© Foto: Pernille Greve, recept: Marie Melchior, styling en ontwerp: Lone Monna

Eetbare kerstversiering: Maak je eigen peperkoek

Hang peperkoekfiguurtjes in de kerstboom als versiering – of eet ze lekker op samen met je gezin.

Peperkoekfamilie

Hang de peperkoekfiguurtjes in de kerstboom als versiering of eet ze lekker op.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 pers.

  • 50 g boter
  • 500 g suiker
  • 2 dl stroop
  • 2 dl water
  • 1 el kaneel
  • 1 el gemalen gember
  • 1 el gemalen kardemom
  • 1 el baking soda
  • 1 kg tarwebloem

Garnering

  • Eetbare decoraties en gekleurd glazuur. Maak er wat moois van!

Zo ga je te werk:

  1. Smelt de boter in een pan. Voeg de suiker en de siroop toe en roer door.
  1. Giet het mengsel in een grote kom. Voeg water, specerijen en baking soda toe.
  1. Voeg beetje bij beetje de bloem toe, tot je een gelijkmatig deeg hebt.
  1. Pak het deeg in in huishoudfolie en leg het een nacht in de koelkast.
  1. Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad. Voeg als het te plakkerig is wat meer bloem toe. Het deeg moet ca. 5 millimeter dik zijn.
  1. Steek poppetjes, dieren, sterren, hartjes en kerstboompjes uit het deeg.
  1. Verwarm de oven op 200 °C.
  1. Bak de peperkoekjes 6-8 minuten.
  1. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en versier ze dan met eetbare decoraties en glazuur.

TIP: Prik een klein gaatje in de koekjes als ze op de bakplaat liggen, en prik het gaatje nogmaals door als de koekjes net uit de oven komen en nog warm en zacht zijn.
Dan kun je ze als ze zijn afgekoeld aan een touw rijgen.

TIP: Het deeg blijft een maand goed in de koelkast. Dus als je niet alles gebruikt, kun je de rest bewaren voor een andere keer.

© Foto: Pernille Greve, recept: Marie Melchior, styling en ontwerp: Lone Monna

Lees ook: