Kirsebærkage
© Tia Borgsmidt

Schuimtaart met kersen en zelfgemaakt vanille-ijs

Een echte kersendroom en de mooiste zomertaart! De taart bestaat uit een krokante meringue-bodem, zelfgemaakt vanille-ijs, mascarponecrème en heel veel kersen. Kortom: Een heerlijk (na-)zomerdessert.

Schuimtaart met kersen en zelfgemaakt vanille-ijs

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Zelfgemaakt vanille-ijs

  • zaadje van 1 vanillestokje
  • 20 g poedersuiker
  • gepasteuriseerd eigeel
  • 1¼ dl slagroom

Meringues

  • 30 g gepasteuriseerd eiwit
  • ¼ tl witte wijnazijn
  • 50 g suiker
  • eventueel klein beetje rode fruitkleurstof

Mascarpone vanillecrème

  • ¼ vanillestokje
  • ½ el poedersuiker
  • ½ gepasteuriseerd eigeel
  • ¼ el suiker
  • ½ dl slagroom
  • ¼ bakje mascarpone
  • 125 g kersen
  • Eetbare zomerbloemen voor decoratie

Zo maak je de taart

Zelfgemaakt vanille-ijs:

  1. Splits het vanillestokje en schraap de zaadjes in de poedersuiker.
  1. Klop de eidooiers met de vanillesuiker wit en luchtig.
  1. Klop de slagroom tot schuim en vouw deze erdoor.
  1. Giet het ijs in een vorm met deksel en vries het in gedurende min. 6 uur in.

Meringue:

  1. Voorverwarm de oven op 100°.
  1. Klop de eiwitten stijf.
  1. Voeg de azijn toe en klop nog een minuut.
  1. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot het meringue-beslag dik, wit en stevig is.
  1. Spatel er voorzichtig een paar druppels kleurstof door.
  1. Verdeel het meringue mengsel voorzichtig in twee ronde bodems, ongeveer 20 cm in diameter, op twee bakplaten bekleed met bakpapier.
  1. Droog/bak de meringues in de oven gedurende 60 min. Eventueel iets langer tot ze helemaal droog en knapperig zijn.
  1. Laat de meringues afkoelen.

Mascarpone vanillecrème:

  1. Splits het vanillestokje en schraap de zaadjes in de poedersuiker.
  1. Klop de eidooiers met de suiker en vanillesuiker tot ze wit en schuimig zijn.
  1. Klop de slagroom schuimig, voeg de mascarpone toe en klop nog even door voordat je het toevoegt aan het eimengsel.

Serveren:

  1. Neem het ijs uit de vriezer en laat het zacht worden.
  1. Leg een meringuebodem op een schaal.
  1. Beleg met zelfgemaakt vanille-ijs en leg er nog een laag op.
  1. Werk af met vanillecrème en kersen. Garneer met zomerbloemen en serveer direct.

TIP: De taart kan ook worden gemaakt met aardbeien in plaats van kersen, als je dat liever hebt.

TIP: Als je weinig tijd hebt, koop dan goed vanille-ijs en gebruik dat in plaats van het zelf te maken.

Lees het hele artikel