Van oude zuivelfabriek naar moderne rustieke woning

Grote raampartijen en glimmende tegelwanden bepalen de look van deze volledig verbouwde zuivelfabriek. Neem een kijkje in de unieke woning.

wankele zuivelfabriek voor huis
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
oude zuivelfabriek voor modern huis

Hier wonen Britt Christiansen en Mikkel Küster met hun twee honden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dromen van een industrieel pand

Het was altijd al een droom van Britt Christiansen en Mikkel Küster om een oud industrieel pand te kopen en dit om te toveren tot een woning met veel karakter en slimme oplossingen. Dat lukte een paar jaar geleden, toen een klant hen inschakelde voor de inrichting van de zuivelfabriek Vallø Mejeri in de Deense regio Seeland.

Nog voordat het project van start was gegaan, hadden Britt en Mikkel, die in het dagelijks leven creatieve interieurs ontwerpen voor met name hotels, restaurants en bedrijven, de oude zuivelfabriek van 2400 m2 met een schuur en 14.000 m2 grond eromheen overgenomen.

oude zuivelfabriek voor modern huis

Er is volop ruimte voor mens en hond in de oude zuivelfabriek Vallø Mejeri. Britt en Mikkel zitten graag met veel vrienden en familie rond de grote eettafel. De uiteenlopende stoelen hebben gemeen dat ze lekker zitten. De lampen van Tom Dixon hangen aan een rail, waardoor je ze naar wens kunt verplaatsen. In het hele interieur is veel aandacht besteed aan de verlichting, met een mix van dure en goedkope lampen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

oude zuivelfabriek voor modern huis

Britt en Mikkel hebben van reflecterende lampen van Hübsch een gigantische kroonluchter gemaakt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een industriële look

De afgelopen twee jaar zijn ze bezig geweest met de verbouwing van het hoofdgebouw uit 1949, dat tot 1987 dienstdeed als zuivelfabriek en kaasmakerij. Het was een tijdrovend project, doordat het stel de verbouwing grotendeels zelf en met hulp van vrienden deed, terwijl hun werk gewoon doorging. Maar nu is het gebouw van rode baksteen af, in al zijn rustieke brutalisme.

Britt en Mikkel hebben de industriële uitstraling zo veel mogelijk behouden, van de originele witte tegels – die nauwelijks schoon te krijgen waren – tot de dikke betonnen entresols, de gaten voor de melktanks, het gedeelde toilet van de fabrieksmedewerkers en de hoge ramen en deuren.

moderne woonkamer met witte tegels en roze tapijt en grijze bank

Britt en Mikkel mixen oud en nieuw, zelfgemaakt en gekocht. De salontafel in de woonkamer is een erfstuk en bestaat uit een oude draaibank met poten van gasbeton. De bank, waarop de honden ook welkom zijn, is een Macchiato van Norr11. De gezellige fauteuil met lamswol heet Big Big Chair en is ook van Norr11. De vitrinekast, waar verzamelobjecten en porselein in staan, is van House Doctor. De vijg en de wandkleden van 101 Cph benadrukken de grote schaal van de ruimte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
eenvoudige fotowand met witte tegels

Een mooi tableau met fotokunst, prints en accessoires

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

New York als inspiratie

Het resultaat doet haast denken aan een New Yorkse loft, met grote, in elkaar overlopende ruimtes en ruwe materialen.

‘We zijn allebei enorme perfectionisten en besteden aandacht aan elk detail,’ vertelt Britt.

Samen met haar partner Mikkel heeft ze het binnenhuisarchitectenbureau Makwärk, dat deels in de zuivelfabriek is gevestigd en deels op de coworking-locatie 5teSTED in hartje Kopenhagen.

moderne woonkamer met witte tegels en roze tapijt en grijze bank

De grote leefruimte is opgedeeld door middel van een betonnen muur. Daarin is een haard verwerkt waar je van drie kanten van kunt genieten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
twee schattige honden in de zuivelfabriek

Het lijdt geen twijfel dat Britt Christiansen en Mikkel Küster hun huis hebben ingericht voor het goede leven. En daar horen uiteraard ook hun twee honden bij.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
betonnen muur met ingebouwde open haard en zwarte leren stoel

De muur creeert een gezellig hoekje, waar je je kunt terugtrekken. De leren loungestoel North is van Bolia en de stalen tafel is van House Doctor. Het ronde kleed is van Zuiver.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
minimalistische badkamer met baksteen en ligbad

Ook de slaapkamer heeft een rustieke en decadente sfeer. De ruwe bakstenen muur, de betonvloer en de witte tegels creëren samenhang met de rest van het huis. De zware, rode, velours gordijnen van Ikea zijn extra lang en geven de ruimte iets theatraals, en het bad van Bernstein Badshop voegt extravagantie en luxe toe. De zwarte kraan en de hanglamp Etch Pendel van Tom Dixon maken het plaatje compleet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

turquoise visgraattegels met bordeauxrode muren en houten ladekast

Het rood van de slaapkamer is voortgezet in de badkamer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Esthetiek van hotellobby’s en restaurants

Ze zeggen door hun werk in de interieurbranche soms last te hebben van beroepsdeformatie en altijd op zoek te zijn naar nieuwe input. Ze doen op reis inspiratie op en kijken graag binnen in internationale hotellobby’s en restaurants waar gedurfde keuzes zijn gemaakt.

‘We houden van dingen die anders dan anders zijn en van het neoclassicisme, en laten ons vaak meeslepen door wilde, originele ideeën. Soms vliegen we daarbij uit de bocht, en dan moeten we terug naar de basis,’ zegt Britt. Ze vertelt ook dat ze tijdens de verbouwing allerlei verrassingen tegenkwamen – soms leuke en soms minder leuke, omdat er extra werk uit voortkwam.

slaapkamer met bordeauxrode muur en blauw beddengoed

Bed is buitengewoon hoog – je moet onwillekeurig denken aan de Prinses op de erwt. De bedlampen zijn van Hübsch en het karpet is van Zuiver. Achter de rode tegelwand zit de badkamer, en ook daar lopen oud en nieuw door elkaar.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
inloopkast met bouclé fauteuil

Naast de badkamer is een royale inloopkast ingericht, met Pax-kasten van Ikea gecombineerd met een antieke etagèretafel. De stoel en de poef zijn van Norr11, de kroonluchter is van 101 Cph.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een uitdagend project

‘Het huis heeft veel mooie details, en die hebben we zo veel mogelijk behouden. Zo zijn de entresols bewaard gebleven en hebben we glas geplaatst in de gaten die de melktanks in de vloer hebben achter- gelaten.

Het dikke glas weegt 250 kilo, en het was geen kleinigheid om het met een kraan het huis binnen te krijgen,’ zegt Mikkel. Hij werkte niet alleen zelf mee aan de verbouwing, maar stuurde ook de mensen aan die ze inhuurden.

trappenhuis dat naar een logeerkamer en een extra badkamer leidt.

Achter de keuken en woonkamer bevindt zich een trappenhuis dat onder andere naar een logeerkamer en een extra badkamer leidt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

DE STOEL IN DE LOGEERKAMER heet Amsterdam en is van Kare Design

De stoel in de logeerkamer heet Amsterdam en is van Kare Design

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een heel persoonlijk huis

De zuivelfabriek is omgetoverd tot een heel persoonlijk huis voor twee – plus een stuk of wat honden. Britt en Mikkel zijn heel gastvrij en hebben graag mensen over de vloer.

Het plan is om met de vele andere gebouwen op het perceel een leefgemeenschap te vormen, waar allemaal vrienden wonen.

OUDE PERSONEELSTOILET met een Silas-dressoir van Pure Home en een spiegel van House Doctor geplaatst

In het oude personeelstoilet zijn een Silas-dressoir van Pure Home en een spiegel van House Doctor geplaatst. De wasbekkens zijn van Bernstein Badshop.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
woonkamer in een oude zuivelfabriek met rode bank en designstoelen

In de gezellige zithoek staat een bank bekleed met roestkleurig velours. De stoel Hippo, de tafel Gear en de loungestoel Mammoth zijn van Norr11. De grote staande lamp Geometry van DesignAffair brengt de meubels bij elkaar.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad