© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De twee belangrijkste kersttrends van 2021

Lees alles over de allergrootste kersttrends van dit jaar en doe inspiratie op voor kerstdecoraties en DIY-projecten.

Kersttrends 2021

Kerstmis komt steeds dichterbij, en het wordt zo langzamerhand tijd om kerstversieringen op te hangen en aan de slag te gaan met creatieve projectjes.

Dit jaar zien we nog steeds een grote behoefte om de natuur in huis te halen. Zo worden er veel natuurlijke aardetinten gebruikt en brengen takken, dennenappels en andere natuurlijke materialen in decoraties het huis in kerstsfeer.

Verder is er volop aandacht voor duurzaamheid, bijvoorbeeld in DIY-projecten voor kerstdecoraties en verpakkingen van kerstcadeaus.
Wil je meer lezen over dé kersttrends van dit jaar, neem dan een kijkje hieronder.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Haal de natuur in huis

De behoefte om de natuur in huis te halen, is een trend waaraan iedereen kan meedoen. Trek er gezellig op uit met het hele gezin om takken, dennenappels, bladeren, stenen en andere schatten uit de natuur te verzamelen, waarmee je later het huis kunt versieren.

Zet bijvoorbeeld een grote dennentak in een vaas en hang er versieringen in, hang een tak van een kronkelhazelaar aan het plafond en vlecht er een snoer kerstlampjes doorheen of geef dennenappels en takken een mooie zilveren of gouden glans met spuitverf en hang ze in de kerstboom of op andere plekken in huis.

Ook op de kersttafel kun je met natuurlijke materialen een heel bijzondere sfeer creëren. Maak bijvoorbeeld midden op tafel een groot kerststuk met kaarsen en voeg op die manier wat natuurlijke warmte toe. En als je bladeren en dennenappels toch al een kleurtje hebt gegeven met spuitverf, kun je er servetringen of naamkaartjes mee versieren.

Lees ook:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Focus op duurzaamheid

De toegenomen focus op duurzaamheid komt ook tot uiting in de kersttrends.

Benader bijvoorbeeld het inpakken van kerstcadeautjes op een andere manier. In plaats van veel geld te betalen voor nieuw geproduceerd inpakpapier, dat vervolgens wordt stukgescheurd en weggegooid, kun je kijken of je nog oude kranten of lapjes stof hebt liggen. Of misschien kun je ze in de kringloopwinkel krijgen. Gebruik de mooie stukken stof of kranten om de kerstcadeaus mee in te pakken en versier ze verder met takjes of bladeren uit de natuur.

Mocht je nog oud papier, zoals tijdschriften of reclamefolders, hebben liggen dat je anders toch zou weggooien, dan kun je dit ook gebruiken om er prachtige kerstdecoraties van te vouwen om in de kerstboom en in andere takken te hangen. Vouw bijvoorbeeld kerstharten, kerststerren of andere leuke vormen van verschillende soorten papier, bestrooi ze met glitters en creëer zo unieke en betekenisvolle kerstdecoraties die je jaar in, jaar uit kunt gebruiken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad