Vichyssoise
© Styling: Lone Klær, Foto: Tia Borgsmidt

Vichyssoise met gekarameliseerde ui

Een kommetje winterse soep is een heerlijk eerste gerechtje op een gure dag. Serveer de soep met gekarameliseerde ui en verse kruiden.

Vichyssoise met gekarameliseerde ui

Een romige soep van prei, aardappelen en groentebouillon. Serveer de soep met gekarameliseerde uien en verse kruiden.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Vichyssoise

  • grote peren
  • 150 g aardappels
  • ½ uit
  • 1 el olijfolie
  • 4 dl groentebouillon
  • ½ laurierblaadje
  • 1 takjes tijm
  • 1 dl slagroom
  • zoutvlokken en peper

Gekarameliseerde ui

  • 1 sjalotten
  • ½ rode ui
  • 12 g boter
  • ½ el bruine basterdsuiker

Erbij

  • verse tijm (of eventueel peterselie)
  • ½ zuurdesemstokbrood

Zo maak je het

Vichyssoise

  1. Snijd de preien in ringen en was ze goed.
  1. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  1. Pel en snipper de ui.
  1. Verhit de olie in een soeppan en bak de prei, aardappel en ui op hoog vuur tot ze bruin kleuren.
  1. Giet de bouillon erbij en voeg het laurierblad en de takjes tijm toe.
  1. Laat ca. 20 minuten sudderen met het deksel op de pan, tot de groenten zacht zijn.
  1. Haal laurier en tijm eruit en pureer de soep.
  1. Voeg de slagroom toe en warm even door.
  1. Breng op smaak met zoutvlokken en peper.

Gekarameliseerde ui

  1. Pel de uien en snijd ze in ringen.
  1. Smelt de boter in een koekenpan en bak de uien op matig vuur tot ze bruin kleuren.
  1. Voeg de basterdsuiker toe en laat de ui karamelliseren.

Serveren

  1. Schep de soep in kommen en garneer met ui en tijm.
  1. Geef er sneetjes stokbrood bij.