© YPSILON BUSINESS PHOTOGRAPHY EN IWEIN DE KEYZER

Van garage naar tuinkamer

Bekijk de prachtige transformatie die deze garage heeft ondergaan.

Een nieuwe manier om ruimte te gebruiken

Wij vroegen Dries van Nieuwenbergh van Objekt Architecten naar het idee achter deze stijlvolle verbouwing.

De opdracht was om een bestaande garage voor twee auto’s om te vormen tot een extra leefruimte waarbij tevens nog plek was voor een overdekte parkeerplaats.

In de oorspronkelijke situatie omarmde de L-vormige woning het terras. Door hier een nieuw volume aan toe te voegen, ontstond een U-vormige patio. Het aangebouwde volume kreeg een aluminium bekleding in Zweeds rood (faluröd), wat mooi contrasteert met de grijze gecementeerde gevel van de bestaande woning.

© YPSILON BUSINESS PHOTOGRAPHY EN IWEIN DE KEYZER

Herbruikbare materialen

De garagepoort werd bekleed met hetzelfde materiaal als de gevel, waardoor hij onzichtbaar is. De tuinkamer is aan de achterzijde voorzien van twee mooie raampartijen met een fijn uitzicht op de tuin.

Het schuine dak is beplant omwille van het zicht, de isolerende werking en om een connectie met de tuin aan te gaan. De raampartijen aan de straatkant trekken het licht vanuit het zuiden maximaal naar binnen.

© YPSILON BUSINESS PHOTOGRAPHY EN IWEIN DE KEYZER

Op verzoek van de eigenaren werd gekozen voor een opengewerkte claustra van aluminium profielen aan de buitenzijde. Hierdoor blijft de connectie met de buitenwereld behouden, maar wordt de inkijk beperkt. De claustra laat het ook toe om het raam volledig te openen, voor natuurlijke ventilatie. Een tweede groot raam zorgt voor een overvloed aan natuurlijk licht.

© YPSILON BUSINESS PHOTOGRAPHY EN IWEIN DE KEYZER
Het minimale materiaalgebruik zorgt voor een pure vormgeving aan de buitenzijde en een rustgevende tijdloosheid binnenshuis
© YPSILON BUSINESS PHOTOGRAPHY EN IWEIN DE KEYZER

Interactie met de natuur

Binnen in de tuinkamer is gekozen voor een uniforme afwerking van één houtsoort, waarmee de ruimtelijkheid van de kamer wordt geaccentueerd. De tuinkamer is door middel van een schuifdeur van hetzelfde hout verbonden met de bestaande woning.

Door de houten afwerking aan de binnenkant en de vele grote raampartijen krijgt deze tuinkamer een echte connectie met de natuur, de zon en het dagelijks leven. Een plek om dagelijks van te genieten.