Een voorbeeld van een Deens turnkey-project
Cora Lucaz heeft van haar passie, mondaine droomwoningen maken, haar werk gemaakt. Ze investeert in historische huizen met een fraaie architectuur uit begin 20e eeuw, die het potentieel hebben om te worden omgetoverd tot unieke woningen. En daar kan ze van leven. Zodra ze een huis heeft ingericht, verkoopt ze het weer. Met alles erop en eraan. Dit concept wordt turnkey genoemd en is in onder andere Noorwegen, Engeland en de VS al gangbaar.
Een huis van 550 m2
In dit huis in het Deense Hellerup, een plaats met een chic karakter ten noorden van Kopenhagen, woont de Noorse Cora Lucaz met haar man en de hond Seven.
Als de elektrische poorten opengaan, krijg je al het gevoel dat dit huis iets speciaals met je doet. En dat gevoel wordt nog sterker als je binnenkomt in de entree, waar een sierlijke trap met een metalen reling zich door alle vier de verdiepingen van het huis slingert. Aan het plafond hangt een langwerpige, speciaal ontworpen lamp van Michael Anastassiades.
In dit weelderige huis van 550 m² is duidelijk een creatief brein aan het werk geweest.
Hier vind je geen bankje dat nog op zolder heeft gestaan of een miskoop in een hoekje. Integendeel, alles klopt tot in detail. a
Zelfs de koffie, want Cora houdt van goede kwaliteit, dus de koffiemachine is de crème de la crème. Ook daar hoeft een toekomstige eigenaar niet aan te denken.
“Mijn bedrijfsplan ontstond toen we een huis in Hellerup hadden gekocht. Maar toen ik zag dat alle huizen in de omgeving vol stonden met Deense design-klassiekers, wilde ik een ongewone woning maken met andersoortige, klassieke ontwerpen uit vooral Frankrijk en Italië. Dus ik ging snuffelen in buitenlandse designmeubelwinkels, speciaalzaken en veilingen en ik heb een aantal dingen speciaal laten ontwerpen. Een makelaar wist ons over te halen om het huis met interieur en al te verkopen, en in 2016 braken we het Deense record voor de vierkantemeterprijs. We verlieten huis en haard met onze kleren onder de arm, plus wat servies.Nog geen vaas of kussen namen we mee. De kopers, een stel met kinderen, zouden zelf een bouwproject beginnen, maar zagen een kans om zo van al het gedoe af te komen, en ze waren weg van de stijl,“ vertelt Cora.
Alles heeft een vleugje van de 20e eeuw
Cora’s huidige huis heeft een monochrome look, wat een gevoel van flow tussen de kamers geeft.
Het meeste meubilair is op maat gemaakt voor de woning, een statig herenhuis uit 1908, op basis van de uitstraling ervan. Dus alles heeft een vleugje van de 20e eeuw met zijn mooie visgraatparketten, messing en marmeren details, gordijnen en tapijten. Alleen oogt het hier wat moderner en geraffineerder, omdat Cora alleen degelijke materialen gebruikt.
Verder hebben designiconen als Gio Ponti, Finn Juhl en Rick Owens hun weg gevonden naar het mondaine huis.
Het stel had al twee jaar een oogje op het huis, en toen ze het kochten besloot Cora er een droomhuis van te maken. Het bestond uit twee appartementen met kleine kamers, en om grote, open ruimtes te maken werden muren verwijderd.
Daarnaast zijn er chique elementen toegevoegd, zoals strakke gestuukte wanden en mooie glaspartijen.
“Ik heb ervoor gezorgd dat de entree bij binnenkomst indruk maakt. De keuken is groot en functioneel, omdat we graag koken maar ook af en toe een kok inhuren voor onze avondjes. In de woonkamer en eetkamer kunnen we veel gasten hebben, en de winterkamer is bedoeld als de plek waar je kunt beginnen met een cocktail en eindigen met een potje kaarten,“ legt Cora uit, die veel reacties krijgt op de internationale sfeer van het huis, geïnspireerd op de vele buitenlandse reizen van het stel.