© Andreas Mikkel Hansen

Probeer Gorm Wisweh's pizzadeeg gemaakt met bier

Wil je de knapperige pizzabodem van Gorm evenaren? Vind het recept hier.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 pizza's

  • ¼ liter koud water
  • 5 g gist
  • ½ dl zuurdesem starter (kan weggelaten worden, maar geeft de meeste diepte aan het brood en indien weggelaten, vervangen door 1 dl water)
  • 133 g tarwebloem
  • 33 g griesmeel
  • 50 g volkorenmeel, roggemeel of spelt
  • 33 g Agrain nr. 1 (meel gemaakt van restjes van de bierproductie)
  • ¼ dl koudgeperste koolzaadolie
  • klein handje zout

Zo maak je het deeg

  1. Meng water, gist en een zuurdesem starter.
  1. Eenmaal opgelost, voeg je 300 g tarwebloem, 150 g volkorenbloem en 100 g griesmeel toe. We bewaren de laatste 100 g tarwebloem om het deeg aan te passen.
  1. Kneed het deeg. Het moet geactiveerd worden en het draait allemaal om man- of girl power. Na 2-3 min. zout en olie toevoegen. Als het deeg nat lijkt, voeg dan meer bloem toe en als het droog is, kneed er dan een beetje water door.
  1. Na 10-15 minuten moet het deeg glad en soepel aanvoelen. Maak een snee in het deeg en controleer of het glanst aan de binnenkant.
  1. Laat het deeg een uur rijzen in de koelkast of tot het verdubbeld is in grootte (het is het beste om het de dag ervoor te maken, maar het is niet essentieel).
  1. Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in bolletjes van 180 gram. Kneed de bolletjes door naar hetzelfde punt in het bolletje te vouwen, zodat het een glad en veerkrachtig oppervlak krijgt. Het bolletje moet uit zichzelf overeind gaan staan als je erop drukt.
  1. Leg de bolletjes op een schaal en laat ze een uur rusten zodat ze klaar zijn om uitgerold te worden.
  1. Het deeg kan ook gekneed worden in een keukenmachine: begin met de op één na laagste stap bij het samenstellen van het deeg. Zodra alle ingrediënten erin zitten, ga je naar de ¾-hoogste stand tot het deeg soepel en glad is en in de kom klapt.

TIP: Het deeg kan ook gekneed worden in een keukenmachine: begin met de op één na laagste stap bij het samenstellen van het deeg. Zodra alle ingrediënten erin zitten, ga je naar de ¾-hoogste stand tot het deeg soepel en glad is en in de kom klapt.

Gorm geeft ook raad bij het maken van een zuurdesem.