Opskrift på en klassisk banankage
© Frederikke Heiberg

Klassieke bananencake - sponzig en heerlijk

Bananencake is een klassieker op de Deense gebakstafel. Hier is het recept voor een extra sappige versie.

Klassieke bananencake

De klassieke bananencake is een hit op elke taarttafel. Hier is het recept van Morten Heiberg, met wortels en pruimen toegevoegd voor een extra sponzig en sappig resultaat - geniet ervan!

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

  • 50 g suiker
  • ¾ eidooiers
  • 2 el volle melk
  • ¼ vanillestokje
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ citroen, geraspte schil
  • 2 el zonnebloemolie
  • 62 g tarwebloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 25 g wortels, fijn geraspt
  • ¾ bananen, één gepureerd en twee in dunne plakjes gesneden
  • 18 g pruimen, geweekt in rum
  • ¾ eiwitten

Zo maak je bananencake

  1. Verwarm de oven voor op 180° en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  1. Klop de suiker en eidooiers tot ze wit zijn. Voeg de melk, vanillezaadjes, kaneel en citroenschil toe en klop samen voordat je de olie toevoegt.
  1. Zeef de bloem en het bakpoeder en zeef dit nogmaals door het mengsel.
  1. Spatel de fijngeraspte wortels, geprakte banaan, bananenschijfjes en geweekte pruimen erdoor met een rubberen spatel.
  1. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Giet het beslag in de vorm en bak de bananencake ongeveer 40 minuten in het midden van de oven.