© Maria Vous

Kerstsferen in een moderne villa midden in het bos

In een ruim, pas gebouwd huis dat ze zelf hebben ontworpen wonen Karina en Marcus op een open plek in het bos. Dankzij de grote ramen wordt de natuur als vanzelf deel van het interieur en van de kerstdecoratie, aangevuld met een passend kleurenpalet.

In Søllerød, ten noorden van Kopenhagen, kronkelt een beek door een wit beukenbos. Tussen de bomen en het water ligt een nieuwe villa van 220 m², die met zijn donkere natuurtinten van gepatineerd koper en hout contrasteert met het winterlandschap. Door de hoge ramen kunnen ontwerpers Karina Mencke en Marcus Vagnby, en hun twee dochters, genieten van de natuur, die bijna deel uitmaakt van hun woonkamer.

‘De grote raampartijen halen buiten naar binnen en zijn het beste aan dit huis,’ verklaart het stel, dat trots is op hun project. Het milieuvriendelijke huis heeft een warmteterugwininstallatie, een lucht/lucht-warmtepomp en zonnecellen, en is geïsoleerd met papierwol voor een optimaal binnenklimaat.

Lees ook:

het huis is ontworpen met de oriëntatie op het bos. Dankzij de bruine kleur gaat het op in de omliggende natuur, die door de grote ramen deel uitmaakt van het interieur.
© Maria Vous

De tuin is zo aangelegd dat iedereen genoeg ruimte heeft voor zijn of haar interesses. Een gedeelte kijkt uit op het bos – hier komen vaak reeën op bezoek. Aan de andere kant van het huis is een speelplek voor de kinderen gecreëerd met een schommel, glijbaan en speelhuisje. Er is ook een gezellig hoekje met een eettafel en barbecue, waar Marcus dit jaar de kersteend wil klaarmaken. Maar hoe mooi de buitenruimte ook is, het gezin zal de eend binnenshuis in de warmte verorberen.

Bij de voordeur worden de gasten verwelkomd door een kleine spar, die binnen al meerdere keren dienst heeft gedaan als kerstboom.
© Maria Vous
De stoel hermann van walnotenhout en cognackleurig leer is een ontwerp van het echtpaar. Het is een mooie plek om te genieten van de kerstsfeer en de sneeuw die buiten valt.
© Maria Vous
Het bos lijkt wel een foto, zoals het omlijst wordt door de ramen, en door de dennentak in de vaas wordt het ook echt onderdeel van het interieur. De spectaculaire trap van eikenfineer is speciaal voor dit huis ontworpen.
© Maria Vous

In deze tijd van het jaar is het te koud om urenlang buiten te zijn. Binnen is de kerstsfeer dus meer dan welkom, zeker nu de kinderen op een leeftijd zijn dat hun ogen alleen al bij het zien van de traditionele Deense puntzakjes met kerstsnoep gaan glimmen. Het stel vindt het wel belangrijk dat de versiering past bij het interieur. Daarom kiezen ze voor ingetogen decoraties met natuurlijke elementen, zodat binnen en buiten in elkaar overgaan.

De kerstvoorbereidingen starten al vroeg, want in het najaar gaat het gezin het bos in om dennenappels en mooie takken met mos te verzamelen. Die worden gecombineerd met servetten, linten, een paar kerstdecoraties en een heleboel kaarsen. Zwart en goud vormen dit jaar het kleurenpalet voor kerst, dat elk jaar anders is. Sommige dingen krijgen altijd een plekje in het kersthuis, zoals een gevouwen kerstster, die het stel jaren geleden kreeg van een Zweedse vriend en die compleet versleten en vaak gerepareerd is, maar wel iets bijzonders voor ze betekent.

De eettafel en stoelen uit de serie Viggo van zwartgeverfd hout met messing details en de witte hanglamp Snowflower ontwierpen Karina en Marcus.
© Maria Vous
Het stijlgevoel van het stel blijkt uit de kersttafel in donkere tinten.
© Maria Vous

Er staat ook altijd een kerstboom in huis, en sinds de kinderen er zijn, is er geen ontkomen meer aan: rond de kerstboom moet gedanst en gezongen worden. De boom halen Karina en Marcus meestal bij een kwekerij in de buurt. Maar soms worden ze in alle drukte een beetje overvallen door kerst.

‘Een paar jaar geleden waren we zo laat dat het al donker was en we met behulp van de koplampen van de auto een boom moesten uitzoeken. We hebben ook weleens onze kleine kerstboom in pot gebruikt, die normaal bij de voordeur staat.’

Onder de boom liggen ingepakte cadeautjes. Voor het inpakpapier en de versiering in de boom zijn gouden tinten gekozen. Die geven een extra sprankeling en sluiten goed aan op de stijl van het kersthuis. Want het moet wel allemaal mooi bij elkaar passen, vindt Karina, die meestal ook lintjes, takjes en dennenappels gebruikt voor de pakjes. En soms laat ze de meisjes eenvoudig papier versieren met tekeningen en gekleurde tape.

Lees ook:

Rustieke kerstversiering van dennenappels en houten stammetjes in de badkamer.
© Maria Vous
natuurlijke tinten regeren in de slaapkamer. Het bed is van Ikea, de kussens in bruin- en rozetinten zijn gemaakt door Karina met stoffen van Nevotex.
© Maria Vous

Na het diner, als de cadeaus uitgepakt zijn en de kinderen in bed liggen, gaat het stel naar buiten om naar de sterren te kijken.

‘Op dat bijzondere moment glijdt de kerststress van ons af, we ademen de frisse winterlucht in, kijken naar de sterrenhemel en nemen de dag nog eens door. Daarna drinken we een goed glas rode wijn bij de open haard, we maken het ons gemakkelijk en kletsen tot diep in de nacht.’ ◆