Kom binnen in een oude villa die zo uit onze dromen lijkt te komen

Deze indrukwekkende villa is, met respect voor de architectuur, van een jarenzeventighuis omgetoverd in een tijdloze parel.

buitenkant van huis met rode baksteen

In de vijver bij de voordeur drijven Almost Black-waterlelies, die in de zomer donkere bloemen krijgen. De buitenlampen zijn de originele koperen lampen van Friis & Moltke die zijn gerestaureerd en gemoderniseerd.

© Andreas Mikkel Hansen
VIVIAN EGEBIRK

Projectontwikkelaar Vivian Egebirk.

© Andreas Mikkel Hansen

Een prachtige woning

‘Hoewel ik altijd heb gedroomd van een onder architectuur gebouwde villa uit de jaren 1970, was de gedachte om te worden omringd door roodbruine bakstenentochbestheftig,’ verteltVivian.

‘We hebben er veel over nagedacht, maar uiteindelijk toch besloten om het huis te kopen: een vrijstaande woning ontworpen door de architecten Friis & Moltke, die zich nog in vrijwel originele staat bevond met diverse karakteristieke details en prachtige materialen. We konden het gewoon niet over ons hart verkrijgen om iets aan de architectuur te veranderen, die ook in 2022 nog modern oogt. We zouden geen beter nieuwbouwhuis kunnen vinden, en hier konden we op de bestaande bouw voortborduren.’

Hier en daar was wel wat modernisering nodig, en daarvoor werd de hulp ingeroepen van architectenbureau Ardess van Sebastian Schroers.

indrukwekkende architectuur met rode bakstenen

Deze gevel is nieuw en maakt deel uit van de aanbouw van het huis. Het huis is uitgebouwd richting het strand, maar omdat de aanbouw is uitgevoerd met de oude bakstenen van onder meer een tuinmuur en het hele huis opnieuw is gevoegd, gaan het oude huis en de aanbouw naadloos in elkaar over.

© Andreas Mikkel Hansen
hal met rode bakstenen muren

Ondanks de eenvoudige kaders van baksteen en hout imponeert de architectonische uitstraling van het huis.

© Andreas Mikkel Hansen

Lees ook:

KEUKEN HEEFT EEN SCHUIN PLAFOND van eikenhout

De keuken heeft een schuin plafond van eikenhout. De lamellenplafonds lopen buiten door onder de overstek bij de tuin. De bank en de tafel zijn een ontwerp van Rørvang Furniture, uitgevoerd in massief eiken en messing. De eetkamerstoelen en de lamp boven de tafel zijn van Gubi. De bartrolley is van Ethnicraft en de lamp die erop staat is gekocht in Hongkong.

© Andreas Mikkel Hansen

Oude en nieuwe materialen komen samen

‘Wij droegen zorg voor de materiaalkeuzes, indeling en de complexe uitvoering. De prachtige jarenzeventigwoning moest worden verbouwd tot een huis voor een modern, kwaliteitsbewust gezin anno nu. Het huis is een van de mooiste voorbeelden uit zijn tijd van modern, Scandinavisch design. De toepassing van pure materialen en de functionele vormgeving maken de architectuur duurzaam en tijdloos,’ vertelt Sebastian Schroers.

Het karakter en de kwaliteit van de originele woning moesten dan ook behouden blijven bij de verbouwing. De nieuwe materialen beton, hout, natuursteen, koper en messing zijn zorgvuldig op elkaar afgestemd, en de aangebrachte details ondersteunen en versterken het bestaande DNA van het huis.

De vloer, wanden en trappen van baksteen vloeien in elkaar over en hebben een sculpturale uitstraling. Heel even hebben Stephan en Vivian overwogen om alle wanden te stuken en wit te schilderen, maar ze kwamen toch tot de conclusie dat dit zonde zou zijn. Daarop besloten ze de markante bakstenen te omarmen. Het bleek echter nog niet heel eenvoudig te zijn om deze te behouden en het huis tegelijkertijd up-to-date te maken.

DE KEUKEN is gemaakt door Rørvang Furniture en bestaat uit massief eiken en elementen van onbehandeld messing

De keuken is gemaakt door Rørvang Furniture en bestaat uit massief eiken en elementen van onbehandeld messing, zoals de spoelbak, de kraan van Quooker en de achterwand bij de kookplaat. Het witgoed is van Gaggenau.

© Andreas Mikkel Hansen
DE IJZEREN WANDKAST is een ontwerp van Vivian, uitgevoerd door Rørvang Furniture

De ijzeren wandkast is een ontwerp van Vivian, uitgevoerd door Rørvang Furniture. Hierin staan diverse mokken van Royal Copenhagen en Louise Roe en een theepot uit Hongkong. Bovenin staan een vaas van Moooi en een vintage champagnekoeler die Vivian en Stephan cadeau hebben gekregen.

© Andreas Mikkel Hansen
rode bakstenen muur met ingebouwde open haard

Het huis had een grote open haard – heel kenmerkend voor Friis & Moltke – maar Vivian en Stephan wilden deze graag wat hoger boven de vloer hebben en inmetselen om er een inzethaard in te kunnen plaatsen. Deze is van Meteor in het formaat XXL. De bank, die zich uitstrekt over de hele breedte van de haardkamer, is de gezelligste plek in huis. De kussens zijn gemaakt door Horsens Polstring van dezelfde Kvadrat-stof als de banken van &tradition.

© Andreas Mikkel Hansen

Modern Scandinavisch design

‘De unieke, handgevormde bakstenen van de vloeren en wanden waren in de jaren 1960 gemaakt door een lokale baksteenfabriek, die niet meer bestond. Ze moesten een voor een worden verwijderd, schoongemaakt en doormidden gezaagd, om ruimte te maken voor de vloerverwarming zonder de hoogte van de vloer ten opzichte van trappen en deuren te ver- anderen en de hoogte van de ruimtes aan te passen,’ legt de architect uit.

Vivian vult aan:

‘We hebben het huis uitgebouwd naar het strand, 20 m2 toegevoegd en een paar muren verplaatst. Alles moest worden uitgevoerd met de bestaande bakstenen, omdat het niet mogelijk was nieuwe stenen te vinden. Het was dus continu een puzzel om ervoor te zorgen dat we genoeg stenen hadden, zowel voor de vloeren als voor de muren. Er waren veel bakstenen nodig voor de verbouwing en de aanbouw en daarom kregen alle slaapkamers en de woonkamer een eikenhouten vloer. ’

‘We hadden helaas ook niet genoeg bakstenen voor de muren, dus voor de nieuwe gevel aan de strandzijde is de binnenmuur gemaakt van gegoten beton, net als de muur tussen de slaap- en de badkamer. Hiermee losten we het tekort aan bakstenen op. Tegelijkertijd voegde het een nieuwe dimensie toe aan het huis in combinatie met de ruwe bakstenen en de originele betonlateien en -dorpels bij de ramen en deuren.’

Lees ook:

rode bakstenen muur en tafelbank set van ferm living

De slaapkamer van dochter Victoria. Het kunstwerk is een textielprint van 2x2 m. De stoel en tafel zijn van Ferm Living, het kledingrek is van RAW58.

© Andreas Mikkel Hansen
ET BAD IS DE MOOD 178 van Bad & Stil

Het bad is de Mood 178 van Bad & Stil. Boven het bad bevindt zich een praktische opbergnis

© Andreas Mikkel Hansen
badkamer van gezoet marmer gecombineerd met Vola-kranen van geborsteld messing

Alle wanden en de vloer van de badkamer zijn van gezoet marmer. Het marmer is gecombineerd met Vola-kranen van geborsteld messing, dat een mooi patina krijgt. De eikenhouten kasten voegen zachtheid en warmte toe en combineren prachtig met de stenen wanden.

© Andreas Mikkel Hansen

Harmonieuze, eenvoudige inrichting

Het interieur is minimalistisch en eenvoudig. Vivian en Stephan laten zich graag inspireren door hotels en restaurants, waar de kleuren en materialen vaak op een bijzondere, sfeervolle manier op elkaar zijn afgestemd. Het stel geeft de voorkeur aan handgemaakte meubels boven designklassiekers en houdt van kunst.

De vijver is een van de vele details die het huis verbinden met de omliggende natuur. Voor de buitenverlichting zijn de originele lampen van Friis & Moltke gerestaureerd en gemoderniseerd. Daarnaast zijn er bergdennen, taxussen en Oostenrijkse dennen van 4 meter hoog geplant, die bestand zijn tegen de invloeden van zee.

‘Ik weet niet precies waarom, maar water hoort erbij. Het meest fascinerende element watmijbetreft: ik kan ernaar blijven kijken,’zegt Vivian.

SLAAPKAMER met direct toegang tot de binnenplaats

De slaapkamer biedt direct toegang tot de binnenplaats, die is bestraat met de keien van de oude binnenplaats. Het is een heerlijke, zonnige buitenruimte waar je altijd beschut zit bij aanlandige wind. Hij is lekker ruim en ademt een heerlijke sfeer door het samenspel tussen de keien, de vijver, de nieuwe betonnen muur en de groenblijvende beplanting, zoals de Japanse lijsterbes en bodembedekkers in de grote pot van Plantorama.

© Andreas Mikkel Hansen
HET SCHITTERENDE UITZICHT over de baai van Aarhus

Het schitterende uitzicht over de baai van Aarhus. De tuinmeubels zijn van Hay.

© Andreas Mikkel Hansen