Bij het maken van nieuwe zuurdesem:
Meng evenveel delen water met meel.
Laat het 3 dagen afgedekt buiten de koelkast staan, waarbij je de zuurdesem met gelijke delen water en meel dagelijks voedt.
Op de vierde dag zou de zuurdesem na het voeden moeten beginnen te leven.
Gebruik van zuurdesem:
Zuurdesem wordt in plaats van gist gebruikt als hij goed en levend is.
Wanneer je twijfelt aan het rijsvermogen van de zuurdesem, voeg dan wat gist toe om ervoor te zorgen dat het deeg waar je het voor gaat gebruiken, zal gaan rijzen.
Vergeet niet dat zuurdesem altijd smaak geeft, gebruik hem dus gewoon ook als het je deeg geen lucht geeft.
Vergeet niet om de zuurdesem dagelijks te voeden, zodat het overeenkomt met de hoeveelheid die voor het bakken wordt gebruikt, zodat je het niet steeds weg hoeft te gooien.
Let op:
De zuurdesem moet altijd heerlijk naar bier, yoghurt of gist ruiken. Ruikt het ergens anders naar, dan moet het worden weggegooid.
De bak of glas waarin de zuurdesem zit, moet aan de buitenkant altijd netjes en schoon zijn.
Beschouw de zuurdesem als je baby: Het moet elke dag worden verzorgd, geknuffeld, gewassen en gevoed worden en liefde krijgen. Een zuurdesem is levendig en moet goed worden verzorgd.