hoeft niet handig te zijn, om goed te zijn

  • Ik zou graag willen, dat we ons afvragen wat goede huisvesting is. Meestal zien we het als iets waar alles heel gemakkelijk en toegankelijk is, en waar we niet nadenken over ons verbruik. Ik heb een heel ander gevoel voor mijn verbruik, wanneer ik leef zoals ik leef, zegt Anders en geeft een voorbeeld:

  • Als ik een douche neem, moet ik nadenken over hoeveel water ik in de tank heb - heeft het de afgelopen dagen geregend en wat zegt de weersvoorspelling? Als ik niet veel water heb, wordt het een heel kort bad. Dat is vrij eenvoudig.

Anders vangt regenwater op in een watertank, dat vervolgens wordt gereinigd in zijn zelfgemaakte waterfilter. Als hij wil douchen, verwarmt hij water op het gasfornuis, vermengt het met koud water en pompt het er via de douche weer uit via een kleine 12 volt pomp, die werkt op elektriciteit uit zonnecellen.

© chris1million

Leef volgens de cyclus van de natuur

De missie is om klimaat- en milieuvriendelijk te wonen, de kringloop van de natuur te volgen en een laag verbruik van hulpbronnen te hebben.

  • We leven op een planeet met schaarse middelen, en wanneer ik leef zoals ik nu leef, dwingt mijn huis me om na te denken over mijn verbruik en de bronnen van de natuur. Leven volgens de kringloop van de natuur heeft me een heel ander bewustzijn gegeven.

Voor het huis heeft Anders een buitenkeuken gebouwd. Daarnaast kan hij in de moestuin pompoen, bonen, sla en andere groenten oogsten. In een omheining lopen een paar kippen, en naast de weg staan zijn zonnecellen.

  • Ik verbouw mijn eigen voedsel en ik ben me op een andere manier bewust van mijn eigen welzijn. Ik zie mezelf in de grotere context met de natuur. Je krijgt een heel ander gevoel voor jezelf en je leven, als je de kringloop van de natuur volgt. Het is logisch op een hoger niveau.

Hoewel het huis slechts 14 vierkante meter beslaat, heeft Anders het gevoel dat hij nooit meer ruimte heeft gehad. Nu speelt een groot deel van zijn leven zich buiten af, onder meer bij de nieuwe buitenkeuken.

© chris1million
Rivejern i udekøkkenet
© chris1million

Het voelt als een gewoon huis

Binnen in huis heeft bijna alles meer dan één functie. De bank is zowel een logeerbed als opbergruimte, de douche-nis wordt ook gebruikt als kledingkast, en de trap naar de vide is ook onderdeel van het keukenblad en de ruimte onder de treden dient als opbergkast.

  • Multifuncties zijn noodzakelijk. Ik denk nog steeds dat er hier ruimte is, ik heb niet elke centimeter gebruikt, maar het moet ook niet voelen alsof ik in een slakkenhuis woon. Ik wil dat het aanvoelt als een normaal huis.

Anders heeft geen handelservaring of architectonische achtergrond en hij maakte geen schetsen van zijn huis voordat hij begon met bouwen.

  • Ik heb alleen een plattegrond getekend, zodat ik wist waar de deur moest komen. De rest is uit het hoofd opgebouwd. Ik vond inspiratie online en toen deed ik het gewoon. Ik heb ooit een aanbouw aan een volkstuintje gemaakt, dus het kwam niet helemaal uit de lucht vallen, maar dat is ook de enige ervaring, die ik had.

De bank fungeert tevens als logeerbed en in de ruimte eronder is veel bergruimte.

© chris1million

Via het keukenblad moet je een ladder op om bij de slaapkamer op de vide te komen.

© chris1million

Het meest klimaatvriendelijke huis

Anders trok 2,5 jaar geleden in zijn tiny house. Tot die tijd woonde hij in een appartement in Aarhus en had hij een baan als adviseur bij de gemeente. Hoewel het eigenlijk heel goed ging, trok er toch iets aan hem. En toen hij een YouTube-kanaal tegenkwam met mensen die in kleine huisjes wonen - op de meest verbazingwekkende plekken over de hele wereld -, voedde dat zijn dromen.

  • Ik wilde weg van de bureaustoel en de natuur in, en ik wilde tijd hebben om het boek te schrijven waar ik altijd van heb gedroomd. Tiny houses kunnen meer vrijheid bieden, omdat ze goedkoper zijn om in te wonen dan gewone huizen, en ze zijn klimaatvriendelijker. Ik zag een kans om zelfstandiger te werken en weg te zijn van de asfaltjungle, zegt Anders, en vervolgt:
  • Ik had al een sterke interesse in de groene transitie en vooral hoe we vandaag huizen bouwen. Ik wilde onderzoeken of er bepaalde vormen van leven zijn die klimaatvriendelijker zijn, dus begon ik het meest klimaatvriendelijke en duurzame huis te bouwen.

Anders vertelt dat het huis is gebouwd van duurzame materialen, zoals houtvezelisolatie, Deens larikshout, FSC-gecertificeerd hout en gerecyclede ramen en deuren.

De trap is een verlengstuk van het keukenblad en onder de trap is opbergruimte.

© chris1million

Wanneer je niet genoeg elektriciteit hebt voor een vriezer, is het belangrijk om te kunnen pekelen, drogen, fermenteren, persen, inmaken en jam maken. In de kleine voorraadkast staat alles van bonen, tomaten, pompoen en champignons tot appels, bramen en mirabellen op glas en is klaar voor de winter.

© chris1million

Leeft zijn droom

Het is duidelijk dat Anders blij is met zijn keuze om weg te gaan van de stad en dichter bij de natuur te gaan wonen. Zijn manier van leven is een manier van leven geworden en daar verdient hij ook zijn geld mee.

Hij geeft door het hele land lezingen over duurzaam leven op 14 vierkante meter, en geeft les in het bouwen van tiny houses en zelfvoorzienend te leven. Daarnaast heeft hij een boek 'Om at bo småt og leve godt' geschreven. Ook heeft hij zijn eigen Youtube-kanaal en Instagram, waar zijn volgers inzicht kunnen krijgen in zijn leven en goede fifs kunnen leren.

  • Ik leef mijn hobby en van mijn hobby. Het is een enorm bijkomend voordeel dat ik er een inkomen mee heb kunnen creëren. Het is mijn levensstijl 360 graden rondom geworden. Ik heb het gevoel dat ik een rijker leven heb gekregen en ik doe de dingen waarvan ik droom. Het huis is voor mij de sleutel geweest om dat leven te krijgen.

Anders beschrijft het als een leven waarin hij "zelf met het stokje zwaait" en zelf bepaalt hoe hij zijn tijd doorbrengt.

  • Terwijl ik bezig was een huis te bouwen en zelfvoorzienend te leven, drong het tot me door hoe bevredigend het is om een droom waar te maken. Ik ben trouw aan wat ik wil in mijn leven en in de wereld. Ik zit niet vast aan een normale werktijd van 8-16. Maar dat betekent niet dat ik minder werk. Ik werk vanaf het moment dat ik wakker word, en tot ik naar bed ga, maar ik doe niets wat ik niet leuk vind. Ik kijk er elke dag naar uit om op te staan.

In totaal kunnen er drie personen slapen in de kleine woning. Twee op de vide en één op de bank. Vanuit het dakraam boven het tweepersoonsbed is er edere avond vrij zicht op de sterrenhemel.

© chris1million

De keerzijde van de medaille

Het is echter niet alleen maar rozegeur en maneschijn. Zoals Anders zegt, moet je het springen uit het hamsterwiel niet romantiseren. Het is ook belangrijk om te zeggen dat er een keerzijde is.

  • Je verwijdert een vangnet met betrekking tot onder meer inkomen en pensioen als u stopt met werken. Het maakte me onzeker en bang, en in het begin was het moeilijk om rond te komen, zegt hij en vervolgt:

  • Je springt niet meteen in de lol en spelletjes, en je komt in moeilijke situaties terecht. Als je midden in de nacht bij vriestemperaturen opstaat, en je kachel rook het huis IN duwt en niet naar buiten, en je niet weet waarom, is dat niet zo leuk. Het kan echt averechts werken om dingen zelf te doen, want dan betekent het ook dat je het zelf moet oplossen. Niemand anders weet hoe het werkt, zegt hij.

Hij vertelt dat hij tijdens de corona ineens zonder inkomen zat, omdat hij geen colleges en geen cursussen kon geven.

  • Er zijn voor- en nadelen. Op social media zie je alleen al het lekkers en gezelligs van wonen in een tiny house, maar de waarheid is dat het tussendoor ook mis gaat. Wanneer je meest primaire behoeften worden bedreigd, dan groeit de behoefte in hoge mate om voor die problemen te zorgen.

Het toilet, dat op zichzelf staat in een huisje, is gebouwd met gerecyclede materialen: het is bedekt met "snippers", restproducten van zagerijen, evenals overtollige lariksplanken van het hoofdgebouw. Buiten kun je je handen wassen in opgevangen regenwater en met biologisch afbreekbare zeep, die het milieu niet vervuilt.

© chris1million

Een leerzame reis

Ondanks de uitdagingen, is Anders blij met zijn keuze.

  • Je wordt je veel bewuster van je eigen welzijn, wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor alles en het vanaf de grond af hebt opgebouwd. Ik hoop dat anderen die vreugde kunnen ervaren.

Hij weet niet of het een keuze voor het leven is, maar op dit moment voelt het goed en belangrijk.

  • Ik heb geen vaststaand idee van wat het goede gezinsleven is, maar op dit moment ben ik aan het onderzoeken hoe het goede gezinsleven eruit ziet, als je in de kringloop van de natuur leeft. Het is een enorme educatieve reis en ik moet zien waar het eindigt.

Rondom in de tuin hangen verschillende lichtkettingen, die voor wat licht in het donker zorgen. Natuurlijk draaien ze op zonnecellen.

© chris1million