De succesvolle textielontwerper Annemette Beck nodigt ons uit in haar magische universum
In een huis op het Deense eiland Fanø vindt Annemette Beck de stilte die haar de mogelijkheid geeft om haar eigen artistieke stem te horen.
Door

Het grote weefgetouw, dat vroeger haar belangrijkste instrument was, staat nu op stand-by, terwijl Annemette de plastische eigenschappen van ijzerdraad onderzoekt of kwalachtige installaties creëert van siliconen.
Een nieuw hoofdstuk
Vier jaar geleden vertrok kunstenaar en textielontwerper Annemette Beck uit haar fraaie appartement met hoge plafonds in Aarhus.
In de verhuiswagen zaten flarden van haar leven als internationaal gewaardeerd kunstenaar, enkele designmeubels uit Italië, twee reusachtige weefgetouwen, genoeg garenen textielsamples voor nog een heel artistiek leven en vooral de verwachting om aan een heel nieuw hoofdstuk in haar leven te beginnen in een oud huis met een laag plafond op het Deense waddeneiland Fanø.
Annemette moest, zoals ze het zelf zegt, weer met beide benen op de grond komen te staan en dicht bij de natuur – bij voorkeur natuur die af en toe haar tanden laat zien. En dat doet de Noordzee zeker.

In het mooie huis van Annemette Beck op Fanø vind je allerlei materialen: natuurlijke vezels, afval van de schroothoop en het strand, metaal en plastic. Ze worden getransformeerd tot driedimensionale kunstwerken.

Papiergaren voor toekomstige projecten hangt in het zicht voor inspiratie. Qua materiaalgebruik verbreedt Annemette graag haar horizon.

Detailfotot van enkele werken van gepatineerd koper, die op het moment van schrijven uitgeleend waren aan een bank in Londen.
Respect voor de originele bouwstijl
Dat ze voor Fanø koos, was geen toeval, want Annemette bracht als kind iedere zomer- vakantie aan de Noordzee door. Maar het was haar dochter, met wie ze ook al een tijd samenwerkt, die haar overhaalde om het eilandleven te proberen.
Annemette kocht een oud huis aan de rand van het hoofdstadje Nordby en ging aan de slag om de binnenkant van het huis te transformeren tot een plek waar ze zichzelf kon zien wonen. Tijdens dit proces leefde ze vier maanden in een complete chaos met gesloopte muren, tot de nok toe opengebroken plafonds en een keuken en badkamer in wording.
Het huis is met heel veel respect voor de originele bouwstijl gerenoveerd, maar Annemette had meer licht en bewegingsvrijheid nodig, dus er zijn een paar muren weggebroken om bijvoorbeeld een fijne leefkeuken met een open haard en een mooie lichtinval te creëren.

Een van Annemettes twee grote weefgetouwen neemt een flink deel van haar atelier in beslag. Overal zie je werk in uitvoering of werken die klaar zijn om geëxposeerd te worden of al tentoongesteld zijn. De geknoopte siliconen linten op de voorgrond zijn van haar reizende tentoonstelling van vorige zomer.

Annemette houdt van contrasten en was dan ook niet bang om haar moderne meubels in het oude Fanø-huis te gebruiken. De meubels van Le Corbusier heeft ze al heel lang, waaruit blijkt dat ze altijd heeft gekozen voor de dingen waar ze van droomde, ongeacht in welke context die moesten fungeren.

De vloeren muren en plafonds zijn wit geschilderd om het geheel zo licht mogelijk te houden en visuele ruimte te creëren voor het weefgetouw en de kachel.
Materialen worden kunstwerken
Annemette streeft in haar werk een duidelijk en onopgesmukt eindresultaat na: al het overbodige wordt weggelaten, geminimaliseerd of verwijderd. Voor de verbouwing van haar nieuwe huis koos ze dezelfde aanpak.
Een zwarte keuken, witgelakte vloeren, een paarse muur die past bij de originele Hollandse tegeltjes in het huis, kunst die schuurt, moderne meubels en een georganiseerde werkchaos zijn slechts een paar elementen in dit spannende en knusse huis. Er is geen twijfel over mogelijk: hier woont een kunstenaar met een uitstekend gevoel voor materialen, kleuren en texturen.
Overal waar je kijkt, worden je zintuigen geprikkeld door materialen die al tot kunstwerken zijn getransformeerd of nog wachten op hun uiteindelijke vorm. De materialen vinden hun weg naar het atelier – en de rest van het huis – tijdens dagelijkse wandelingen in de natuur, bezoekjes aan de schroothoop en reizen naar onder andere Italië.

Kunst en materiaalexperimenten zijn overal aanwezig. Hier een doorkijkje vanuit de hal naar de keuken, waar reliëfs en mobiles van metaal contrasteren met de zwarte keukenelementen. De keuken, die in open verbinding staat met de eetkamer, is op maat gemaakt door FormB in Aarhus.

Deze 3-D space drawing van roestvrij staal is een voorbeeld van hoe Annemette weerbarstige materialen zo transformeert dat ze plastisch, levend en haast etherisch lijken.

Annemette durft te experimenteren met verhoudingen. In de eetkamer staat een grote rustieke tafel, die speciaal voor deze ruimte is gemaakt door timmerman Gert Kjeldtoft. De mooie schaal die op een oester lijkt, is gemaakt door een collega-kunstenaar, keramist Mette Maya Gregersen
Internationaal georiënteerd
Inspiratie haalt Annemette uit de natuur, die hier letterlijk voor het oprapen ligt, en uit de confrontatie met het ongewone, met kunst, uit de mode-industrie en vooral uit de ontmoeting met andere mensen, het liefst in een internationale setting. Net als de oude zeelui en schippers van Fanø, die hun wortels op het eiland hadden maar ook de moed bezaten om de zeven wereldzeeën te bevaren, is Annemette internationaal ingesteld.
De behoefte om het volledige artistieke spectrum te verkennen heeft een stempel gedrukt op haar creatieve loopbaan, van haar studie aan de kunstnijverheidsschool in Kolding, met het bedrukken van stoffen als specialisme, tot haar huidige artistieke werk. Lef, honger naar avontuur en reislust hebben, samen met het geluk om de juiste mensen te treffen, gezorgd voor een internationale carrière met exposities over de hele wereld.
Annemette drukte haar artistieke stempel op enkele van de grootste modehuizen en hotels ter wereld, zoals Armani, Chanel en Dior en Fairmont St Andrews Hotel, The Waldorf Hilton Hotel en Emirates Marina Hotel. Ze heeft ook kerken gedecoreerd, waaronder de domkerken van Kopenhagen en Viborg. En nu verovert ze de wereld verder vanaf Fanø, waar de wisselwerking tussen de stille wintermaanden en de hectische zomermaanden mooi past bij haar kunstenaarsziel.

Er zijn muren geslopt en draagbalken geplaatst om een verbinding tussen de keuken en de eetkamer te creëren. Het licht stroomt binnen door de roederamen, omlijst door Hollandse tegeltjes in een nogal atypische, pruimrode tint, die wordt geaccentueerd door de paarse muur. De tafel is op maat gemaakt door timmerman Gert Kjeldtoft, en op de zitting van de zwarte Y-stoelen, die ontworpen zijn door Hans J. Wegner, ligt een vachtje.

Details uit de woonkamer, waar het licht wordt gefilterd door papieren rolgordijnen. De twee oude karaffen zijn erfstukken van Annemettes oma

Dit keramieken werk is gemaakt door de Griekse keramist Sotis Filippides, die in Londen woont.

De grote badkamer op de begane ground is heel eenvoudig gehouden met wit sanitair en witte wanden en plafonds. De vloertegels komen terug in de keuken en eetkamer.

Stilleven bestaande uit een testinstallatie voor een expositie, 3-D space drawings en gipsafdrukken van het strand.

De overloop op de eerste verdieping leidt naar een ruimte waar Annemette een nog groter weefgetouw heeft staan dan in haar atelier. Het is met een kraan door het raam naar binnen getakeld. De overloop fungeert als decoratieve bergplaats voor honderden exclusieve garens die vanuit Italië zijn meegebracht. De installatie bij de trap is eigen werk, gemaakt van vilt en franjes van garen. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor een hotel in Londen.