Zelfgebouwd buitenhuis

Twee architecten hebben een oud vakantiehuisje in het noorden van het Deense Seeland verbouwd en uitgebreid met onderhoudsarme, betaalbare materialen. Onder het moderne uiterlijk is de ziel van het oude huis nog steeds voelbaar.

In de jaren 1950 reden er op vrijdag bussen vol met Kopenhagenaren naar de vakantiehuisjes in Kulhuse. En als de bussen op zondag terug reden, hadden de passagiers een blos op hun wangen en frisse lucht in hun longen. Nu gaan de meeste vakantiehuiseigenaren met de auto. Zo ook de architecten Kira Snowman en Uffe Topsøe-Jensen en hun twee kinderen. In 2006 stopten ze al hun spaargeld in een buitenhuisje, dat was opgebouwd uit blokhutplanken en een aanbouw had van pallethout. Pas in 2010 begonnen ze met de verbouwing en het herstel van het verouderde gebouw. Aan de buitenkant heeft het huis een ware metamorfose ondergaan, maar binnen zijn in het oude gedeelte de blokhutplanken behouden en daarmee, in de woorden van de eigenaren, de oorspronkelijke sfeer.

‘Het zou gemakkelijker zijn geweest om de boel plat te gooien en helemaal opnieuw te beginnen, maar we hebben ervoor gekozen alleen de aanbouw te slopen en het originele hoofdhuis te behouden. Op die manier gaat de ziel van het gebouw niet verloren,’ vertelt Kira.

Uffe en zij wilden de oude vakantiewoning voorzien van een nieuwe aanbouw, zonder dat het geforceerd zou ogen. Hun visie was een strak en modern huis, dat er vanbuiten uitziet als een blok hout met ramen erin. Daartoe werden beide delen van het huis bekleed met cederhout en werden langs het dak geen zichtbare goten aangebracht. Ook binnen speelt hout een belangrijke rol, want de nieuwe wanden zijn opgetrokken in multiplex. Naast de uniforme look heeft dit als voordeel dat hout werkt en daardoor bestand is tegen de grote temperatuurschommelingen waaraan het huis blootstaat doordat het niet permanent wordt bewoond. Een materiaal als gips zou bijvoorbeeld scheuren gaan vertonen.

Koop dit nummer voor € 6,95 in de winkel of online:

http://www.vipwinkel.nl/magazines/living/scandinavian-living-2018-03-11