gebakken heek
© Tia Borgsmidt

Gebakken heek met venkel en kruidensabayon

Een stukje vis met een knapperige venkelsalade en een lichte, schuimige sabayon – deze saus zou wel eens een blijvertje kunnen worden. Het gerecht is puur zomergeluk. Geef er eventueel gekookte nieuwe aardappelen bij.

Gebakken heek met venkel en kruidensabayon

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Heek

  • 300 g heekfilet zonder huid
  • zoutvlokken en peper
  • 25 g boter om te bakken

Venkelsalade

  • 1 venkelknollen
  • rasp en sap van 1 citroen
  • olijfolie
  • ½ kleine handvol dille
  • 1 el zoute kappertjes
  • peper

Kruidensabayon

  • ½ dl witte wijn
  • ½ dl bouillon
  • 3 eidooiers
  • ½ handvol krulpeterselie
  • zoutvlekken en peper

Zo ga je te werk

Gebakken heek

  • Snijd de vis in 4 mooie stukken. Kruid ze met zoutvlokken en peper.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de vis op middelhoog tot hoog tot hij makkelijk uit elkaar valt als je er met je vinger op drukt.

Venkelsalade

  • Snijd de onder- en bovenkant van de venkel af en verwijder de harde kern.
  • Snijd de venkel op een mandoline in dunne plakjes en meng er citroenrasp en -sap en olijfolie naar smaak door.
  • Meng de gehakte dille en de afgespoelde, uitgelekte kappertjes erdoor.
  • Breng op smaak met peper.

Kruidensabayon

  • Kook de wijn en bouillon in tot de helft.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Klop de eidooiers in een kom los. Verwarm ze dan al kloppend au bain-marie en klop beetje bij beetje het mengsel van wijn en bouillon erdoor tot het dik wordt.
  • Neem de kom van het vuur en voeg ge hakte peterselie toe.
  • Blend de saus tot hij schuimig is en breng op smaak met zoutvlokken en peper.
  • Serveer de heek met de venkelsalade en de kruidensabayon.