© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Totale transformatie: Van 2400 m2 oude melkfabriek naar moderne woning

Het paar Britt Christensen en Mikkel Küster hebben de Vallø Melkfabriek omgetoverd tot een ultramodern en rustiek huis met slagerstegels en hoge raampartijen. Bekijk hier het spectaculaire resultaat.

Vallø Mejeri
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Britt Christiansen en Mikkel Küster wonen hier met hun twee honden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vallø Melkfabriek

De droom van Britt Christiansen en Mikkel Küster is altijd geweest om een leegstaand fabrieksgebouw in handen te krijgen en te transformeren tot een huis met veel persoonlijkheid en slimme oplossingen. Dat lukte een paar jaar geleden, toen ze door een klant werden gebeld om te helpen met de inrichting van de melkfabriek in het dorpje Vallø in Denemarken.

Het echtpaar, dat professioneel leeft van creatieve interieurinrichting voor met name hotels, restaurants en bedrijven, had vóór aanvang van de opdracht de oude melkfabriek van 2400 m2 plus een schuur en een perceel van 14.000 m2 overgenomen.

Britt en Mikkel verzamelen graag vrienden en familie rond de grote eettafel, die omringd is door diverse stoelen - allemaal met als gemeenschappelijkheid dat ze comfortabel zitten. De lampen van Tom Dixon hangen aan een rail, waardoor ze naar behoefte kunnen worden verplaatst. Over het geheel genomen heeft de verlichting extra liefde gekregen in het interieur, waar dure en goedkope lampen door elkaar worden gebruikt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Britt en Mikkel hebben zelf een enorme kroonluchter gemaakt van verschillende lampen met glazen spiegels van Hübsch.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Slagerstegels, betonnen vloeren en gaten

Nu heeft het bijna een paar jaar geduurd om het hoofdgebouw uit 1949, dat tot 1987 als zuivel- en kaasfabriek fungeerde, te transformeren. Het heeft tijd gekost omdat ze de renovatie zelf, en met goede vrienden, hebben uitgevoerd. Daarnaast ging het werk in hun gezamenlijke bedrijf ook gewoon door. Maar nu is het rode stenen huis klaar in al zijn rustieke brutaliteit.

Het paar heeft er alles aan gedaan om het industriële gevoel zoveel mogelijk te behouden, van de originele witte slagerstegels, die een hels karwei waren om schoon te maken, tot de dikke betonnen vloeren, de gaten voor de melktanks, het gemeenschappelijke toilet van het personeel en de hoge ramen en deuren.

Britt en Mikkel mixen nieuw en oud, zelfgemaakt en gekocht. De salontafel in de woonkamer is een erfstuk bestaande uit een oude draaibank die een sokkel van beton heeft gekregen. De bank, waar ook honden toegang toe hebben, heet Macchiato en is van Norr11. De gezellige fauteuil met lamsvacht heet Big Big Chair en is eveneens van Norr11. De vitrine waarin collecties en porselein worden bewaard, is van House Doctor. De vijgenboom en de wandtapijten uit 101 Cph benadrukken de grootsheid van de kamer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het lijdt geen twijfel dat Britt Christiansen en Mikkel Küster een huis hebben gecreëerd met ruimte om het goede leven te leiden. Daar horen natuurlijk ook de twee honden van het gezin bij.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een prachtig tableau bestaande uit fotokunst, prints en bijzondere voorwerpen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De grote gemeenschappelijke ruimte wordt gescheiden door een betonnen muur, die ruimte biedt voor een open haard waar vanaf drie zijden van genoten kan worden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De muur creëert een klein, gezellig hoekje waar je je even kunt terugtrekken. North lederen loungestoel van Bolia en stalen tafel van House Doctor. Het ronde vloerkleed is van Zuiver.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

New Yorker-stijl

Het resultaat doet bijna denken aan een New Yorker loft met grote, onderling verbonden kamers en ruwe matarialen.

  • Het lijdt geen twijfel dat we allebei uiterst detailgericht zijn en aandacht besteden aan de kleinste dingen, zegt Britt Christiansen, die samen met haar vriend Mikkel Küster het interieurontwerpbedrijf Makwärk runt, dat gedeeltelijk in de zuivelfabriek is gevestigd, maar dat ook een kantoor heeft in het hart van Kopenhagen.

Het rustieke en het decadente ontmoeten elkaar in de slaapkamer, waar de ruwe bakstenen muren en de betonnen vloer, samen met de witte tegels een eenheid vormen met de rest van het huis. Zware, extra lange rode veloursgordijnen van Ikea geven een theatraal gevoel, en de badkuip van Bernstein Badshop voegt luxe en extravagantie toe aan de kamer. Dragør-armatuur en Etch-hanger van Tom Dixon maken het plaatje compleet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het bed is buitengewoon hoog en geeft automatisch associaties met de Prinses op de Erwt. De bedlampjes zijn van Hübsch, en de deken van Zuiver. De badkamer verbergt zich achter de rood betegelde muur, en ook hier is nieuw en oud door elkaar gemengd.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inspiratie van hotellobby's en restaurants

Het paar geeft toe dat ze na een aantal jaren in de interieurbranche beroepsschade hebben opgelopen, en dat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe input. Ze laten zich graag inspireren door reizen en het bekijken van internationale hotellobby's en restaurants waar inrichters lef hebben getoond.

  • We houden van het eigenzinnige en neoklassieke, en laten ons meeslepen door uitgesproken en originele ideeën. Het kan gemakkelijk uit de hand lopen, en dan is het zaak dat we teruggaan naar de kern, zegt Britt Christiansen, die ook kan zeggen dat de renovatie veel verrassingen met zich heeft meegebracht. Zowel enkele goede, maar ook van het soort dat ineens extra inspanning vergde.

Een uitdagend project

  • Het huis bevatte veel mooie details en we hebben geprobeerd deze zoveel mogelijk te behouden. We hebben onder meer de gaten in de vloer behouden - die de melktanks hadden achtergelaten - en glas erin geplaatst.

  • Het dikke glas weegt 250 kilo en het was een behoorlijke klus om het met een kraan in huis te krijgen, zegt Mikkel Küster, die zich honderd procent heeft toegewijd aan het coördineren van vakmensen, terwijl hij tegelijkertijd actief meewerkte aan de renovatie.

De rode kleur van de slaapkamer wordt doorgetrokken in de badkamer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Direct naast de badkamer bevindt zich een zeer grote inloopkast met Pax kasten van Ikea, gecombineerd met een antieke vitrine. Stoel en poef zijn van Norr11, en de kroonluchter van 101 Cph.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Achter de keuken en woonkamer is er een trap die onder meer leidt naar een logeerkamer en een extra badkamer. Hier komt de industriële expressie echt naar voren. De lamp heet Moza en is van Pure Home.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De stoel in de logeerkamer heet Amsterdam en is van Kare Design.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Visuele botsingen

Voor Britt Christiansen was vooral de materiaalkeuze belangrijk.

  • Hoewel het er op een gegeven moment chaotisch uitzag, hadden we gedurende het hele project een duidelijk beeld van waar we heen gingen. De materialen zijn op zichzelf rustiek, duurzaam en mooi: beton, tegels, Troldtekt-plafonds en ruw gepleisterde muren vormen een industriële achtergrond voor het interieur, dat een mix van dure en goedkope dingen bevat.

  • We creëren graag visuele botsingen en mixen het extreme met het klassieke. Dit is ook de manier waarop wij professioneel werken.

Een rauwe en exclusieve uitstraling

  • We hebben allebei een sterke instelling en willen werken met organische processen en contrasten. Er moet een stukje geschiedenis zijn - en dan moet er ruimte zijn voor de levengevende gemeenschappen, legt Britt Christiansen uit, die ervan geniet om het rauwe een exclusief en decadent contrapunt te geven.

De melkfabriek is omgetoverd tot een heel persoonlijk huis voor twee en een paar honden of meer. Er is ruimte voor veel gasten, en het plan is om uiteindelijk de vele andere gebouwen op het terrein te includeren - bij voorkeur als een woongemeenschap vol goede vrienden.

De originele travertinvloeren en tegels zijn bewaard gebleven, en hetzelfde geldt voor de oude elektrische installaties.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In het oude personeelstoilet zijn een Silas dressoir van Pure Home en een spiegel van House Doctor geïnstalleerd. De wastafels zijn van Bernstein Badshop.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vanaf het verzonken dek, waar de werkplekken van het echtpaar en een gezellig hoekje zijn gevestigd, is er door de grote, met glas bedekte gaten een mooi uitzicht op de eetkamer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Let op de zeer dikke muren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gezellig hoekje met bank bekleed met roestkleurig velours. Hippo stoel, Gear tafels en Mammoth lounge stoel van Norr11. De grote Geometry standlamp van DesignAffair brengt de meubelstukken samen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad