Frederik Haun fra Den store bagedyst
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soezen met sinaasappel en nougat

Meesterbakker Frederik Haun creëert wonderen waarbij suiker en chocolade worden getransformeerd tot delicate zoete belevenissen. Hier is zijn recept voor gevulde soezen.

© Brigitta Wolfgang Bjørnvad

Soezen met sinaasappel en nougat

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 soezen

Koekjeslaag

  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 20 g rietsuiker
  • oranje voedselkleurstof

Soezen

  • ¼ dl water
  • ¼ dl volle melk
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • ½ grote eieren
  • mespuntje zout

Sinaasappelgelei

  • 2 sap van sinaasappels
  • 10 g rietsuiker
  • ½ gelatinebladeren
  • ¼ tl appelzuur (kan worden vervangen met sap van 1-2 citroenen)

Nougatcrème

  • 20 g nougat
  • 10 g melkchocolade
  • ½ dl slagroom
  • 40 g puur chocolade voor de decoratie

Zo maak je de soezen

Koekjeslaag

  1. Klop de boter, bloem en suiker samen tot een glad mengsel. Kleur het mengsel beetje bij beetje met oranje voedselkleurstof tot de gewenste kleur is bereikt.
  1. Rol het deeg plat tussen 2 stukken bakpapier tot ongeveer 0,3 mm.
  1. Leg het deeg in de vriezer zodat het mengsel helemaal koud is.
  1. Snijd met een ronde cutter cirkels uit die passen bij de ringen die je later gaat maken van het soezendeeg.
  1. Leg ze in de vriezer en haal ze pas van het bakpapier als je ze nodig hebt.

Soezen

  1. Breng het water, de melk en de boter aan de kook.
  1. Strooi de bloem erin en klop krachtig met een elektrische garde. Het deeg moet glanzen en de pan loslaten.
  1. Verwarm het deeg een paar minuten op vol vuur, ondertussen kloppend.
  1. Giet het deeg in een kom en laat het een paar minuten rusten.
  1. Klop er één ei per keer door, elk ei moet helemaal uitgeklopt worden.
  1. Bij ei nummer 2 begint het deeg samen te komen en uniform te worden. Het deeg mag niet te vloeibaar worden, maar voeg gerust het hele ei nummer 3 toe als het te stevig is.
  1. Doe het deeg in een spuitzak met een sterpunt en spuit kransjes met een diameter van ongeveer 8 cm.
  1. Maak 10 kransjes.
  1. Verdeel het gekleurde koekjesdeeg over de soezen.
  1. Bak 35 minuten in een oven van 175°. BELANGRIJK: Open de oven de eerste 20-25 minuten NIET, anders zakken ze in.
  1. Ze zijn gaar als ze donker zijn aan de onderkant en hol klinken als je erop tikt.
  1. Laat ze volledig afkoelen.

Sinaasappelgelei

  1. Week de gelatine 15 minuten in koud water.
  1. Pers het sap uit alle sinaasappels en verwarm tot het kookpunt.
  1. Voeg suiker toe en kook nog 5 minuten.
  1. Voeg appelzuur of citroensap toe en breng op smaak.
  1. Haal de pan van het vuur, wring het water uit de gelatine en roer het door het mengsel.
  1. Giet de gelei in een diepvrieszakje en laat volledig afkoelen tot het hard wordt.
  1. Wanneer het mengsel stijf is, klop het dan tot een egale massa.
  1. Nu is het klaar voor gebruik.

Nougatcrème

  1. Snijd de nougat en chocolade in kleine stukjes en meng ze in een kom.
  1. Verwarm de room tot het kookpunt en giet het over het mengsel.
  1. Roer in het midden van het mengsel tot het helemaal gesmolten is en meng tot een glad mengsel.
  1. Giet de room in een diepvrieszak en laat het volledig afkoelen tot onder de 5 graden in de vriezer.
  1. Wanneer de room koud is, klop je deze kort - gedurende 30 seconden - tot dezed luchtig is. Pas op dat je niet te veel klopt, anders gaat het schiften.
  1. Giet de slagroom in een spuitzak met een sterpunt.

De soezen in elkaar zetten

  1. Snijd de soezen in twee delen met een broodmes.
  1. Vul het onderste deel met een laagje sinaasappelgelei.
  1. Spuit de nougatcrème in een dikke laag om hoogte te creëren en bedek de crème met het bovenste deel van de soes.
  1. Spuit er kleine stipjes nougatcrème op.
  1. Versier met getempereerde chocoladestokjes. Zie hier hoe je chocolade tempert.

Lees het hele artikel