Van baksteen en ongeïsoleerd
Londen is een van de dichtst bevolkte grote steden ter wereld, en je kunt zien dat dat al eeuwenlang zo is. Veel klassieke herenhuizen in de buitenwijken zijn in de victoriaanse en edwardiaanse tijd gebouwd om tegemoet te komen aan de enorme toestroom van mensen.
Een groot deel van de huizen verkeert nog in dezelfde staat als destijds – opgetrokken uit baksteen en ongeïsoleerd – en voldoet op geen enkele manier aan de huidige normen op het gebied van levensstandaard of energie. Wat doe je daarmee?
Die uitdaging heeft Ben Ridley, CEO van architectuurstudio Architecture for London, opgepakt – zowel professioneel als privé.
Verbouwen of slopen?
Architecture for London werkt vanuit het principe fabric first, wat inhoudt dat er in eerste instantie wordt gekeken hoe je een bestaand materiaal kunt verbeteren.
Toen Ben en zijn vrouw Susanne in de wijk Muswell Hill in het noorden van Londen een huis uit 1905 kochten waar sinds de jaren 1970 niets meer aan was gedaan, stonden ze voor de vraag waar iedereen die een oud huis koopt mee te maken krijgt: verbouwen of slopen?
Ben Ridley koos voor het eerste. In dit geval betekende fabric first onder andere dat de muren, het dak en de vloeren werden geïsoleerd. Hij noemt dat ‘het huis een warme jas aantrekken’.
Een goed binnenklimaat
Doordat het huis van binnenuit werd geïsoleerd, kon het zijn originele gevel behouden. Daarnaast is er een MVHR-systeem (mechanische ventilatie met warmteterugwinning) geïnstalleerd, waardoor de binnentemperatuur constant is en de lucht wordt gezuiverd.
Het systeem recyclet de warmte van stilstaande lucht in huis om frisse lucht van buiten te verwarmen. Ook wordt de lucht van buiten gefilterd, zodat er geen fijnstof en pollen het huis binnenkomen. Met een MVHR-systeem hoef je in theorie nooit een raam open te zetten.
Stroom van licht
Op de benedenverdieping is het verlaagde plafond verwijderd en zie je nu de deels vernieuwde houten balken. Dat geeft de ruimte de sfeer van een moderne cottage – nog een klein eerbetoon aan klassieke Engelse architectuur.
Aan de tuinkant is er een kleine aanbouw gemaakt van hout en sandwichpanelen, waar zich de eethoek bevindt. De aanbouw bevordert de doorstroming van licht op de beneden-verdieping, die voorheen erg donker was.
Esthetische oplossing binnen de bestaande kaders
Het fabric first-principe is overal waar het mogelijk was, toegepast. Dat zie je ook in de slaapkamer, waar langs de S-vormige raampartij en wand halftransparante gordijnen hangen.
Die zijn aangebracht omdat het uitzicht te wensen overlaat, maar in plaats van de raampartij aan te passen koos Ben ervoor binnen de bestaande kaders een esthetische oplossing te creëren. En zo is hij in het hele huis te werk gegaan.
Van krot naar slot
Het huis in Muswell Hill onderging een transformatie, vanbinnen en vanbuiten. Architecture for London, waar Ben Ridley CEO van is, deed de verbouwing in samenwerking met lokale aannemers. Het oude huis is voor een miljoen pond gekocht en de verbouwing kostte nog eens 250.000 pond.
Door de verlaagde plafonds te verwijderen en de vloeren te verlagen zijn de ruimtes 50 centimeter hoger gemaakt.
Het project liep van maart 2020 tot februari 2021. Het huis meet nu 210 m2 en heeft vijf slaapkamers, twee badkamers en een yogastudio, verdeeld over drie verdiepingen.