© Tia Borgsmidt

Aardpeerpuree, witvis en beurre noisette

Het is weer herfst, en we verwelkomen die donkere, stormachtige tijd met een najaarsmenu gewijd aan de producten van het seizoen.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Aardpeerpuree

  • ½ ui
  • ½ teentje knoflook
  • 150 g aardpeer
  • ½ el olijfolie
  • takjes tijm
  • 2 dl groentebouillion
  • 1 dl slagroom
  • zoutvlokken en peper

Gebakken heek

  • 200 g heekfilet met huid
  • zoutvlokken en peper
  • 25 g boter om mee te bakken
  • verse tijm als garnering

Beurre noisette

  • 50 g boter
  • 1 el hazelnoten

Zo ga je te werk

Aardpeerpuree

  • Pel en snipper de ui. Pers de knoflook uit. Schil de aardperen en snijd ze in blokjes van ca. 1 x 1 cm.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak ui, knoflook, aardpeer en tijm een paar minuten.
  • Voeg de bouillon toe en laat de aardpeer 30 minuten sudderen tot hij gaar is.
  • Verwijder de tijm, giet de aardpeer af (bewaar de bouillon) en pureer.
  • Roer de slagroom toe en genoeg bouillon om er een mooie, romige puree van te maken.
  • Breng op smaak met zoutvlokken en peper.

Gebakken heek

  • Snijd de vis in vier mooie stukken.
  • Kruid ze met zoutvlokken en peper.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de vis op de huid tot deze knapperig is.
  • Keer de vis voorzichtig om en bak nog een paar minuten, tot hij uit elkaar valt als je er met je vinger op drukt.

Beurre noisette

Smelt de boter in een pan tot hij bruin kleurt. Voeg de hazelnoten toe.

Serveren

  • Schep de aardpeerpuree op de borden.
  • Leg de heek erop en giet er wat beurre noisette over.
  • Garneer met tijm.