Bekijk het buitenhuis van de Scandinavische ontwerper Børge Mogensen

Kijk binnen in het buitenhuis van deze Deense ontwerper, dat vol staat met zijn eigen ontwerpen. Het is ongelooflijk, maar deze plek ziet er nog steeds uit zoals hij hem achterliet.

contour stoel ontworpen door Børge Mogensen

Bij de tafel staat de Contour Chair, een ontwerp van Børge Mogensen zelf. Hij wordt vergezeld door de contrastrijke Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld uit de jaren 1920. Aan het plafond hangt een lamp van Le Klint.

© Mads Mogensen

Vakantiehuis met persoonlijkheid

Børge Mogensen was absoluut een van de beste ontwerpers van Scandinavië, en dankzij een aantal herlanceringen van zijn ontwerpen is hij nu actueler dan ooit.

Wij hebben zijn buitenhuis in het noordwesten van Denemarken bezocht, dat er nog steeds uitziet zoals hij het heeft achtergelaten. Het huis schetst een uniek beeld van de bijzondere esthetiek van Børge Mogensen, en elk meubelstuk, iedere barst en elke steen, zowel binnen als buiten, lijkt te zijn aangeraakt door zijn ziel.

De gevel van het huisje van Børge Mogensen

Buitenaanzicht van het huis, waar oorspronkelijk de stal was. Het perceel is drie hectare groot. De nieuwe interpretatie van het stalgebouw meet 300 m². De stijl is eenvoudig en hoogwaardig.

© Mads Mogensen

Het huis is nog hetzelfde als in 1969

We zijn in het buitenhuis van de bekende meubelontwerper Børge Mogensen. Zoon Peter Mogensen heeft zijn vader destijds geholpen om het in te richten, en nu leeft en werkt hij hier. Het huis ziet er vrijwel hetzelfde uit als toen het in 1969 werd voltooid.

Het is dan ook een bijzondere ervaring om binnen te stappen in de privévertrekken van de oude meester. In dit huis vormen kleuren, materialen en lichtinval een sfeervolle eenheid, in harmonie met de esthetiek van Børge Mogensen, die in de loop der jaren een symbool is geworden van Deens design op zijn best.

Lees ook:

Unieke Japans geïnspireerde rijstpapier lamp ontworpen door Kaare Klint.

Aan het plafond hangt een unieke, op Japan geïnspireerde lamp van rijstpapier, die ontworpen is door Kaare Klint. Deze lamp was oorspronkelijk bedoeld voor de Bethlehemskerk, maar de kerk wilde hem niet gebruiken omdat de rode cirkel een heidens symbool is. Kaare Klint deed hem toen cadeau aan Børge Mogensen. Ernaast staat een rode vintage stoel, een eigen ontwerp van Børge Mogensen. De J45 Shell Chair was een van zijn laatste ontwerpen uit zijn tijd bij FDB Møbler. De stoel is onlangs opnieuw gelanceerd in naturel en zwart eiken.

© Mads Mogensen
Gestreepte bank met zijlijsten is ontworpen door Børge Mogensen

Børge Mogensen was duidelijk geïnspireerd door de Shakerstijl van begin 19e eeuw, waarbij geen onnodige opsmuk werd gebruikt. Volgens hem schuilt de schoonheid in de materialen, constructies en functionaliteit zelf. Het hele huis is dus heel eenvoudig gehouden met slechts een paar zorgvuldig gekozen items. De gestreepte bank met armleuningen is een ontwerp van Børge Mogensen uit 1971 en geproduceerd door Fredericia Furniture. De lamp 101 Pendel is van Le Klint.

© Mads Mogensen
Brand in de brand in het huisje van Børge Mogensen

De open haard brengt warmte en sfeer bij de ronde eettafel, waar een aantal exemplaren van de Søborg Chair omheen staan, het enige ontwerp van Børge Mogensen met een metalen onderstel. In het verlengde van de woonkamer ligt de werkkamer, dat volop profiteert van de natuurlijke lichtinval.

© Mads Mogensen

Ruimte voor een ontwerpstudio

De oorspronkelijke geelgekalkte boerderij vormt het raamwerk van de woning. In het verlengde van het woonhuis, waar zich vroeger de stal bevond, heeft Børge Mogensen een L-vormige aanbouw gerealiseerd met een ontwerpstudio, woonkamer en slaapkamer.

Mogensens manier van verbouwen illustreert zijn gave om heden en verleden te combineren tot een tijdloos geheel.

Woonkamer met hoog plafond en meubels van Børge Mogensen

In de hoge woonkamer gaat de aandacht uit naar de meubels van Børge Mogensen, die een warme en ontspannen sfeer brengen. De lamp boven de ronde eettafel is een van de eerste ontwerpen uit de serie geplooide lampen van Le Klint.

© Mads Mogensen

In de geest van Børge Mogensen

In bijna het hele huis is het plafond zichtbaar boven de scheidingswanden, wat de constructie en structuur van het huis nog transparanter maakt. Dit was essentieel en karakteristiek voor Børge Mogensens benadering van design, die werd weerspiegeld in het basisidee van het functionalisme, waar de functie vormgeeft aan het ontwerp. Voor hem was de constructie zelf iets moois, en ook iets decoratiefs.

Lees ook:

Het zomerhuis van Børge Mogensen met zijn comfortabele stokstoel

Bij de muur staat Mogensens comfortabele spijlenstoel J52B, met een kussen van leer. Een designklassieker, die in de hele wereld bekend is geworden. De blauwe afbeelding vormt een contrast met de omgeving en heeft daardoor een groot effect.

© Mads Mogensen

Doordacht tot in de kleinste details

Deze manier van denken komt ook terug in de inrichting van het huis. De functionele, noodzakelijke meubelstukken bepalen het beeld, en kunstwerken en accessoires zijn ondergeschikt.

Het is duidelijk te zien dat het huis met veel aandacht voor kwaliteit en oog voor detail is gerealiseerd. De ramen zijn bijvoorbeeld allemaal precies even breed en zijn een afspiegeling van de continuïteit in de constructie van het huis.

Natuuridylle aan de Limfjord

De idylle aan de Deense Limfjord betoverde Børge Mogensen, maar hij kon slechts een half jaar in het huis wonen, tot zijn dood in 1972.

© Mads Mogensen

De natuur speelt ook binnen een rol

Omringd door bomen en groene weilanden en met uitzicht op een van de mooiste fjorden van Denemarken is contact met de natuur onvermijdelijk. Het lijkt alsof het licht en de natuurlijke groentinten door de muren heen het huis zijn binnengedrongen, en in het interieur terugkomen in elementen van hout, tegels en bakstenen.

De inrichting van het huis laat zien dat Mogensen zich bewust was van het samenspel tussen binnen- en buitenruimte en dat hij ontzag had voor de schoonheid van de vormen en materialen uit de natuur.

Charmante keuken in het huisje van Børge Mogensen

Een glimp van de keuken, in het oude gedeelte van het huis. Hier liggen andere tegels op de vloer dan in de woonkamer, wat getuigt van Mogensens oog voor detail.

© Mads Mogensen

Een designhuis vol design

De meeste meubelstukken in het huis zijn Børge Mogensens eigen ontwerpen, bijvoorbeeld de Spanish Chair met een met gespen opgespannen bekleding van leer, de J39 People’s Chair met een gevlochten zitting en twee varianten van de Contour Chair, een van zwart leer en een bijzonder rood model. Andere Deense ontwerpen zijn bijvoorbeeld Poul Henningsens iconische PH-lamp boven de tafel in de ontwerpstudio en lampen van Le Klint, die door het hele huis te zien zijn.

De man achter Le Klint, Kaare Klint, heeft Børge Mogensen – die zijn leerling was bij de richting meubelontwerp aan de Koninklijke Deense Kunstacademie – beslist beïnvloed. Maar Børge Mogensen ging een stap verder dan Kaare Klint en maakte meubilair van hoge kwaliteit voor nog meer mensen toegankelijk. Daarom is hij ook uitgeroepen tot ontwerper van het volk.

Lees ook:

Woonkamer met grondstoffen in het huisje van Børge Mogensen

De twee banken met gestreepte kussens en de Contour Chair van in vorm geperst fineer zijn ontworpen door Børge Mogensen zelf.

© Mads Mogensen

Constructie en inrichting creëren een bijzondere sfeer

Het huis weerspiegelt op verschillende manieren het design van Børge Mogensen, die bekendstaat om het samenspel tussen functionaliteit, comfort en esthetische details. Het huis straalt een bepaalde rust uit, hetzelfde gevoel dat je krijgt wanneer je in een van de heerlijke stoelen van de meubelontwerper gaat zitten. De gedekte kleuren, die misschien minder opvallen dan kleuren met wat meer pigment, hebben toch een uitnodigend effect.

designklassiekers sieren het vakantiehuis van Børge Mogensen

Een selectie stoelontwerpen van Børge Mogensen, waaronder de J39 People’s Chair, die het begin vormde van de carrière van de ontwerper. De lamp boven de tafel is van Poul Henningsen.

© Mads Mogensen

Warm, eenvoudig en knus

Je wilt de meubels aanraken, erop zitten en de verschillende elementen waaruit ze bestaan ontdekken. De constructie van het huis en het interieur creëren een warme, knusse sfeer, die nu nog net zo relevant is als toen het huis in 1969 werd ingericht. Als je iets aanraakt, neem je de eenvoud van het ontwerp nog beter waar.

In alle eenvoud ligt de focus hier echt op kwaliteit, de schoonheid van details en uitgebalanceerde combinaties van vormen en materialen.

De ontwerpstudio in het zomerhuis van Børge Mogensen

Tegenwoordig woont Børge Mogensens zoon, Peter Mogensen, in het huis. Hij zet de ontwerpstudio van zijn vader voort. Het huis heeft nog dezelfde stijl en kleuren als toen zijn vader hier woonde.

© Mads Mogensen

Lees ook:

Eenvoudige en nette slaapkamer met Mogensen's Spaanse eettafelstoel

Eenvoudige en mooie slaapkamer met Mogensens eetkamerstoel de Spanish Chair en twee eenpersoonsbedden, die hij ook zelf ontwierp.
Aan het plafond hangt weer een Le Klint-lamp, ontworpen door Kaare Klint, de oude leraar van Børge Mogensen en ook jarenlang zijn vriend.

© Mads Mogensen

Børge Mogensen drukte zijn stempel op het Scandinavische zelfbegrip

Børge Mogensens meubelontwerpen en interieur zijn van groot belang geweest voor het Deense en Scandinavische zelfbegrip en de manier waarop men nu woont en leeft. De ziel van Børge Mogensen is alomtegenwoordig in zijn huis, waar de natuur naar binnen is gehaald en waar de eenvoud zich verspreid en op de juiste manier complex en intelligent wordt.

Buitenaanzicht van het huis, waar oorspronkelijk de stal was.

© Mads Mogensen

Lees ook:

De gedekte groentinten verwijzen naar de groene natuur bij de fjord en creëren samenhang tussen de binnen- en buitenruimte. De eenvoudige, functionalistische doet ondanks de scherpe randjes niet overweldigend aan.

© Mads Mogensen
De groene natuur omarmt het pand.

Het pand wordt omringd door groen, wat een prachtig schaduwspel op de witte muren geeft. Achter de muren vind je de 400 m² grote woning, waar Børge Mogensens ontwerpstudio en design worden voortgezet door zijn zoon Peter Mogensen.

© Mads Mogensen
Ruwe bakstenen muur met een lamp.

Kleine details zoals deze lamp krijgen een groots visueel effect op de ruwe, kale muur.

© Mads Mogensen
Twee banken en een tafel met uitzicht op de Limfjord

Buiten staan twee banken en een tafel met uitzicht op de fjord. Ze staan hier al sinds Børge Mogensen ze er ooit in de jaren 1970 heeft neergezet.

© Mads Mogensen
Børge zittend in de Spaanse stoel

Børge Mogensen in de Spanish Chair, een van zijn meest iconische ontwerpen.

© Mads Mogensen

Børge Mogensen

Meubelontwerper Børge Mogensen (1914-1972) werd in zijn tijd gezien als een toonaangevende figuur in de Scandinavische designwereld. Hij beleefde zijn doorbraak bij het grote publiek met de J39 People’s Chair, die wordt gekenmerkt door de handgeweven zitting van papierkoord. Hij was de eerste directeur van ontwerpstudio FDB Møbler, waar hij de koers uitzette die de meubelproducent in de vele jaren daarna volgde.

Mogensen ontwierp mooie, functionele en solide handgemaakte meubelstukken die gewone mensen konden betalen. Hij maakte design en productie rationeel en simpel, op een manier die destijds tegen de stroom inging, maar Scandinavië wel echt op de kaart zette. Zowel toen als nu worden Mogensens ontwerpen geprezen om hun hoge kwaliteit en comfort en beschouwd als iconisch Scandinavisch design.