Klein A45
© Laura Stamer

Kijk binnen in Klein A45 – een bekroond minivakantiehuis

We hebben overnacht in een architectonisch pareltje van slechts 21,2 m² van BIG en Klein, dat de grenzen verlegt voor de eigenschappen en CO²-voetafdruk van vakantiehuisjes.

Gloednieuw huis klaar voor

Het bed is fris opgemaakt en de geur van nieuw hout komt me tegemoet als ik de deur opendoe van de plek die de komende 24 uur mijn thuis zal zijn. Het tiny house is een paar dagen geleden met een kraan geplaatst en net klaar voor gebruik. En toen ik het daar op de binnenplaats zag staan, reikend naar de hemel, kon ik niet wachten om op ontdekking te gaan in het piepkleine huis.

Klein A45

De vliering is bereikbaar via een verplaatsbare ladder. Naast de achterste deur hangen een speaker en een draagbare lantaarn, en links zie je de met hout beklede badkamer.

© Laura Stamer
Klein A45

In het keukentje is een Vola­kraan geïnstalleerd. Je kunt er verse koffie zetten of een lokale wijn uit de kleine koelkast pakken.

© Laura Stamer

Luxe inrichting met Deens design

Binnen tref ik 21,2 m2 pure luxe, verdeeld over twee verdiepingen. Beneden bevinden zich een eetplek, daybed, keuken, badkamer en bergruimte en boven is er een ruime vliering met een tweepersoonsbed en uitzicht over de karakteristieke daken van het kunst- en architectuurmuseum Utzon Center in het Deense Aalborg.

Het geheel wordt ingekaderd door mooi, licht berkenfineer en een Dinesen-vloer en heeft een warme, huiselijke sfeer met design en interieur van onder andere Vola, Skagerak, Stilleben, Juna en Hay. Het huis is onderdeel van de nieuwste expositie van het museum, Holiday Home, en een zusje van het prototype, dat in een bos in de buurt van New York staat.

De huisjes zijn door Bjarke Ingels Group ontworpen voor het Deense bedrijf Klein, dat als missie heeft duurzame tiny houses te bouwen om in te werken, spelen en leven. Klein wil de grenzen van onze manier van leven en de plek waar we wonen verleggen. Het bedrijf is opgericht door de Deense ontwerper Søren Rose.

Klein A45

Op het bed op de vliering liggen beddengoed van Juna en een sprei van Stilleben van 100% linnen. Op de grond boeken over onder anderen Jørn Utzon.

© Laura Stamer
Klein A45

Vola-kranen van messing komen terug in de badkamer, die met een speciale lak is behandeld om het hout waterbestendig te maken.

© Laura Stamer
Klein A45

Het daybed van Skagerak en de deur naar de kleine bergruimte.

© Laura Stamer

Elke vierkante meter is benut

Hoe klein het huisje ook is, het heeft alles. Bij het bed liggen een slaapmasker en oordopjes, in de koelkast vind ik lokale wijn en chocolade en er hangt ook een speaker, zodat ik muziek kan luisteren in de stilte.

De minimalistische inrichting van de benedenverdieping nodigt uit om op ontdekking te gaan, want hier zijn de wanden niet zomaar wanden. Met een lichte druk transformeren ze tot deuren, waarachter een bergruimte schuilgaat met een kledingkast, badkamer en schappen met onder andere puzzels, stadsgidsjes en een gastenboek.

Al deze elementen dragen bij aan de knusse, huiselijke sfeer die zo kenmerkend is voor het verblijf in een vakantiehuisje.

Klein A45

Klein A45 heet dit huisje, dat dankzij zijn bijzondere A-vorm bestand is tegen grote hoeveelheden sneeuw en regen en wel 90 procent beter geïsoleerd is dan traditionele gebouwen. Het tiny house wordt zero waste geproduceerd met gecertificeerde materialen, en doordat het maar 8250 kilo weegt, kan het milieuvriendelijk worden 2 vervoerd. En de 21,2 m2 is optimaalbenut.

© Laura Stamer

Lees ook:

Klein A45

Hout dominert overal in het huis, met wanden en plafonds van berkenfineer, een eettafel en stoelen van Skagerak en een vloer van Dinesen.

© Laura Stamer

Wiegende golven en een mooie lichtinvald

De grote glaspartijen boven en beneden halen de natuur naar binnen – of het huisje naar buiten, zo je wilt. En de Japanse verwijzingen die te zien zijn op de lichte binnenplaats van het Utzon Center, geven me op slag een gevoel van rust. Precies zoals de bedoeling is in een vakantiehuis.

De rest van de dag breng ik door in het tiny house, waar ik geniet van het steeds veranderende daglicht, een verse kop koffie in mijn hand. Als de avond valt, neem ik een warm bad in de met hout beklede badkamer, waarna ik de ladder beklim en onder het knisperend frisse dekbed kruip.

Vanuit bed kijk ik naar de maan, die zich spiegelt in de wiegende golven van de fjord. Klein A45 is een schoolvoorbeeld van fantastische ruimtelijke kwaliteiten op een heel klein oppervlak.

Klein A45
© Laura Stamer

Een complete en geslaagde missie

Het is een complete en geslaagde missie, die niet alleen diepe indruk op me maakt, maar ook mijn horizon verbreedt. Tot veel meer dan 21,2 m2.