© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een groene jungle in huis

Jakob lange, partner bij Big en verantwoordelijk voor Big ideas, durft groots te denken. Wij zochten de moderne Willie Wortel op in zijn groene huis in Kopenhagen en schetsen een portret van een van de meest visionaire ontwerpers en architecten van Denemarken

Als je het hebt over slimme huizen, nieuwe technologie en toekomstige manieren van wonen, kun je moeilijk om architect Jakob Lange heen. Als partner bij het architectenbureau BIG en oprichter van de afdeling BIG Ideas draagt hij met zijn visionaire ideeën bij aan het vormgeven van de toekomst – niet alleen in eigen land, maar ook internationaal.

Jakob Lange in zijn woonkamer in Kopenhagen, waar grote planten alle ruimte krijgen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De bekende architect Bjarke Ingels zag al hoeveel potentie Jakob had toen deze nog studeerde en huurde hem in om het project Amager Bjerget, een appartementencomplex met parkeergarage, te leiden. Vervolgens werd Jakob een van de eerste zes partners van Ingels’ architectenbureau. In een paar jaar ontwikkelde dit zich tot een van de innovatiefste en opvallendste architecten­bureaus ter wereld, met kantoren in Kopenhagen, Londen, Barcelona en New York, en met 16 partners naast Bjarke Ingels zelf. In het kader van de uitbreiding zette Jakob de afdeling BIG Ideas op, waar hij nu aan het hoofd staat.

Lees ook:

Het kunstwerk aan de muur heeft Jakob gemaakt van bruine tape. Het stelt de VM Houses voor in de Kopenhaagse wijk Ørestad, door hem ontworpen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

‘Ik ben altijd al zo’n Willie Wortel-type geweest, en BIG Ideas is in feite een platform voor projecten die buiten de gebruikelijke kaders vallen. Zo hebben we gewerkt aan de Hyperloop in Las Vegas, een idee voor een hogesnelheidstrein die met de snelheid van het geluid door een vacuümbuis reist. Ook hebben we de Mars Science City bij Dubai ontwikkeld, een stad zoals je die op Mars zou bouwen, waarbij je rekening houdt met zuurstofvoorziening, temperatuur, straling, het tekort aan hulpbronnen, enzovoort. Daarnaast heb ik voor BIG Ideas een aantal specialisten in de arm genomen die alle omstandigheden rond onze woningen, zoals wind, golven en energie, voorafgaand aan de bouw kunnen simuleren, zodat we slimmer kunnen bouwen. En ten slotte huisvest BIG Ideas de afdeling productontwerp, waar we bijvoorbeeld deurknoppen, kozijnen en lampen ontwikkelen. Het gaat om zaken die nog niet te vinden zijn en die we daarom zelf moeten maken,’ legt Jakob uit.

De keuken is licht en simpel. Visueel geeft het nog meer ruimte aan de grote planten.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
De tafel maakte Jakob zelf van een plaat multiplex. De stoelen zijn o.a. van Hay, Paustian en Fritz Hansen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het is voor hem essentieel dat alles wat onder de vlag van BIG Ideas wordt ontwikkeld, is gebaseerd op nieuwe ideeën en kennis. Het moet problemen oplossen die nog niet eerder zijn opgelost. Daarom staat bij veel artikelen die de afdeling voortbrengt nieuwe technologie centraal. Dat is ook het geval met een van de nieuwste producten, het Friday Smart Lock, dat Jakob ook op zijn eigen voordeur heeft gemonteerd.

‘Ten eerste heeft een sleutel voor een cilinderslot maar 1000 combinaties, terwijl een slim deurslot even moeilijk te kraken is als een bankkluis. Bovendien kun je oneindig veel sleutels weggeven én daar een periode aan koppelen. Stel dat je een week Airbnb-gasten krijgt. Dan geef je ze toegang via hun telefoon en als de termijn is verstreken, kunnen ze niet meer naar binnen. En dat zijn nog niet alle slimme functies. Zo gaat de deur automatisch open als de eigenaar eraan komt, zodat je je sleutels niet uit je zak hoeft te halen. Allemaal mogelijk­heden die je leven net iets makkelijker maken,’ zegt Jakob.

Lees ook:

Door het hele appartement zijn er planten, en overal zijn de kleuren simpel, maar met warmte.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Behalve het slot heeft Jakob thuis nog een aantal smarthome-oplossingen. Zo heeft hij diverse lichtscenario’s geïnstalleerd, waardoor hij met één klik al het licht in het appartement kan instellen op een werksituatie, de thuisbioscoop of een gezellig etentje. Hij heeft slimme rookmelders en een thermostaat die zelf de temperatuur regelt en via een app is te bedienen als hij niet thuis is. Alle technologie in huis is echter min of meer onzichtbaar, want Jakob vindt het erg belangrijk dat nieuwe technologie niet heel opvallend aanwezig is. Ze moet discreet opgaan in de omgeving en in dienst staan van de gebruiker. ◆