Krokante crème brûlée - met en zonder koffietwist

Een klein schaaltje crème brûlée per persoon is genoeg, maar de geweldige smaak, met of zonder koffie-accent in dit recept, leven 30 minuten later nog na in je mond.

Crème Brûlée met een vleugje koffie

Er zitten veel eigenzinnige Franse letters in crème brûlée. De spelling weerspiegelt echter niet de moeilijkheidsgraad van het recept zelf. Want het is gemakkelijk!

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 personen

  • 30 g rietsuiker (50 daarvan voor karamellisatie)
  • 1 dl magere melk
  • ½ dl slagroom
  • stuks Vanillestokje - de zaadjes
  • 20 g Koffie, hele bonen
  • ⅓ stuks ei
  • 2 stuks eidooiers

Zo maak je dit heerlijke toetje

  • De 50 g rietsuiker wordt gebruikt om de crème brûlées te karamelliseren, dus doe de suiker in een kom en laat het een paar uur staan om het vocht te verwijderen.
  • Zet de oven aan op 110 graden. Verwarm de melk en room in een steelpan. Voeg de vanille en hele koffiebonen toe en verwarm tot net onder het kookpunt. De koffiebonen zijn niet verplicht in deze crème brûlèe, maar ze geven het dessert een heel lekker koffieaccent waar je jezelf op moet trakteren.
  • Klop het ei, eidooiers en suiker samen in een kom.
  • Voeg onder voortdurend kloppen het hete melkmengsel toe en zeef vervolgens de vanillezaadjes en koffiebonen.
  • Giet het mengsel in kleine ovenvaste schaaltjes. Het klassieke crème brûlée recept gebruikt de typische kleine ramekin-schaaltjes (zie foto).
  • Zet de schaaltjes op een bakplaat met een beetje water op de bodem en bak ze ongeveer 30 minuten tot ze stevig zijn. Laat ze afkoelen in de koelkast.
  • wanneer je de crème brûlèe gaat opdienen, bestrooi je de schaaltjes met een dunne laag gedroogde suiker. Karameliseer de bovenkant met een gasbrander. Als je geen gasbrander hebt, kun je de schaaltjes met de crème brûlée altijd een paar minuten onder de gloeiend hete grill in de oven zetten.
© Frederikke Heiberg