Idyllische vakantiewoning gaat op in de natuur

Een huis gebouwd op de stand van de zon.

Ontwerper Maria Berntsen behoort tot de top van de Scandinavische ontwerpers. We treffen haar in haar zomerhuis, waar alles in het teken staat van het licht. Het ontwerp is afgestemd op de stand van de zon: van de zonsopgang boven het meer tot de zonsondergang achter de heuvel.

Waterlelies drijven op het water.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ontwerper Maria Berntsen zit op de originele zwemsteiger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het brede raam boven de keuken is zo geplaatst dat je kunt zien of er bezoek de heuvel afkomt. Ook heeft Maria de struiken zo gesnoeid dat ze het water kan zien tijdens het koken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maria Berntsen is ontwerper. Ze heeft gewerkt voor Georg Jensen, Holmegaard en het meest recent Rosendahl, waarvoor ze een nieuwe lampencollectie ontwikkelde met de naam Soft Spot. Hier zit ze in haar Vlinderstoel op het brede terras dat de binnen- en buitenruimte met elkaar verbindt

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De lange zijde van het huis is voorzien van grote ramen, zodat je gezeten aan de houten tafel met de klassieke Weense koffiehuisstoelen kunt uitkijken over het meer in de ochtendzon. Maria vond het belangrijk om het zomerhuis in te richten met vintage meubels, om wat historie in het nieuwbouwhuis te brengen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Op je gemak in de natuur

De weg wordt onverhard en loopt langs een dichtbegroeid pad tot je niet meer verder kunt omdat hij doodloopt in een groene wildernis. Daarna moet je te voet verder, de heuvel af die naar de oever van het meer Buresø leidt. Hier staat een schitterend zomerhuis, helemaal vrij gelegen met een prachtig uitzicht over het water.

Het is van ontwerper Maria Berntsen en haar gezin, ontworpen door architect Mette Lange in nauwe samenwerking met Maria. De belangrijkste leidraad bij de realisatie van het huis was de verbinding met het licht en de natuur.

‘Het huis ligt zo dat we ochtendzon hebben vanuit het noordoosten, waarna de zon om het huis draait en achter de heuvel ondergaat. Het huis is gericht op het licht van het meer, maar we hebben alleen in de ochtend direct zonlicht. Daarom waren we benieuwd hoe we het licht op een andere manier naar binnen konden halen. We wilden graag licht uit het zuiden in de woonkamer en hebben daarom een groot raam geplaatst bij het terras aan de achterzijde. Het huis krijgt daar zo licht van beide kanten, waardoor het voelt alsof je midden in de natuur zit. Daarnaast zijn er de markante daklichten, kenmerkend voor de stijl van Mette. Die zorgen voor een schitterende lichtinval op de witte wanden, waardoor de rest van de ruimte in het licht baadt. Ondanks de situering op het perceel is het op die manier een heel licht huis geworden,’ vertelt Maria.

Op de ronde salontafel van Zanotta staat de kleine tafellamp uit de verlichtingslijn Soft Spot die Maria heeft ontworpen voor Rosendahl. De lamp is oplaadbaar en kan overal worden neergezet. De lichtsterkte is instelbaar, zodat je de lamp als kaarslicht maar ook als leeslamp kunt gebruiken. De gemetselde open haard geeft het interieur een robuuste uitstraling.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het terras aan de achterzijde van het huis ligt op het zuiden. Hier stroomt het licht de ruimte in en zorgt de dragende houten pilaar voor een rustiek accent in de nieuwbouwwoning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De grote gemeenschappelijke ruimte met de keuken, eetkamer en woonkamer krijgt de hele dag door daglicht dankzij de grote raampartijen, die zo zijn geplaatst dat ze de stand van de zon volgen. Een klein niveauverschil tussen de gemeenschappelijke ruimte en de kleine slaapkamers volgt de helling van het perceel en markeert de overgang tussen de functies van de ruimtes.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

Maria heeft architectuur gestudeerd aan de Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture in Kopenhagen en in Bordeaux.

Ze werd uiteindelijk toch productontwerper, omdat ze liever met iets tastbaarders wilde werken. Maar ze houdt zich nog steeds veel bezig met lichtinval en de betekenis ervan voor de beleving van een ruimte.

‘Als je je in een ruimte bevindt kun je je veilig en geborgen voelen, maar ook spanning ervaren. Bij het plaatsen van nieuwe ramen of deuren – ook thuis in ons appartement – voelde ik telkens dat de ruimte zich meer opende. Dat komt niet alleen door het uitzicht, de ruimte werd ook vriendelijker. Misschien zit dat ook in de mens: we willen ons graag kunnen oriënteren, kijken of er vluchtwegen zijn. Het is natuurlijk voor ons om buiten te zijn. We voelen ons immers altijd op ons gemak in de natuur en worden erdoor aangetrokken. De natuur werkt helend. Het prettige gevoel dat de natuur ons geeft, kun je ook in een open en goed verlichte binnenruimte ervaren. In zo’n ruimte voelen we ons rustiger en prettiger,’ legt Maria uit.

Boven ann de heuvel is een barbecueplek gemaakt waar het gezin samen kan tafelen onder de grote parasol. De lantaarns van Maria worden als hanglamp in de parasol opgehangen. Ze zijn boven en onder voorzien van een ledlamp, waardoor er aan beide kanten evenveel licht schijnt. De lampen worden ook gebruikt om het pad te verlichten als Maria met gasten de helling op loopt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Aan alle kanten van het huis zijn kleine oases gecreëerd, waar je afhankelijk van de zon, de wind en het weer heerlijk kunt zitten. Daarom is er ook een terras bij de voordeur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Als je onder de douche staat kun je door het brede raam kijken en van de lichtinval genieten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In beide slaapkamers en de badkamer vind je de kleine lampen uit de serie Soft Spot: een draagbaar, oplaadbaar en modern waxinelichtje van de hand van Maria. De lampen flakkeren als een echte kaars, maar gaan vanzelf uit en voelen zacht en prettig aan.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maria’s lantaarns verlichten de nacht

De natuur is prachtig als de zon schijnt, maar kan ook onbekend en gesloten aanvoelen als het donker wordt. Dan wil je het donker graag verjagen met lampen die licht in de duisternis creëren. Dit heeft Maria gedaan met haar collectie lichtgevende objecten.

‘De lantaarns die ik heb ontworpen, creëren ruimte en diepte in het donker. Dit levert uitnodigende lichtzones op. De zonnecellen in het glas slaan overdag licht op en gaan ’s avonds branden, waardoor het uitzicht niet totaal weg is als het donker wordt. Dat is heel prettig. Het zachte, ronde lichtobject dat ik heb ontworpen als vervanger van een waxinelicht, flakkert door een speciale techniek net als kaarslicht, wat een rustgevend effect heeft. Bovendien brandt de verlichting niet continu, maar wordt deze na zes uur vanzelf uitgeschakeld. Het is een prettige gedachte dat de lantaarns branden als je naar bed gaat. Ook geven ze geruststellend licht op een kinderkamer,’ vertelt Maria. In dezelfde serie ontwierp ze ook een oplaadbare tafellamp, die je mee kunt nemen en overal neer kunt zetten waar je licht nodig hebt.

Door actief gebruik te maken van de natuurlijke lichtinval in het ontwerp, en door de toepassing van Maria’s eigen lampen, is er een zomerhuis gerealiseerd dat overdag openstaat voor de natuur en het licht en dat’s nachts lichtzones creëert in het donker.

Het buitenterras aan de achterzijde van het huis kan het hele jaar door gebruikt worden, doordat de zon door de grote ramen wordt gereflecteerd en je er beschut kunt zitten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maria en haar man kenden deze omgeving niet, maar kwamen er toevallig terecht tijdens een autoritje rond het meer. Ze vielen direct voor de plek en gingen op zoek naar een stuk grond. Het enige beschikbare perceel is nu van hen. Maar toen ze er voor het eerst kwamen, stond het vol met bomen, oude badkuipen, aanhangers en allerlei rommel. Ze gingen de uitdaging aan, ruimden het perceel op en ging samen met architect Mette Lange aan de slag met het ontwerp.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een romantisch plekje midden in de tuin, waar het gezin heerlijk kan zitten eten met een fantastisch uitzicht over het meer en het bos. De tafels en stoelen stonden voorheen in restaurant Zederkof.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook: