Biercake - 's werelds makkelijkste recept voor kruidkoek met witbier en kruidnagel

Een biertaart hoeft er niet 'fraai uit te zien' - de taart moet gewoon goddelijk smaken. Dat is het geval met deze kruidcake. Er bestaat geen betere!

Ølkage

Biercake - 's werelds makkelijkste recept voor kruidkoek met witbier en kruidnagel

Biertaart of kruidkoek

Biertaarten worden ook wel kruidkoek genoemd. Deze biercake is niet anders, want deze bevat kruidnagel, kaneel en gember. De naam biercake komt van het feit dat de cake een heel zoet witbier bevat.

Biertaarten beleefden hun hoogtijdagen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen boter en eieren gerantsoeneerd waren. Dit recept bevat namelijk eigenlijk geen boter of eieren.

Het recept is een verdere ontwikkeling van een recept uit Kirsten Hüttemeiers kookboek 'Bag selv' uit 1943.

Honingcake van Kirsten Hüttemeier

Het recept van Kirsten Hüttemeier heet Zuid-Jutlandse 'honingcake' en het recept bevat - kenmerkend voor de oorlogsjaren: een kruidnagelvervanger.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 kruidkoeken

Biertaart

  • 500 g tarwebloem
  • 500 g poedersuiker (bruine suiker)
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl gemalen gember
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl baksoda
  • 1 klein witbiertje

Zo maak je het

  • Meng alle droge ingrediënten door elkaar. Meng op het einde het witbier erdoor en mix alles heel goed in een mixer of met een garde. Nu is het deeg klaar - is het niet waanzinnig makkelijk!
  • Verdeel het deeg over twee bakvormen van ongeveer 25 x 10 cm. Wrijf eerst de binnenkant van de vormpjes in met boter en bestrooi daarna met bloem.
  • Bak de bierkoeken 45 minuten op 200 graden. Leg na 30 minuten een stuk bakpapier over de cakejes om te voorkomen dat de korst aanbrandt. Steek tot slot een breinaald of iets dergelijks in de gebakken koek om te kijken of hij is doorgebakken. Er mag geen deeg aan de breinaald blijven plakken.
  • Laat de bakblikken even rusten voordat je de biercake eruit draait. Laat de cake vervolgens afkoelen. Snijd de cake in plakken als deze koud is. De kruidkoek smaakt het lekkerst als je deze besmeert met een flinke laag boter.
  • Bewaar de bierkoek in de koelkast in een plastic zak. Het is meestal de volgende dag nog lekkerder en het is meestal enkele weken houdbaar - of misschien was dat gewoon iets wat ze tijdens de oorlog over bierkoeken zeiden. Het is waarschijnlijk toch wel twee weken houdbaar.

Tip: Als je al het deeg in slechts één blik doet, moet het langer bakken. Houd in de gaten dat de bovenkant niet te donker (aangebrand) wordt.