Emil Thorup
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bekijk het stijlvolle vakantiehuis van ontwerper en presentator Emil Thorup in het Deense Seeland

Voor Emil Thorup is het recept voor een fijne vakantie: leuke mensen, lekker eten en een huisje zonder onderhoud.

In een streek in het Deense Seeland die bekendstaat om zijn vakantiehuizen, verrijzen drie samengevoegde containermodules in al hun eenvoud op een grasveld omgeven door hoge bomen.

De grote, hoge ramen doorbreken de zwartgeschilderde gevel van het huis, die wordt omringd door een licht houten terras van 200 m2.

Eenmaal binnen blijken de ruimtes verrassend hoog. De leefkeuken en woonkamer hebben een hoogte van maar liefst 3 meter.

Emil Thorup vakantiehuis

Drie zwart geschilderde containerachtige modules vormen het vakantiehuis op het stuk grond in Noord-Seeland. Het huis is gebouwd op een 100% duurzame schroeffundering van Fremtidens Fundament.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ontspanning en nul onderhoud

Emil Thorup, oprichter van meubelbedrijf Handvärk en mede-eigenaar van interieurontwerpbedrijf Thorup Rohde Studio, is de eigenaar van het vakantie- huis. Hij komt het hele jaar door vanuit Kopenhagen hiernaartoe.

‘Het is bijna gebouwd als een huis voor permanente bewoning, want het is de bedoeling dat je het altijd moet kunnen gebruiken. En hoewel zon en zomer vaak de essentie vormen voor het leven in een vakantiehuis, vind ik het belang- rijkdatjehethelejaardoorertussenuitkunt,’vertelt Emil.

Hijvervolgt: ‘Een vakantiehuis betekent voor mij totale ontspanning. Dus als ik hierheen kom, wil ik helemaal niets regelen of doen. De robotstofzuiger rijdt automatisch rond, er zijn geen drempels die in de weg liggen. Ik begrijp ook nooit dat mensen vakantiehuizen hebben die ze moeten onderhouden en verbouwen, met tuinen die veel onderhoud vergen – tenzij je dat ontspannend vindt natuurlijk.

Daarom zijn de materialen van dit huis vrijwel onderhoudsvrij.’

Emil Thorups vakantiehuis

De keuken is door Fjorten03 op maat gemaakt voor de grote achterwand en is gespoten in een kleur die Emil zelf heeft gekozen. Een groot kookeiland vormt het hart van de keuken en in de lange, hoge kastenwand langs de muur is plek voor alle benodigdheden. De grote ronde tafel is van Dayly Furniture en is ook op maat gemaakt. De stoelen van hout en rotan zijn van Pierre Jeanneret en worden door Thorup Rohde Studio zelf uit Nederland geïmporteerd. De grote houten schaal op tafel is meestal gevuld met fruit en groenten, of met mooie, eenvoudige takken uit de tuin

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Emil Thorup vakantiehuis

Er is een extra keukenblock gemaakt naast het eiland, met een spoelbak, ingebouwde vaatwasser en kasten. Dit biedt ook extra werk- en afzetruimte als er veel mensen in het vakantiehuis zijn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

Stort og lyst køkken-alrum

Het hart van het huis is de grote leefkeuken, die baadt in het licht dankzij de grote ramen. De gietvloer van KBH Designgulve en de vezelcementplaten van Contec aan het plafond vormen het kader van de ruimte. De keuken zelf is helemaal wit, met strakke, greeploze oppervlakken om de sobere uitstraling te bewaren. De rijstpapieren lamp is van Ikea en de ingelijste afbeelding aan de muur is van Society 6. De lange transparante gordijnen van Brandsborg zijn zo gemaakt dat ze het lijnenspel niet doorbreken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tegenspel aan de minimalistische stijl

Het huis is ingericht met natuurlijke kleuren en materialen, zoals hout, steen en rotan, en rustige grijs- en zandtinten. Vergeleken met zijn appartement in de stad is de sfeer hier meer ‘naturel en knus’, zoals Emil het noemt.

Dat houdt in dat hij goed heeft gekeken naar merken als Tine K Home en Muji, die qua stijl tegenspel kunnen bieden aan de minimalistische bouwstijl. De zachte meubels, die bijna als sculpturen in de ruimte staan, contrasteren met het strakke lijnen- spel van de architectuur.

De lange, lichte en transparante gordijnen voor alle ramen bieden privacy, maar laten wel het licht door.

Emil Thorups vakantiehuis

Een snoopy-tafellamp van Castiglioni voor Flos staat op een sidetable van Christiansen & Co achter de bank van Tine K. Het vloerkleed is van Layered, de kubusvormige salontafel is van New Works.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sofabord med nipsting

LIGT Op de salontafel ligt een verzameling fotoboeken met daarop een genummerde vaas van gerecycled ijzer van Blinkenberg & Scheel en een bronzen sculptuur van Casper Reiff

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ruimte voor iedereen

Er zijn drie relatief grote slaapkamers en nog een kleinere kamer, allemaal geschilderd in diepe, intense kleuren van File Under Pop.

In alle kamers heb je genoeg ruimte om je terug te trekken en alleen te zijn, want zoals Emil zegt: ‘We zijn te oud om op matrassen op de vloer te slapen. Als ik wil dat mensen hun grote, chique appartementen in de stad achterlaten, dan moeten ze hier wel een eigen kamer en badkamer hebben.’

Emil Thorup vakantiehuis

Heel ingetogen staat er een grote kruik van Christiansen & Co voor de grote scheidingswand tussen de keuken en de woonkamer. De afbeelding aan de muur is van Society 6, het bankje komt van Tine K

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Emil Thorups vakantiehuis

Het bed in de slaapkamer van EMIL is van Muji, de lampen zijn van Lampe Gras, en ook het beddengoed is van Muji.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Emil Thorup vakantiehuis

De kranen zijn van Qtoo, de waskommen van Copenhagen Bath. Het badkamermeubel is van Ikea en heeft een terrazzo Silestone-blad.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Emil Thorup vakantiehuis

De inspiratie voor de kleuren in deze slaapkamer komt van de eigenaar van File Under Pop, Josephine Akvama. Het bed is van Muji, de lamp van Lampe Gras, het kunstwerk is van Society 6, en de zwart-witte wollen deken is gemaakt door Linnéa Andersson voor Arket.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Emil Thorup vakantiehuis

De doucheruimte heeft een dubbele douche met kranen van massief roestvrij staal van Qtoo en badproducten van Aesop.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Emils eigen stempel op het interieur

Emil maakte zelf het ontwerp en de indeling van het huis en heeft het samen met zijn zakenpartner Line Hindsgaul van Thorup Rohde Studio ingericht. Ze hebben er echt één geheel van gemaakt, onder meer met een vloer die lijkt op beton, maar toch comfortabel aanvoelt, als linoleum.

Hij is ook geluiddempend en bijna onverslijtbaar, want hij is goed bestand tegen naaldhakken en honden. Verder zie je overal waar je naar boven kijkt een rustig plafond van vezelcement- platen, met geïntegreerde verlichting van Philips Hue, die draadloos en op afstand bestuurbaar is en spraakbediening heeft.

De sobere witte keuken van Studio Fjorten03 is ook een belangrijk element, voor het huis en voor Emil.

De keuken heeft inbouwapparatuur, een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuiging, een Quooker-kraan van rvs waar ook bruisend water uit komt, een onderbouwspoelbak van Blanco, mat geslepen terrazzo Silestone-werkbladen en veel bergruimte in de op maat gemaakte hoge kastenwand.

Midden in de ruimte staat een muur, die aan beide kanten toegang biedt tot de woonkamer.

Een perfecte dag in het vakantiehuis

‘Op een perfecte dag in mijn vakantiehuis ben ik samen met anderen. Zelfs als het slecht weer is, vind ik het heerlijk om hier te zijn, met leuke mensen om me heen. Ik vind het belangrijk om te kunnen koken, en daarom moet de keuken groot zijn, met allerlei opties om te entertainen en gasten te ontvangen. Ik wil de mensen van wie ik houd dicht bij me hebben.’

Emil Thorup vakantiehuis

De sidetable is van Handvärk en de kruk van Christiansen & Co. De kleine, grijze, draadloze lamp is van Flos, de sculptuur is van Frama en de mand komt van Ikea.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook: