© Anders Schønnemann

Een hap om bij weg te smelten – Taart met mousse, chocolade en koffie

De taart die mousse, koffie en chocolade combineert. Een geweldige smaakervaring.

Taart met chocolade en koffie

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

Deeg

  • 22 g boter
  • 24 g gehakte pure chocolade, 70% cacao
  • ¾ stuks eieren, verdeeld in dooiers en eiwitten
  • 10 g suiker
  • 8 g meel
  • ¾ el amandelmeel

Koffiesiroop

  • ¼ dl water
  • 20 g suiker
  • ½ kopje vers gezette espresso

Koffiemousse

  • 40 g pure chocolade , min. 60% cacao
  • 72 g slagroom
  • eidooiers
  • 20 g suiker
  • 1½ tl hele sterke koffie

Chocoladelaag

  • 36 g pure chocolade
  • ¼ dl slagroom
  • 12 g glucosestroop

Zo maak je de taart

Deeg

  1. Verwarm de oven voor op 180°.
  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  1. Vet een taartring met een diameter van ongeveer 18 cm in met een beetje boter en leg deze op de bakplaat.
  1. Smelt de boter in een kleine steelpan. Haal de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe.
  1. Roer met een rubberen spatel tot het mengsel glad is.
  1. Voeg de eidooiers toe.
  1. Neem een tweede kom en klop de eiwitten schuimig.
  1. Voeg de suiker toe en klop stijf.
  1. Spatel 1/3 van de eiwitten door het chocolademengsel. Gooi de rest weg.
  1. Zeef de bloem en voeg dan het amandelmeel toe.
  1. Spatel alles door elkaar en giet het beslag in de ingevette taartvorm.
  1. Bak ongeveer 15 minuten in het midden van de oven of tot het gerezen is.
  1. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Koffiesiroop

  1. Breng het water en de suiker aan de kook en laat het 2 minuten zachtjes borrelen.
  1. Haal de pan van het vuur en voeg de koffie toe. Bewaar de siroop in een goed afgesloten bakje in de koelkast.
  1. Leg een schone taartring met dezelfde diameter als de cake op een kleine schaal.
  1. Bekleed de ring met een plastic band of een strook bakpapier.
  1. Plaats de gebakken taartbodem erin.
  1. Bestrijk met een flinke laag koffiesiroop. Zet de schaal opzij.

Koffiemousse

  1. Hak de chocolade fijn en smelt deze in een kom boven een waterbad.
  1. Klop de slagroom op tot een luchtig schuim en laat afkoelen.
  1. Klop de eierdooiers en suiker schuimig. Voeg de koffie toe en spatel de gesmolten chocolade erdoor.
  1. Spatel de licht opgeklopte room erdoor. Giet de mousse dan onmiddellijk over de taartbodem.
  1. Zet de taart minstens 2 uur in de vriezer.

Chocoladelaag

  1. Hak de chocolade fijn en doe in een kom.
  1. Breng de slagroom en glucosestroop aan de kook.
  1. Giet de hete room over de chocolade en roer met een rubberen spatel tot het mengsel glad is.
  1. Giet het chocolademengsel in een klein, hoog bakje en mix met een staafmixer.
  1. Zet de staafmixer schuin neer en stel hem waterpas voordat je hem aanzet. Zo voorkom je luchtbellen.
  1. Haal de cake uit de vriezer en verwijder de strip rond de cake.
  1. Plaats de cake op een rooster. Plaats de cake zo dat hij iets over de rand van het rooster uitsteekt.
  1. Begin vanuit het midden en giet de chocoladecoating over de cake.
  1. Til de cake van het rooster met een paletmes.
  1. Plaats de cake op een serveerschaal en laat hem afkoelen in de koelkast.

Lees het hele artikel