Villa Kamma
Søren en Rasmus stonden aan de start van een gigantisch renovatieproject, toen ze meer dan twee jaar geleden hun nieuwe huis, Villa Kamma, overnamen. Het huis was op zijn zachtst gezegd vervallen en overgenomen door rot en ongedierte. Vandaag staat het als de mooiste, witte parel en het pand is weer volledig tot leven gekomen.
Kom binnen in het geheel gerenoveerde droomhuis, dat is overspoeld met luxe. Hoge panelen, stucwerk, rozetten, visgraatparket, met roeden opgedeelde ramen, zorgvuldig gekozen interieur en de mooiste binnentuin vormen het kader voor de nieuwe Villa Kamma.
Over Villa Kamma:
Søren en Rasmus namen Villa Kamma over in 2021. Het huis is 296 m2 plus 10 m2 voor de wijnkelder en ligt in Skotterup, op het Deense eiland Seeland. Het oorspronkelijke deel van het huis (het "achterhuis") is uit 1895, en daarna zijn er zowel in 1905 als in 1929 uitbreidingen aangebouwd.
Was er iets in het bijzonder, dat jullie opviel, toen jullie het huis voor het eerst zagen?
JA! Wij zijn voor de potentie gevallen en mogelijkheden om het lelijkste eendje aan de weg om te toveren tot de mooiste zwaan! Ze zeggen dat locatie alles is, en hier was Villa Kamma perfect gelegen: groot bos in de achtertuin en de Øresund in de voortuin.
In welke staat was het huis, toen jullie het overnamen?
Kamma droeg duidelijk de sporen van verwaarlozing in de vele voorgaande jaren. De meeste kozijnen waren weggerot en opgelapt met watten, er zaten gaten in het dak en ongedierte in zowel het houtwerk als onder de vloeren. Het was allemaal versleten en in de woonkamer waren de muren en plafonds geel en oranje geverfd. Al met al was het huis min of meer afgeschreven.
Hoe zou je het huis omschrijven zoals het er nu uitziet na de verbouwing?
We volgden het motto: "Make Kamma great again"! En dat hebben we gedaan: we hebben alles gecontroleerd en vernieuwd; Sanitair, riool, elektra, isolatie, ramen en ga zo maar door.
Kamma had een enorm potentieel voor een upgrade. Ze is bijvoorbeeld niet 'geboren' met wandpanelen en stucwerk, maar ze heeft het nu, en het past er perfect bij – je denkt dat het er altijd al zo heeft uitgezien.
We hebben ons gericht op het creëren van een rode draad door het hele huis. De vloeren zijn in alle kamers eiken parket in visgraatpatroon – behalve de badkamers en keuken-eetkamer, waar dezelfde grijze vloertegels zijn gelegd. Daarnaast hebben alle keuken- en garderobekasten dezelfde fronten en handgrepen en zijn alle werkbladen in de keuken, bijkeuken en badkamers gelijk. Ook hebben we door het hele huis dezelfde armaturen gekozen, net zoals de wandpanelen, het stucwerk en de muurkleuren door het hele huis terugkomen.
Daarbij komt nog de energierenovatie. Toen we het huis overnamen, werd het verwarmd door een olieketel en elektrische radiatoren. We hebben de buitengevel met 100 mm geïsoleerd, en alle buitenmuren zijn inwendig geïsoleerd met 50 mm. Ook zijn we overgegaan op een warmtepomp, hebben we nieuwe ramen gekregen en er isolatie in zowel de vloer als het dak, dus we zijn van het slechtste energielabel 'G' naar het een na beste 'A2015' gegaan!
Hebben jullie ervaring met renoveren?
Een ietwat saaie en klassieke gele vrijstaande woning uit 1970 hebben wij eerder getransformeerd naar een moderne, betimmerde en energiezuinige woning met kamerhoge ramen. Hier hebben we veel ervaring opgedaan, aangezien we zelf nauw betrokken waren bij het renovatieproces.
Welke rol hebben jullie gehad bij de renovatie van Villa Kamma?
We zijn zoveel mogelijk bij de verbouwing betrokken geweest, maar met fulltime werk ernaast. We zijn zelf ook in werkkleding geweest en hebben een deel van het dak zelf gelegd, geschilderd, gepleisterd, materialen gesleept en naar de milieustraat gereden.
Daarnaast hebben we het proces begeleid en alles zelf ontworpen en getekend. We hadden voor een korte periode een projectmanager in dienst, maar we merkten dat we het net zo goed zelf konden.
Hoe hebben jullie het renovatieproces aangepakt?
Het proces begon met het bekijken van plattegronden. We hebben het hele huis op de computer getekend en toen begon de puzzel met het verplaatsen van muren en het van boven naar beneden doorgronden van de hele Villa Kamma.
Daarna zijn we op zoek gegaan naar vakmensen. We hadden een aantal goede contacten en wisten er van tevoren een paar waar we contact mee op zouden nemen.
De volgende stap was het vinden van materialen. We maakten een moodboard met de verschillende kleuren en materialen, zodat we altijd onze "rode draad" hadden om ons tot te verhouden.
Het allereerste wat we deden, toen we de sleutels kregen, was het verwijderen van een nogal rotte tuinkamer die de gevel "versierde" richting de voortuin. Daarna was het groot karwei om het huis van binnenuit te strippen. Er was niet veel dat kon worden gerecycled, omdat alles volledig versleten was.
Wat was het meest uitdagende onderdeel van de renovatie?
De grootste uitdaging van de renovatie is waarschijnlijk een combinatie geweest van het feit dat we uiteindelijk het hele "achterhuis" moesten afbreken omdat het was weggevreten door rot en ongedierte. En daarnaast waren er de stijgende materiaalprijzen.
We renoveerden in dezelfde tijd dat Corona de wereld op zijn kop zette en de prijzen de pan uit rezen, omdat iedereen ineens moest verbouwen en bouwen tegelijk. Dit betekende ook dat er materiaaltekorten waren – we moesten op sommige plaatsen creatief denken om dingen op te lossen.
Hebben jullie onderweg nog moeilijke besluiten moeten nemen?
Blijkbaar is een renovatieproject altijd één lange weg vol compromissen. Begrepen in de zin dat je altijd bepaalde kaders hebt waarbinnen je dient te werken, en dit brengt onvermijdelijk uitdagingen met zich mee.
Over het algemeen hebben we gelukkig geen moeilijke compromissen hoeven sluiten. Er zijn natuurlijk kleine dingen die je onderweg moet heroverwegen, en je kunt niet alles als nieuw krijgen als je iets ouds renoveert.
Heb je ergens spijt van gehad tijdens je renovatieproject?
Over het algemeen hebben we gekregen, waar we van hadden gedroomd - en misschien een beetje meer. Toen we zagen hoe de verschillende kamers één voor één in elkaar begonnen te passen naarmate de renovatie vorderde, kregen we de bevestiging dat de beslissingen die we hadden genomen de juiste waren.
Natuurlijk zijn er dingen die je anders had kunnen wensen, maar het zit hem in de kleine dingen. Zoals hier en daar een stopcontact of dat een deur 10 cm langer had moeten zijn.
Waar zijn jullie bijzonder blij mee in het pas gerenoveerde huis?
We houden van de verbinding tussen de verschillende elementen die door alle verdiepingen lopen. Alles wat het hele huis met elkaar verbindt, ook al zijn het meerdere verdiepingen en vele vierkante meters.
Daarnaast hebben we de oude vloerbalken van de vloer in de woonkamers hergebruikt om de plafonds in het achterhuis te decoreren. We moesten immers het hele achterhuis verbouwen en ineens werd het oudste gedeelte van het huis het nieuwste gedeelte. Om charme en ziel in te brengen, hergebruikten we de oude vloerbalken in de plafonds als decoratie in de woonkeuken en als "nep" constructiebalken op de eerste verdieping in het achterhuis.
In de entree hebben we tussen de verdiepingen een opening gemaakt om licht en lucht binnen te laten, aangezien het vrij donker was. Nu hangt de mooiste kroonluchter door de vloeren naar beneden, wat zorgt voor een gaaf "wauw-effect" als je door de deur binnenloopt.
We hebben de binnenplaats echt opgenomen als onderdeel van de woonkeuken. Vroeger was er alleen toegang via een kleine achterdoorgang. We hebben er nu voor gekozen om de achterdoorgang weg te halen en vervolgens dubbele terrasdeuren en vaste raampartijen met uitzicht op het terras te plaatsen.
Ook hebben we de oude stookruimte, waar de olieketel stond, weggehaald en daardoor meer ruimte buiten gekregen, waar nu veel potten staan, tuinmeubelen en gezelligheid.
Waar heb je inspiratie en begeleiding gevonden voor de inrichting en renovatie?
De sociale media zijn een overvloed aan inspiratie voor zowel interieurinrichting als renovatie.
Zoek bijvoorbeeld een aantal interessante profielen op Instagram, waarvan de stijl je aanstaat en wees niet bang om ze te schrijven als je vragen hebt. We hebben het zelf gedaan en op ons eigen Instagram-account krijgen we regelmatig vragen over van alles, van materiaalkeuze en kleuren tot leveranciers.
De 5 beste adviezen van Søren en Rasmus voor hen die voor een renovatieproject staan:
- Budget, budget, budget! Maak een realistische begroting en tel daar 30% bij op! Om de een of andere reden ga je altijd over het budget heen.
- Droom groots! Doe het vanaf het begin goed. Je zult er vele jaren wonen, dus doe het, nu je de kans hebt.
- Geduld. Dingen kosten tijd, maar je komt er wel.
- Schema. Wees niet te optimistisch in de planning, want er zullen onderweg onvermijdelijke vertragingen zijn.
- Vertrouw op jezelf. Je intuïtie heeft meestal gelijk, en uiteindelijk ben jij het die in het huis gaat wonen.
Pssst.. Op dit moment kan Villa Kamma je nieuwe thuis worden - Søren en Rasmus hebben het juweel te koop aangeboden.