© Tia Borgsmidt

Kalf, bordelaisesaus, gebakken rode ui, pommes fondant en ingemaakte prei

Het is weer herfst, en we verwelkomen die donkere, stormachtige tijd met een najaarsmenu gewijd aan de producten van het seizoen. Lekkerder wordt de herfst niet dan met een stukje kalfsvlees en een saus om je vingers bij af te likken.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Pommes fondant

  • 2 pofaardappels
  • 25 g boter
  • 1 el olie
  • ½ teen knoflook
  • bosje tijm
  • 1½ dl bouillion
  • zoutvlokken en peper

Bordelaisesaus

  • sjalotten
  • 5 g boter
  • 1 laurierblaadjes
  • takjes verse tijm
  • 1½ dl rode wijn
  • 1 dl port
  • 3 dl kalfsfond
  • 12 g boter
  • zoutvlokken en peper

Gebakken rode ui

  • 2 rode uien
  • 1 el olijfolie
  • 1 el basamicoazijn
  • ½ el vloeibare honing
  • zoutvlokken en peper

Ingemaakte prei

  • 1 prei
  • ½ dl azijn
  • ½ dl suiker

Kalfshaas

  • 200 g kalfshaas
  • zoutvlokken en peper
  • 12 g boter om mee te bakken

Zo ga je te werk

Pommes fondant

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de aardappels in blokjes van max. 2 x 2 cm.
  • Doe boter en olie in een koekenpan die in de oven kan en voeg de aardappels toe. Bak ze rondom goudbruin.
  • Voeg de uitgeperste knoflook, tijm en bouillon toe.
  • Doe een deksel of aluminiumfolie opdepanenbakde aardappels in ca. 20 minuten gaar in de oven.

Bordelaisesaus

  • Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een steelpan en bak de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg laurierblaadjes, tijm en rode wijn toe. Kook in tot de helft.
  • Voeg port toe en kook in tot de helft.
  • Voeg kalfsfond toe en kook in tot de helft.
  • Zeef de saus en giet hem terug in de pan.
  • Monteer de saus vlak voor het opdienen met boter.
  • Breng op smaak met zoutvlokken en peper en eventueel een klein beetje suiker.

Ingemaakte prei

  • Was de preien en snijd ze in plakjes.
  • Breng azijn en suiker aan de kook.
  • Voeg de prei toe en laat 1 minuut sudderen.
  • Laat de prei afkoelen in het vocht.

Gebakken rode ui

  • Pel de uien en snijd ze in vieren.
  • Roer olie, azijn en honing door elkaar en meng de ui erdoor.
  • Verdeel de ui over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 20 minuten op 200 °C.

Kalfshaas

  • Verwijder zo nodig het vlies.
  • Dep het vlees droog en kruid met zoutvlokken en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees rondom aan.
  • Zet het vlees bij de aardappels in de oven (op 200 °C) en gaar het ca. 10 minuten, dan is het vanbinnen nog rood.
  • Laat het vlees buiten de oven 5 minuten rusten voor je het aansnijdt.

Serveren

  • Snijd het vlees in plakken.
  • Leg het op de borden met de prei, rode ui, bordelaisesaus en boerenkool of sla.
  • Geef de aardappels erbij.