© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Van oude tijdcapsule tot moderne woning

Een verwaarloosde villa uit 1898 omtoveren tot een modern woonhuis, zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit en de charme van het huis. Exact daarin zijn de bewoners van dit huis meer dan geslaagd.

Transformatie met een hoofdletter T

Het is geen kleinigheid om een villa uit 1898 te moderniseren als het complete interieur er nog exact zo uitziet als toen de vorige eigenaar er (in 1929!) ging wonen. Maar met gevoel voor originele details, klassiek design en kunst zijn de bewoners Louise en Henrik Lange erin geslaagd een oude tijdcapsule te transformeren tot een moderne woning, zonder afbreuk te doen aan de authenticiteit en charme van het huis.

De klassieke kozijnen en hoge lambrisering zijn teruggebracht in de geest van het huis uit begin 20e eeuw.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De keuken heeft een landelijk Franse sfeer, maar dan wel op een moderne, strakke manier. De keuken zelf is gemaakt door het Zweedse Himlekök, met kranen van Toni Copenhagen en een werkblad en spatwand van Grigio Billiemi-marmer. De lange tafel, die superhandig is voor zowel degene die kookt, als degene die toekijkt. Deze is van The Travelling Band en de wandlampen zijn van Nuura.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Bouwkundig rapport

Na twee jaar en ruim 100 bezichtigingen hadden Louise en Henrik Lange hun droomhuis nog steeds niet gevonden. Tot ze op een zondagochtend, drie jaar geleden besloten om naar een wijk van Gentofte te rijden die ze nog niet eerder hadden bezocht, om een oude villa uit 1898 te bekijken. Een kwartier later hadden ze het koopcontract getekend zonder ook maar een bouwkundig rapport te hebben gezien.

'Achteraf zou ik altijd aanraden om dat niet te doen en altijd eerst het bouwkundig rapport te bekijken,’ zegt Henrik lachend.

Een hoek van de eetkamer grenzend aan de keuken. De bijzettafel is de Fabricius & Kastholms FK 89 Coffee Table, onder handen genomen door Lange Production. De lamp is ontworpen door Verner Panton. Het porseleinen paard is vintage, net als het vintage kastje aan de muur.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De kleine zitkamer noemt het gezin de bibliotheek. Hier treffen ze elkaar op vrijdagmiddag, als het weekend begint. Op de voorgrond staat de Pelican Chair van Finn Juhl. De GJ Nesting Tables en de bank GJ 118 zijn ontworpen door Grete Jalk en in productie genomen door Lange Production. De Panton Wire-wandkast is van Montana en het schilderij is van kunstenaar Cecilie Westh.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Tegenvaller

Want hoewel ze nu precies het huis hebben dat ze wilden, is dat niet zonder slag of stoot gegaan. Het project kostte ruim twee jaar, (veel) meer dan 5000 mensuren en vier maanden in een bouwkeet, waarna ze het opgaven en een permanenter onderkomen zochten voor tijdens de verbouwing.

'Toen we begonnen, werd al snel duidelijk dat het een veel groter project was dan alleen vloeren schuren en wat stucwerk restaureren. De vorige eigenaar was overleden, en hij had niets meer aan het huis gedaan sinds hij er in 1929 was komen wonen. We hebben foto’s gevonden van de kamers waar precies dezelfde kasten, lampen en vloerkleden stonden als toen wij het huis kochten. Toen we bijvoorbeeld de verlaagde plafonds weghaalden, troffen we een soort netwerk van koperen draden aan die waren aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat moest dus compleet worden vernieuwd,’ legt Henrik uit.

Toen Lange production de HB 128-bartrolley van Horst Brüning uit 1968 in productie nam, waren bartrolleys in het interieur nog niet zo ingeburgerd als nu. De lamp die erop staat, is de Blossi van Nuura, en aan de wand hangt een werk van de Amerikaanse kunstenaar Simon Keenleyside uit 2007.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De slanke kruk met leren zitting is een ontwerp van Grete Jalk uit 1961. De poster is van Leonetto Cappiello uit 1922.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Deense designschatten

De bewoners hebben samen de leiding van Lange Productie, dat Deense design parels in productie neemt, zoals meubels van Grete Jalk en Fabricius & Kastholm. Zo hebben ze samen een goed oog voor kwaliteit en de potentie van oude stukken ontwikkeld.

'We wilden trouw blijven aan de periode waarin het huis werd gebouwd, maar het qua uiterlijk wel moderniseren. Toen bleek dat het stucwerk verkruimelde onder onze handen – hebben we ervoor gekozen om het hele interieur te stucen, geïnspireerd op de tijd rond begin 20e eeuw', zegt Henrik.

Nog een nesting table TABLE van Grete Jalk – deze is vintage. De Snoopy-lamp is van Flos.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

De HB 120 dining table van Horst Brüning is perfect voor het gezin zelf, maar als er gasten komen eten, wordt de keukentafel er vaak bij getrokken als kindertafel. De stoelen zijn ontworpen door Grete Jalk. Beide zijn van Lange Production.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Glorietijden

Het was goedkoper geweest om te slopen en nieuw te bouwen, maar Henrik en Louise kozen ervoor de villa vanbinnen en vanbuiten in oude glorie te herstellen. Door de kelder en de zolder erbij te trekken, is er 120 m2 toegevoegd aan het vloeroppervlak, en zo ging nog een wens in vervulling:

'Ik ben altijd dol geweest op Engelse rijtjeshuizen, en nu hebben we een huis met vier verdiepingen wat daarop lijkt. Ik ben heel blij met de trap in het centrum van het huis. Die creëert wat afstand tussen de ruimtes, waardoor je steeds van plek naar plek moet bewegen. Louise en ik hebben ons kantoor in de kelder, en dat maakt naar je werk gaan gevoelsmatig heel anders dan als je gewoon aan de keukentafel zou gaan zitten. Dat is een van de dingen die ons het meest hebben verrast: hoe groot het huis is geworden en dat we elk deel ervan benutten,' legt Henrik uit.

Eigenlijk wilden Louise en Henrik de wanden veel heftigere kleuren geven. Maar uiteindelijk besloten ze dat knalkleuren beter van de kunst en van de natuur rond het huis konden komen. Wel is elke kamer geschilderd in verschillende tinten, die een rustig samenspel vormen. Het schilderij is van de Deense kunstenaar Jørgen Larsen uit de jaren 1970, de kroonluchter is de VL Ring Crown van Louis Poulsen.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Het middelpunt van het huis

De keuken is een van de favoriete ruimtes. De rechthoekige tafel in het midden was eigenlijk niet gepland, maar bleek een gouden vondst: je kunt er tijdens het koken dingen op zetten, de kinderen maken er hun huiswerk en als er veel mensen op bezoek zijn, dient hij als extra eettafel. Een van de kamers die in het verlengde van de eetkamer liggen, wordt ‘de kleine bibliotheek’ genoemd. Hier trekt iedereen op vrijdagmiddag naartoe.

Louise en Henrik Lange, die samen Lange Production runnen. Ze wonen hier met hun kinderen Ida en Konrad en hun hond Herman.

© Styling: Glottipress, Foto: Andreas Mikkel Hansen

Van generatie op generatie

Als fabrikant van designmeubelen hebben ze zelf zorgvuldig geselecteerde meubelen. Ze gebruiken hun huis zelfs om erachter te komen welke ontwerpen ze het waard vinden om te produceren.

'Als we iets niet zelf zouden bewaren en gebruiken, nemen we het niet in productie. Naast dat ik geniet van de vormenaal en van duurzame materialen geeft goed design me het gevoel dat ik net zo hard mijn best zal doen met datgene wat ik zelf doe. En het is geweldig om omringd te zijn door dingen waarvan je weet dat je niet de laatste generatie bent die ze gebruikt,' zegt Hendrik.