© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Duurzame balans tussen heden en verleden

Een oud appartement in de exclusieve wijk Frogner in Oslo heeft een ingrijpende transformatie ondergaan. De authentieke sfeer van de woning bleef echter bewaard dankzij een aantal tijdloze elementen, zoals hout en – heel simpel – daglicht.

Warm hout, lichte oppervlakken en vakmanschap zijn de belangrijkste kenmerken van het tijdloze en totaal gerenoveerde appartement van Aram Zarkoob Vaughan en Mark Vaughan in Oslo. Doordat deuren en drempels ontbreken, is de overgang van de entree naar de verschillende kamers soepel en natuurlijk. De ronde muren creëren een visuele, bijna organische spanning en zorgen er tegelijkertijd voor dat het daglicht alle uithoeken van de woning kan bereiken.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

De originele kachel is bewaard gebleven en versterkt het authentieke karakter van het appartement. De ingebouwde bank van Hamran, die gemaakt is van eikenhout, geeft de unieke entree een gezellige en gastvrije uitstraling.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Aram Zarkoob Vaughan en Mark Vaughan wilden een woning met een ontspannen sfeer, een minimalistisch toevluchtsoord zonder felle kleuren, opvallende meubels en andere storende elementen.

‘We hebben allebei een drukke baan, dus als we thuis zijn, willen we vooral rust en strakke, rechte lijnen,’ vertelt Aram. Zij werkt als impresario voor muzikanten en koks, terwijl Mark zijn geld verdient als muziekpromotor. Voor het stel, dat oorspronkelijk afkomstig is uit Iran en Australië, zijn de lange, donkere winters in Noorwegen nogal een beproeving. Dus toen ze dit 200 m2 grote renovatieproject in Oslo kochten, wilden ze een woning creëren die, in tegenstelling tot hun omgeving, warm en licht was.

Lees ook:

De muren, het stucwerk en plafonds zijn in dezelfde witte kleurvariant geschilderd, waardoor de schaduwen en reflecties de hele dag door zorgen voor een betoverend kleurenspel. De meubilering is spaarzaam, maar zorgvuldig uitgekozen. De bank, Mr. Big, is van Says Who voor Bolia, de grote fauteuil van wit linnen, Le Grand Air Loveseat, is afkomstig van Decotique. De salontafel met zijn elegante welving is ontworpen door Tobias Berg en past perfect bij de decoratief gebogen poef van Kristina Dam Studio. De TR37-lamp op de sidetable van Tom Rossau is van Houz, terwijl de ronde wandlamp Eclipse in het midden van de kamer is gemaakt door Tilen Sepic. De vloerlamp, de F Model van Anour, vormt een haast sculpturaal element en heeft een kleurstelling die perfect aansluit bij de houten, driepotige AML Stool van Frama.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

In dit minimalistische decor komen de spaarzame, zorgvuldig geselecteerde objecten helemaal tot hun recht – zoals de kandelaar van Emmeli Hultquists Knute voor Houz en de houten sculptuur van Anna Maria Øfstedal Eng.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

De lichtgrijze stoffen vormen een essentieel onderdeel van het ingetogen kleurenpalet en geven het interieur een harmonische en ontspannen sfeer. De brede openingen spelen met het licht en markeren de overgang van de ene ruimte naar de andere. De wollen plaid is van Andreas Engesvik.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Met eenvoudige meubels en natuurlijke materialen creëerden Aram en Mark een ontspannen eetgedeelte, waar de CH2O-stoelen van Carl Hansen & Søn, ontworpen door Hans J. Wegner, rond de eettafel staan die Aram meenam uit haar eerste appartement. De eenvoudige F Model-lamp in de hoek is van Anour. Het vloerkleed van Bolina maakt de kamer compleet.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

‘Ik ben fan van de architect John Pawson, die gefascineerd is door hoe licht een ruimte kan vormgeven en veranderen. Zoiets wilden we ook hier proberen. We wilden de zonsondergang van Melbourne en de warmte van Teheran samenbrengen in Noorwegen,’ vertelt Aram.

Het Noorse bureau Skapa Arkitekter heeft de oude indeling van het appartement aangepast. De oorspronkelijke muren uit de jaren 1890 zijn verwijderd om het daglicht alle ruimte te geven en om de kamers beter met elkaar te verbinden. Het geheel wordt bijeengehouden door eikenhouten details – bijvoorbeeld in de entree, waar de warme lambrisering het geheel een tactiele dimensie geeft. Lichtstudio ILS ontwierp een lichtplan met inbouwspots, verborgen ledstroken en sculpturale lampen die het appartement een rustige en samenhangende uitstraling geven.

De massieve vurenhouten vloer van Dinesen loopt door het hele appartement en is een mooie, duurzame keuze die generaties lang meegaat.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

De lichte keuken is van Hamran en heeft een stijlvol werkblad van staal dat na verloop van tijd een rustiek patina krijgt. De discrete, witte modules aan de muur houden ruimte vrij voor een kookeiland van eikenhout, die het middelpunt vormt van deze ruimte. De kruk Torii is van Tobias Berg en Sovei Giæver.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

‘De balans tussen moderne elementen en het oorspronkelijke karakter van dit appartement was voor ons erg belangrijk. Daarom hebben we sommige authentieke elementen gerestaureerd, zoals het stucwerk en de kachel,’ vertelt Aram.

De originele deuren daarentegen zijn weggehaald om een meer open indeling te krijgen. De smalle plinten rond de deuropeningen zijn wel bewaard gebleven om de openingen en de overgang tussen de verschillende zones van het appartement te markeren. De muren, plinten en plafonds zijn in dezelfde witte kleurnuance geschilderd, wat de hele dag door resulteert in een ingetogen kleurenspel.

‘We hebben één muur in verschillende witte tinten geschilderd en gedurende de dag hebben we een kruisje gezet bij de kleur die we op dat moment het mooist vonden. De kleur met de meeste kruisjes won en werd gebruikt om de rest van het appartement te schilderen,’ zegt Aram en ze benadrukt dat ambachtelijkheid en oorspronkelijke details de belangrijkste elementen waren.

‘Een tijdloos ontwerp kost misschien iets meer, maar onze bank en lampen gaan waarschijnlijk 30 à 40 jaar mee. Ik zou willen dat meer mensen zouden investeren goed handwerk, in plaats van hun huis in te richten met de laatste trends,’ benadrukt ze.

Lees ook:

De douche bevindt zich in een voormalige voorraadkamer, met een vensternis richting de achtertuin die het licht binnenlaat. De douchekraan is van Tapwell.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

De badkamer is volledig bedekt met tegels met een marmerlook. Die zijn goedkoper en makkelijker te onderhouden dan tegels van echt marmer, maar hebben dezelfde exclusieve uitstraling. Het eikenhouten wastafelmeubel met geïntegreerde spiegelkast van Hamran zorgt voor een warm contrast en sluit perfect aan bij de tegels.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen

Een zijdezacht vloerkleed van Teppeabo, gemaakt van bamboevezels, brengt samen met de lange, verduisterende ton sur ton gordijnen een rustige sfeer in de slaapkamer. De eikenhouten kastmodule is van Hamran en heeft een ingebouwde televisie aan de kant van het bed, wat de indruk wekt van een luxe hotelkamer. De Sketch-stoel van Elding Oscarson is van Frama en de sprei van Bolina.

© Foto: Inger Marie Grini, Styling: Susanne Swegen