© Thea Stevnhøj Meldgaard

Zo maak je een Deense hindbærsnitte ("frambozenplak")

De Deense ‘hindbærsnitte’ – een soort tompoes met frambozenjam – is heerlijk, en veel mensen zijn er dol op. Wij maakten een mooie Instagram-proof variant.

Hindbærsnitte in een nieuw jasje

De hindbærsnitte is een fantastische koek. Zuur, zoet en zout. Knapperig en zacht. Mjam! Dit is een recept voor de koek in een iets moderner jasje met een meer Instagram-vriendelijke look.

Ingrediënten voor de hindbærsnitte:

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

Deeg

  • 25 g meel
  • 6¼ g amandelen
  • 12 g poedersuiker
  • ¼ tl vanillesuiker (liefst puur vanillepoeder als je dat hebt)
  • 17 g koude boter
  • Snufje zout
  • ¼ eidooier
  • Beetje koud water
  • Eventueel ½ tl geraspte sinaasappel- of citroenschil

Frambozenjam

  • 12 g bevroren frambozen
  • 25 g suiker
  • Sap van een ½ citroen
  • ¼ vanillestokje

Decoratie

  • 5 g frambozen
  • ¼ el citroensap
  • ¼ el water
  • 12 g poedersuiker
  • Rode zure klaver, halve frambozen, fruithagel of iets anders. Alles kan worden gebruikt - zolang jij vindt dat het mooi is en bij je koek past.

Zo maak je echte Deense hindbærsnitte

  1. Haal de vliesjes van de amandelen en laat ze drogen. Doe bloem, amandelen, poedersuiker, vanille, zout en evt. de schil van de citroen/sinaasappel in een foodprocessor of keukenmachine, en meng het geheel tot de amandelen dezelfde consistentie hebben als de bloem en suiker. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg deze toe boven in de foodprocessor. Meng het tot het net gemengd is met het mengsel.
  1. Giet de massa in een kom en voeg de eidooiers toe. Verzamel het deeg voorzichtig met een vork. Als de massa te droog is, voeg dan een zeer kleine hoeveelheid koud water toe. Pas op dat je niet te veel kneedt. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het minimaal 1,5 uur - bij voorkeur een hele nacht - in de koelkast.
  1. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven tafel tot het deeg ca. 3-4 mm dik is. Snijd of knip vierkanten uit met een liniaal en mes of een vierkante vorm van 5x5 cm. Leg de koekjes op een stuk bakpapier. Je hebt ongeveer 16 tot 20 bodems nodig.
  1. Bak de koekjes 15-20 minuten op 200 graden, of tot ze donker goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
  1. Splits het vanillestokje en schraap de korrels eruit. Stamp ze fijn met een beetje suiker. Doe frambozen, suiker, citroensap, vanillestokje en vanillesuiker in een steelpannetje. Laat het mengsel 7-10 minuten of langer sudderen tot de frambozen gaar zijn en je een dikke jam hebt. Giet het mengsel in een kom en laat het afkoelen.
  1. Doe de frambozen, het citroensap en het water in een magnetron en warm dit goed op. Prak de frambozen met een vork en zeef het sap. Maak een glazuur van de poedersuiker en wat van het frambozensap. Voeg meer poedersuiker of vloeistof toe om de juiste consistentie te krijgen – niet te dun, niet te dik.
  1. Smeer een laag jam op de helft van de bodems. Versier de overige bodems met het glazuur. Leg de bodems op elkaar – en versier de plakjes zoals jij ze het lekkerst vindt.

Tip: Als je wilt dat het glazuur een bepaalde vorm heeft, kun je het in een spuitzak doen en een heel klein gaatje maken – dan is het gemakkelijker te controleren.

Tip: Je kunt je plakjes precies zo vormen als je wilt. Rond, rechthoekig of in de vorm van een hart. Laat je fantasie de vrije loop en gebruik verschillende vormpjes.

Lees ook: