Focaccia met kruiden
© Tia Borgsmidt

Focaccia met kruiden en geklopte boter

Het mooiste zomerbrood is heerlijk luchtig en ziet er met zijn kruidengarnering prachtig uit. Je kneedt het deeg de avond voor je gaat bakken, en de speciale vouwtechniek maakt het brood lekker smeuïg. Erbij hoort een lekkere boter en wie houdt er nu niet van luchtige, geklopte boter? Het is heel makkelijk te maken, als je de boter maar lang genoeg klopt om die heerlijk luchtige consistentie te krijgen.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 Focaccia

Deeg

  • 10 dl water
  • 10 g droge gist
  • 2 el grof zout
  • 400 g tipo OO-Bloem
  • 800 g manitobabloem
  • olijfolie
  • zoutvlokken
  • verse kruiden, zoals tijm, rozemarijn, daslook, oregano, lavas, salie en dragon
  • eventueel viooltjes

Geklopte kruidenboter

  • 200 zachte boter
  • 10 takjes daslook (of dragon, peterselie, basilicum of bieslook)
  • 1 tl zoutvlokken

Zo maak je de focaccia met kruidenboter

Focaccia

  • Doe het water in een kom en los de gist erin op.
  • Voeg wat bloem en zout toe. Roer door elkaar en voeg de rest van de bloem toe.
  • Kneed het deeg lang, eventueel met een mixer met deeghaken.
  • Laat het deeg 15 minuten afgedekt rijzen.
  • Vouw het vanuit de vier zijden naar binnen en laat nog eens 15 minuten rijzen. Herhaal het vouwen drie keer.
  • Doe het deeg dan in een bak met deksel en druppel er olijfolie over. Zet een nacht in de koelkast.
  • Doe het deeg over in een ingevette ovenschaal en druk het uit in de hoeken.
  • Maak met je vingers kuiltjes in het deeg en garneer met kruiden en viooltjes. Laat het deeg nog een halfuur rijzen.
  • Bak het brood op 225 °C in 20 minuten goudbruin.

Geklopte kruidenboter

  • Verdeel de boter in stukjes en doe ze in een kom.
  • Klop de boter in ca. 10 minuten met een elektrische mixer zacht en luchtig.
  • Was en droog de daslook en hak fijn.
  • Meng daslook en zoutvlokken door de boter.

Lees het hele artikel