© Tia Borgsmidt

Een fijne voorjaarslunch

Nodig je familie en vrienden uit voor een traditionele Scandinavische lunch. De gerechten zijn niet moeilijk te maken, waardoor je genoeg tijd hebt om zelf gezellig aan te schuiven. Bier en jenever passen er goed bij, en alle recepten zijn voor zes personen. Skål!

28 april 2020

Eiersalade met haring, appel, dille en kappertjes 

De haring wordt geserveerd in een lekkere eiersalade met appel, dille en kappertjes. Als je de eieren van tevoren kookt, draai je de salade zo in elkaar. Kunnen niet al je gasten haring waarderen, serveer de eiersalade dan apart van de haring.

Eiersalade

  • 4 eieren
  • 1 goudrenet
  • 1 kleine ui
  • 300 g rauwe haring
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels kerrie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 handje kruiden, bijvoorbeeld bieslook en dille
  • 1 dl mayonaise
  • 1 dl crème fraîche (light)
  • zout en peper

Extra

  • roggebrood
  • boter


(1) Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. (2) Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Pel de eieren en hak ze klein. Snijd de haring in hapklare stukken. Laat de kappertjes een paar minuten uitlekken en droog ze goed. (3) Smelt de boter in een koekenpan en bak de appel en de ui tot de ui glazig is. Voeg de kerrie toe en bak nog een minuut. Meng de appel en de ui door de kappertjes en laat het mengsel afkoelen. (4) Hak de kruiden fijn. Roer de crème fraîche en de mayonaise door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Meng deze dressing en de haring door het appel-uimengsel. (5) Serveer de eiersalade met haring op roggebrood

haringsalade eiersalade met haring kirppu
© Tia Borgsmidt Haring mag niet ontbreken bij een voorjaarslunch. Schaaltje van Kirppu.


Gemarineerde zalm met kort ingelegde radijsjes en mierikswortelmayonaise

Deze gemarineerde zalm is zeker weten een hit. Kies zalm van goede kwaliteit en vergeet niet om deze een dag van tevoren te bereiden.

Gemarineerde zalm

  • 1 zalmfilet, ca. 600 g
  • 1 theelepel mosterdzaad (gekneusd)
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • Kort ingelegde radijsjes
  • 1 bosje radijsjes
  • 1 dl appelazijn
  • 1 dl suiker

Mierikswortelmayonaise

  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ theelepel zoutvlokken
  • 1½ dl olijfolie
  • 1-2 eetlepels geraspte mierikswortel
  • sap van ½ citroen
  • peper

Extra

  • roggebrood
  • groene kiemgroenten als garnering


Gemarineerde zalm: (1) Controleer de zalm op eventuele graatjes. Leg de zalm op de huid in een ondiepe schaal. (2) Meng mosterdzaad, suiker en zout en strooi dit over de zalm. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet hem tot de volgende dag in de koelkast.

Kort ingelegde radijsjes: Maak de radijsjes schoon en was ze. Doe de azijn met de suiker in een kleine pan en breng het aan de kook. Voeg de radijsjes toe en neem de pan van het vuur. Laat de radijsjes afkoelen in de pan.

Mierikswortelmayonaise: Doe eidooiers, mosterd en zout in een kom en klop de olie er beetje bij beetje doorheen tot een mooi lobbig geheel. Breng op smaak met mierikswortel, citroensap en peper.

Snijd de zalm in dunne plakken en schik ze op een schaal. Snijd de radijsjes in plakjes en verdeel ze over de zalm. Strooi er kiemgroenten over. Serveer met roggebrood en mierikswortelmayonaise. 

Kies zalm van goede kwaliteit. Schaal van Kirppu, messing bestek van Honning og Flora.
© Tia Borgsmidt Kies zalm van goede kwaliteit. Schaal van Kirppu, messing bestek van Honning og Flora.

Kipsalade met shiitake, tuinkers en knapperige prei

Deze romige, onweerstaanbaar lekkere kipsalade is heerlijk op zuurdesembrood. Als je de kip van tevoren kookt, is de salade in een mum van tijd klaar.

Kip

  • 1 grote kip van goede kwaliteit
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • het groen van 1 prei

Kipsalade

  • 250 g shiitakes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout
  • 2 appels
  • 2 dl crème fraîche (light)
  • 1 dl mayonaise
  • 1 eetlepel zoete mosterd
  • zout en peper
  • 1 prei
  • 1 bakje tuinkers

Extra

  • 6 sneden zuurdesembrood


Kip: Spoel de kip goed schoon. Pel de ui, schrap de wortel en was de prei. Doe de kip met de overige ingrediënten in een pan en giet er zo veel water over dat het net onder staat. Kook de kip tot hij zo gaar is dat het vlees makkelijk loslaat (circa 1½ uur). Laat de kip in het vocht afkoelen. Pluk het vlees van de botten en verdeel het in kleinere stukken.

Kipsalade: (1) Maak de shiitakes schoon. Verhit de olie in een antiaanbakpan en bak ze op vrij hoog vuur tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper. (2) Halveer de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne partjes. (3) Roer de crème fraîche, mayonaise en mosterd tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper. Meng het kippenvlees, de paddenstoelen en de appels door de dressing. (4) Snijd de prei in dunne ringen. Rooster het zuurdesembrood desgewenst. Beleg het brood met de kipsalade en strooi er prei en tuinkers over.

TIP: Je kunt de kip een dag van tevoren koken en plukken. Zeef het vocht en kook het in tot een lekkere kippenbouillon.

Witte borden kippensalade brunch lunch bier
© Tia Borgsmidt Borden van Royal Copenhagen, vintage bestek van Honning og Flora, glazen van Kirppu.

Procureur met ingemaakte rode ui, groentechips en porcinimayonaise

De procureur moet een dag van tevoren worden bereid. Ook een klein stukje bevat al veel vlees, dus vries wat je overhoudt in. Beleg de knapperige sla met het malse vlees, de heerlijke paddenstoelenmayo, ingemaakte rode ui en groentechips. Maak gerust een royale hoeveelheid want het is verrukkelijk. Heerlijk met een koel glas witte wijn.

Procureur

  • 1 klein stuk procureur
  • zout en peper
  • 3 takjes rozemarijn of tijm
  • 5 dl bouillon

Ingemaakte rode ui

  • 1 rode ui
  • 1 dl azijn
  • 1 dl suiker

Porcinimayonaise

  • 1½ dl olijfolie
  • ca. 30 gram gedroogde porcini
  • 2 eidooiers
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ theelepel zoutvlokken
  • sap van ½ citroen
  • peper

Overig

  • 2 little gems, ca. 12 bladeren
  • wat bieten- of andere groentechips
  • kruiden of eetbare bloemen als garnering


Procureur: Verwarm de oven voor op 120 °C. Wrijf het vlees in met zout en peper en leg het in een ovenschaal. Hak de rozemarijn of tijm fijn en strooi dit over het vlees. Giet de bouillon erbij en zet de schaal 8-10 uur in de oven. Haal het vlees uit de oven en trek het met twee vorken uit elkaar. Voeg wat bouillon toe, zodat het sappig blijft.

Ingemaakte rode ui: Pel de ui en snijd hem in dunne plakjes. Kook de azijn met de suiker in een kleine pan tot de suiker is opgelost. Giet het vocht over de uien en laat het staan terwijl je de rest klaarmaakt. Je kunt de uien prima een dag van tevoren bereiden.

Porcinimayonaise(1) Verhit de olie in een kleine pan en bak de porcini ca. 5 minuten op laag vuur. Laat de olie afkoelen en zeef de paddenstoelen eruit. Bewaar de olie. (2) Doe eidooiers, mosterd en zout in een kom en klop de porciniolie er beetje bij beetje doorheen tot een mooi lobbig geheel. Breng op smaak met citroensap en peper.

Haal 12 bladeren van de little gem af. Leg op elk blad wat procureur, porcinimayonaise en ingemaakte rode ui. Garneer met groentechips en met kruiden of eetbare bloemen.

Procureur lunch witte borden
© Tia Borgsmidt Groene vintage glazen van Kirppu, wit bord van Royal Copenhagen.